Het begrip reactiequotiënt komt voor in de thermodynamica en beschrijft de verhouding van reactanten en producten op basis van hun chemische activiteit. Omdat de hiervoor benodigde berekeningen nogal lastig zijn is het begrip vooral theoretisch van belang.
De evenwichtsconstante (K) van een reactie geeft aan in welke verhouding de verschillende stoffen aanwezig zijn in een evenwicht. Je kunt een aantal evenwichtsconstanten vinden in tabel 49 t/m 51 van je BiNaS. Bij de reactie met ammoniak bijvoorbeeld is de evenwichtsconstante bij kamertemperatuur 6,8*105.
De evenwichtsconstante is afhankelijk van de temperatuur, van de aard van de stoffen en het oplosmiddel, maar niet van de concentraties van de stoffen of van een al of niet aanwezige katalysator.
Een evenwichtsreactie is een chemische reactie waarbij zowel een heengaande als een teruggaande reactie met een gelijke snelheid verlopen. De bijbehorende toestand, het chemisch evenwicht, impliceert dat de concentraties van de verschillende stoffen constant blijven.
Evenwichtsconstante K
Een evenwichtsreactie gaat door tot Q een bepaalde waarde bereikt (typisch voor die reactie).Die waarde noemen we de evenwichtsconstante K van de reactie.
De evenwichtsconstante K is het getal waar je op uitkomt als je de concentratiebreuk uitwerkt. De concentratiebreuk is bijvoorbeeld gelijk aan [NH3]/[H2]X[N2] en die blijft de gehele reactie gelijk. Als je de goede verhoudingen invult en het uitrekent, kom je uit op de evenwichtsconstante K.
Verschil KP en NAP: KP = NAP-5
Stel dat gegeven is dat KP gelijk is aan NAP-5. Dit betekent dat op die plek het KP 5 dm (dus 0,5 meter) lager ligt dan NAP. Teken een horizontale lijn boven de KP lijn, zet het verschil tussen die twee lijnen erbij, 5 dm. Note: Dit betekent dus dat de waterdiepte daar 25 dm onder NAP is.
Met Q=c*m*delta T reken je uit hoeveel energie er nodig is om het water te verwarmen. De massa die je hier moet invullen is de massa van het water (en niet de massa van de verbrande brandstof).
Het evenwichtsorgaan ligt in het binnenoor, direct naast het gehoororgaan (slakkenhuis). Het evenwichtsorgaan bestaat globaal uit de volgende onderdelen: drie halfcirkelvormige kanalen (gevuld met vloeistof) en twee otolietorganen.
Een lage bloeddruk, medicijngebruik of een chronische ziekte, zoals diabetes, zijn veelvoorkomende oorzaken. In de meeste gevallen ligt de oorzaak van een evenwichtsstoornis in het binnenoor: de plek waar onder andere informatie over het evenwicht wordt omgezet naar bruikbare informatie voor de hersenen.
Bij een evenwichtsvoorwaarde zet je de concentraties van alles aan de rechterkant van de reactie boven de deelstreep en alles aan de linkerkant onder de deelstreep. Water werken we altijd weg.
Het verschijnsel dat per saldo weinig verandert (er is evenwicht), terwijl intern wel wijzigingen optreden wordt dynamisch evenwicht genoemd, dit in tegenstelling tot het statische evenwicht.
Er zijn twee soorten reacties: aflopende reacties en evenwichtsreacties. Bij een aflopende reactie raakt een van de stoffen in de reactie op. Dan stopt de reactie. Bij chemisch evenwicht is er sprake van een chemische reactie die beide kanten op werken.
Omdat gelijksoortige evenwichtsconstanten vaak met elkaar vergeleken moeten worden en anderzijds sterk in grootteorde kunnen verschillen, wordt vaak gebruikgemaakt van de logaritme van de K-waarde.
Het principe kan als volgt samengevat worden: Als in een chemisch systeem een verandering optreedt in concentratie, temperatuur, volume of totale druk, met andere woorden, een evenwichtsverstoring, dan zal het evenwicht zodanig verschuiven dat die verandering tegengegaan wordt.
MaXb → aMb+ + bX. is het oplosbaarheidsproduct Ks gegeven door: Waarin μ de activiteit van het betreffende ion is; bij benadering wordt hiervoor wel de concentratie van het ion genomen. Het oplosbaarheidsproduct is (zoals evenwichtsconstanten) een dimensieloze grootheid.
Blijf zo zitten tot het gevoel weg is. Als u vermoedt dat de duizeligheid komt door een medicijn, bespreek dan met uw huisarts of er andere mogelijkheden zijn. Als u door angst, somberheid, depressie of spanning last heeft van een licht gevoel in het hoofd, overleg dit dan met de huisarts.
Samenstelling vestibulair systeem
Samen vormen zijn het evenwichtsorgaan. Deze registreert de bewegingen van het hoofd en zijn positie wanneer het lichaam bewegingen maakt. Daarnaast zijn ook de ogen een belangrijk orgaan dat bijdraagt aan het gevoel van evenwicht en balans.
Bovendien kunnen psychische factoren als stress en spanningen via een indirecte weg ook tot duizeligheid leiden.
De coulomb (C) is de eenheid van elektrische lading (Q). De eenheid is vernoemd naar de Franse natuurkundige Charles-Augustin de Coulomb (1736 - 1806). De coulomb is gedefinieerd als de lading van het elektron gedeeld door 1,602176634×10-19.
Onder de vervuilingsfactor Q verstaan we de mate waarin een stof vervuilend/gevaarlijk is.
Soortelijke warmte (J/g·°C)
De letter Q staat voor warmte-energie en die kun je ook gelijkstellen aan de letter E die voor energie staat.
Van kW naar PK
Je vermenigvuldigt het vermogen van de motor in kW dus met 1,362. Heeft een willekeurige motor een vermogen van 100kW, dan is dit dus 136 PK.
Het kanaalpeil, meestal afgekort tot KP, is een peil met als referentie het Normaal Amsterdams Peil. Het wordt plaatselijk voor het gemak gebruikt om een slag minder rekenwerk te hoeven doen bij de hoogtebepaling ten opzichte van de waterstand.
Ben je nieuwsgierig hoe je ton (t) naar kilonewton (kN) omrekent? De formule gaat als volgt, het aantal ton (ton) vermenigvuldigen met 9,81 en het antwoord daarvan is het aantal kilonewton (kN).