PP (polypropeen of polypropyleen) wordt gebruikt in veel verschillende producten, zoals plastic meubels, babyflesjes, broodtrommels en drinkbekers, speelgoed, auto-onderdelen en jerrycans. Ook in mondkapjes, luiers, tampons en touwen wordt PP gebruikt. Producten gemaakt van PP zijn veilig.
Code 5: PP (veilig)
Of Polypropeen. Dit is een hardere vorm van plastic. Veel bakjes en schaaltjes zijn hiervan gemaakt. Dit is een veilige vorm van plastic die geen schadelijke stoffen lekt.
PP is milieuvriendelijker in productie, en zorgt dus voor minder water-en luchtverontreining dan PVC. PP kan hergebruikt en gerecycleerd worden, maar omdat PP nog niet lang gebruikt wordt, wordt er momenteel nog niet veel materiaal hergebruikt. Hierdoor krijgt het een lage recyclage-score.
PET (PETE) is de afkorting voor polyethyleen tereftalaat. PET is een giftige stof in plastic.
PP (polypropeen of polypropyleen) is een hard maar wel flexibel plastic dat wordt gebruikt in plastic meubelen, auto-onderdelen en jerrycans. Ook babyflessen en broodtrommels worden vaak van dit materiaal gemaakt.
Plexiglas of polycarbonaat als glasvervanger
Deze kunststofsoort bestaat uit een combinatie van aceton, methanol, waterstofcyanide en zwavelzuur. Dit zijn giftige stoffen, maar door het productieproces is het eindproduct onschadelijk.
Kijk op de onderkant van bijvoorbeeld broodtrommels, plastic bestek of speelgoed. Als daarop het cijfer 3 (PVC) of 7 (PVC) staat, zit er misschien wel BPA in. Cijfer 7 staat voor overig plastic. Niet al het plastic in deze categorie bevat BPA.
Polypropyleen-PP is een materiaal met een hoge slagvastheid en een hoog temperatuurbereik. Bovendien is het materiaal licht van gewicht en heeft het een hoge chemische bestendigheid. Voeg daar de uitstekende mechanische eigenschappen aan toe en Polypropyleen-PP is een van de meest veelzijdige kunststoffen.
Omdat de temperatuur in een vaatwasser kan oplopen tot 85°C, worden onze vaatwaskorven, bordenbakken en glazenkratten van PP gemaakt.
Heel soms staan er op verpakkingen afkortingen van de gebruikte plastics. Staat er PET, HDPE, PVC, LDPE, PP of PLA, dan is het bingo. Die soorten zijn prima te verwerken.
De voordelen van polypropyleen. Polypropyleen is prima bestand tegen chemische inwerking van zuren, logen en oplosmiddelen. Vooral de uitermate goede bestendigheid tegen zuren is een belangrijke eigenschap van PP. Neem voor meer informatie over specifieke toepassingen contact met ons op.
PP (polypropyleen) en PE (polyethyleen) zijn sterker dan PVC, maar wel iets duurder. Beide zijn eenvoudig te recycleren. DYKA gebruikt bij de productie van PP/PE dan ook systematisch gerecycleerde grondstoffen. PP/PE is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC.
Brandveiligheid PP profielen
Geen van de polyolefinen -dus ook polypropyleen niet -zijn zelfdovend en branden met een blauwe vlam. Er komen geen schadelijke verbrandingsproducten vrij. Door gebruik te maken van speciale toevoegingen is het materiaal brandvertragend tot zelfdovend te maken.
Uiteraard voldoen wij aan alle nationale en Europese voorschriften inzake kunststoffen en kunnen je verzekeren dat al onze producten die in België verkocht worden geen hormoonverstorende stoffen bevatten en BPA-vrij zijn.
PP is goed geschikt voor de magnetron en is tevens vet- en oliebestendig, waardoor het niet gaat lekken. De PP (CoPo) is een type dat meer geschikt is voor diepvriesdoeleinden en is tot wel -40ᵒC goed hanteerbaar. PP bakken worden veel gebruikt voor het verpakken magnetronmaaltijden.
Polypropyleen lijmen
Zelfs met alleen het gebruik van een sterke secondelijm zal het resultaat te wensen over houden. K+S Magnumbond vielzweck-kleber is een zeer sterke cyaanacrylaatlijm welke in combinatie met de speciale primer (polyolefinen) ingezet kan worden om PP te lijmen.
Maar ook voor koekverpakkingen, verpakkingen van magnetronmaaltijden, vloerbedekking en zelfs kleding (polyester). Risico's: Deze plastic variant is alleen geschikt voor eenmalig gebruik. Het beschadigt snel en hierdoor lekken eenvoudig gifstoffen aan de inhoud van de verpakking.
Conclusie: houten keukenspullen kun je niet in de vaatwasser afwassen, want het hout kan niet tegen de hitte van de machine. Koksmessen worden er bot in en goedkope bakvormen gaan roesten.
Conclusie – Wat Mag Niet in de Vaatwasser? Producten die (deels) gemaakt zijn van hout, gietijzer, porselein, emaille, plastic, zilver, aluminium, tin of koper kunnen over het algemeen het beste met de hand afwassen worden. Hetzelfde geldt voor koksmessen, thermosbekers en kristal.
PP (polypropeen of polypropyleen) kom je bijna overal tegen. Het kan namelijk op veel verschillende manieren gebruikt worden in producten en het is een goedkoop materiaal.
De afkorting "p.p." betekent "per procuratie, per persoon".
HDPE, LDPE en PP in het milieu
Alle genoemde types plastic zijn 100% recyclebaar. Dus zowel HDPE, LDPE, LLDPE en PP. Wel is bijvoorbeeld HDPE beter recyclebaar dan LDPE. HDPE is duurzamer en kan dus vaker worden gerecycled.
Code 5 – Polypropyleen of PP
PP plastic of pp5 plastic is gemaakt van polypropeen. Dit is ook bekend onder de wat oudere naam polypropyleen. Het is een wat harder soort plastic. Veel bakjes, schalen en lunchboxen zijn gemaakt van pp5 plastic.
Hiermee kunt u alle kunststoffen lijmen, ook harde Polyethyleen, polypropyleen, polytetrafluoroethyleen (PTFE) en thermoplastische elastomeren soorten en uiteraard ook alle andere materialen zoals, gips, beton, keramiek, rubber, metaal etc.
Recent zijn er aanwijzingen gevonden dat BPA al bij lage blootstelling mogelijk een schadelijk effect kan hebben op het immuunsysteem van ongeboren en jonge kinderen. Daardoor hebben kinderen mogelijk meer kans om voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger worden voor infectieziekten.