Decanteren is simpelweg het overgieten van een fles wijn in een karaf. De reden om een fles wijn te decanteren is om droesem in de wijn te scheiden van de wijn.
In het geval van wijn, verwijdert het de bittere bezinksel en kan het de smaak aanzienlijk verbeteren. Aan de andere kant is het decanteren van de drank gewoon een 'schnazzy' ding om te doen voor esthetische doeleinden. Kortom, met een mooie karaf wordt drinken een beleving. Leuk om te geven, fijn om te krijgen.
Het doel van decanteren is om de wijn van zijn bezinksel (depot) te scheiden. Wijnen die enige tijd op de fles gerijpt zijn kunnen depot of bezinksel afzetten op de bodem van de fles. Dit wil je niet in je glas hebben. En om dat te voorkomen wordt de wijn gedecanteerd.
In een karaf wordt wijn (of iets sterkers) geserveerd, maar ook water. Karaffen zijn vaak fraai vormgegeven. Kristallen karaffen worden ook wel gegraveerd. Bij dergelijke bijzondere karaffen behoort ook vaak een set glazen.
Hoe lang karafferen? Hoe lang de wijn in de karaf moet hangt af van de leeftijd en het type wijn, maar ook van de vorm van je karaf. Vaak is een half uurtje voldoende. Wijnen die nog ruim twintig jaar bewaard hadden kunnen worden, kunnen zeker drie uur hebben.
Wijn karafferen doe je best in een ruime karaf, met een dikke ronde buik en een lange hals. Je kan ook een groot wijnglas gebruiken. Laat de wijn goed walsen, met grote bewegingen, zodat hij goed in aanraking komt met zuurstof. Hierdoor komen de aroma's van de wijn vrij en komt de smaak veel beter tot zijn recht.
Ontkurk de wijn gerust 2 uur op voorhand. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen (over te gieten in een karaf). De wijn neemt dan veel meer zuurstof op, en zijn kwaliteiten zijn sneller waarneembaar. Bij oudere wijnen is het fruit al veel minder aanwezig.
Wijn- en waterkaraffen zijn veelal groter dan de karaffen voor sterkere dranken. De grootste wijn- en waterkaraffen zijn geschikt voor 1500 milliliter. Deze karaffen zijn er ook met een inhoud van 1350, 1300, 1250, 900, 850, 800 en 750 milliliter.
Verschil tussen een kan en karaf
Alleen de vorm is anders. Een karaf heeft meestal een bolle onderkant en smalle hals. Terwijl een kan dit meestal niet heeft. Het doel van allebei de producten blijft hetzelfde, namelijk: inschenken van wijn, water of andere dranken.
Door het ontkurken geeft u zo'n wijn een beetje extra zuurstof, waardoor hij zijn kwaliteiten vlugger zal blootgeven. U kan de wijn dan gerust 2 uur op voorhand openen. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen.
Wanneer wijn chambreren een goed idee is, is in de volgende gevallen: Het gaat om een rode wijn. De wijn is op een te warme of te koude plek opgeslagen. U wilt de wijn binnenkort gaan drinken.
Decanteren is eigenlijk het overschenken van wijn in een glazen karaf. Het lijkt heel erg op karafferen, alleen is zowel de functie als de karaf anders.
Alle aroma's komen makkelijker vrij en de wijn wordt vriendelijker en zachter. Eigenlijk laat je hem zo versneld een beetje extra ouderen. Decanteren doe je bij een oudere wijn met bezinksel in de fles. Deze droesem ontstaat tijdens het ouderen van wijn.
Glazen wijn/water karaf 1,2 liter - Schenkflessen/karaffen met stop.
Of jonge wijn van bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon druif smaken veel zachter en het fruit komt beter los in de smaak als je de wijn goed vooraf belucht. De tannine in de rode wijn wordt namelijk zachter en de rode wijn zal dus minder 'hard' smaken.
karaf {de}
carafe {znw.} decanter {znw.} cruse {znw.}
Bij karafferen schenk je de wijn over in een karaf met als doel de wijn uitgebreid in contact te laten komen met zuurstof. Dat betekent dat de fles dus ook best een beetje uit de losse pols in de karaf geschonken mag worden. Door het contact met de zuurstof tonen de aroma's in de wijn zich sneller en meer.
Een schenkkan is ideaal voor het serveren van een grote hoeveelheid limonade of fruitwater. In de zomer kan je de waterkan vullen met ijsblokjes voor een kan ijswater. De ijsklontjes kun je makkelijk in de kan doen en hij is ook weer eenvoudig schoon te maken omdat je de meeste schenkkannen uit elkaar kunt halen.
Whiskey blijft in een karaf net zolang goed als in de fles, 1 tot 2 jaar. De kwaliteit van de whiskey wordt niet aangetast in de karaf als je let op de volgende 3 punten: Zorg dat de karaf groot genoeg is voor de hele fles. Hierdoor hoeft niks van de whiskey verspeelt te worden.
In tegenstelling tot gewone karaffen is de Deluxe Globe Decanter Set een handgemaakt kunstwerk, het handgeblazen glas is voorzien van een wereldkaart met een schip erin. Het glas rust op een houten, op maat ontworpen standaard met een gegraveerd plateau, waardoor de karaf soepel om zijn as kan draaien.
Houdbaarheid van whisky na openen
Over de houdbaarheid van een geopende fles whisky verschillen de meningen. De een beweert dat een geopende fles whisky gemiddeld 3 jaar houdbaar is, de ander adviseert om een fles niet langer dan 1,5 jaar geopend in de kast te laten staan.
Plop! Als de kurk breekt tijdens het openen van de fles en deze is nat van binnen, dan kan je er bijna vanuit gaan dat deze wijn bedorven is. Terugbrengen dus!
De houdbaarheid van wijn is, zowel bij een gesloten als geopende fles, afhankelijk van het type wijn dat in de fles zit. Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op.
Er zijn in werkelijkheid meer wijnen die niet goed tegen het ouder worden kunnen dan wijnen die wel beter worden naarmate de jaren vorderen (slechts 3% van de totale markt). Deze wijnen zijn meestal niet zo lekker als ze net gemaakt zijn. Dat komt omdat deze wijnen echt beter worden met de jaren.