Tomatensap wordt puur gedronken, met wat tabasco of peper of als ingrediënt in een cocktail.
Tomatensap is het voornaamste ingrediënt van een stevige Bloody Mary cocktail, maar ook zonder een scheut wodka is tomatensap een drankje waar je een boost van krijgt. Als je vers, biologisch tomatensap drinkt, krijg je namelijk een flinke dosis vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen.
Top 5: Juicy bio (Aldi) – 1,49 euro/liter. Granini – 2,43 euro/liter. Delhaize '100% tomatensap' – 1,49 euro/liter.
Tomatensap kun je vers, dus zelf gemaakt, maar ook uit een pak, in de koelkast of in de vriezer bewaren. Bij deze bewaarmethodes maakt het dus niet veel uit of het sap uit een pak komt of zelf gemaakt is. Tomatensap kun je dus gewoon in de vriezer of in de koelkast bewaren.
Tomaten invriezen doe je zo
Stop de tomaten in een afsluitbaar diepvrieszakje, laat zoveel mogelijk lucht uit het zakje en sluit het goed af. Leg het diepvrieszakje plat neer in de diepvriezer. Je kunt ze zo tot zes maanden bewaren.
Bewaar tomaten op een koele plek. Bewaar tomaten niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak.
Over het algemeen heeft tomatensap geen grote nadelen. Het is alleen wel zo dat tomatensap minder vitamines bevat dan wanneer je hele tomaten los eet. Let er goed op dat wanneer je tomatensap in de supermarkt haalt, je een product koopt dat geen toevoeging van suikers, zout of andere vruchten bevat.
Gezondheid
Sappen zoals Appelsientje Zontomaatje 1 L zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Appelsientje Zontomaatje 1 L kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Per dag kunt u een glas tomatensap of groentesap drinken zonder er iets anders voor weg te laten. Meerdere glazen hebben wel invloed op de bloedglucose. Let op: Fruitdranken en sap soorten waar op de verpakking de term "light" staat of 'zonder toegevoegd suiker', leveren minder koolhydraten dan de gewone varianten.
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Omdat deze vrucht rijk is aan oxalaat en calcium, wordt het niet gemakkelijk afgebroken als je te veel van deze voedingsstoffen consumeert.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Het is beter om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te nemen, zeker als je diabetes hebt. De hoeveelheid suiker in frisdrank kan je bloedsuiker enorm beïnvloeden. Water kan altijd, evenals thee of koffie zonder suiker.
Tomatensap geeft door de vitamines en ijzer een natuurlijke boost aan dof, beschadigd en futloos haar. Verder kan het helpen bij een jeukende hoofdhuid en roos. Maar tomatensap brengt ook voordelen mee voor de huid. Het kan looien en verkleuringen van de huid tegengaan.
Smaakt tomatensap wordt gemaakt van 100% biologische tomaten en is heerlijk lichtzoet van smaak. Lekker voor bij je zondagsochtend ontbijtje of als frisse dorstlesser tussendoor.
Sinaasappel-, pompelmoes- en ananassap bevatten volgens het Nederlandse Voedingscentrum het meest vitamine C. Vruchtensappen zoals appelsap en druivensap bevatten nauwelijks vitamine C en vezels.
Tomatensoep is goed voor de bloeddruk en bloedvaten
Tomatensoep kan hier dus gunstig voor zijn. Bovendien bevat een heerlijke kom tomatensoep ook een ruime hoeveelheid vitamine C, wat juist weer helpt om je bloedvaten sterk en soepel te houden. Een super combinatie van voedingsstoffen dus!
Tomaten invriezen is een eenvoudige manier om ze verschillende maanden te bewaren. In tegenstelling tot heel wat andere groenten moet je tomaten niet eens blancheren. Na het ontdooien kan je ze verwerken in een saus, soep of stoofschotel. Tomaten pureren en invriezen kan natuurlijk ook.
De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken. Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.
Tomaten goed wassen, en droog deppen met keukenpapier. De tomaten in partjes snijden. Zaad, zaadlijsten, en sap zoveel mogelijk verwijderen. De partjes of in een diepvrieszak doen, of in een diepvriesbak.
In onrijpe tomaten zit tomatine, een stof die in grote hoeveelheden giftig is voor de mens. Tomatine kan koorts, zwakheid, slaperigheid, lusteloosheid, depressie, buikpijn en diarree veroorzaken. Tomatine verdwijnt tijdens het rijpen van de tomaat, dus eet alleen rijpe tomaten. Tomaten rotten relatief snel.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.