Dit kan verschillende oorzaken hebben: De lamp die op de dimmer is aangesloten is niet dimbaar. Je hebt een verkeerde dimmer gebruikt voor de lamp. Het vermogen van de lamp is te hoog of laag voor de dimmer.
Als u de aansluiting heeft gecontroleerd en de LED dimmer werkt niet, dan is de dimmer defect. U kunt dan de dimmer terug sturen met vermelding van deze klacht. De lampen blijven branden na uitschakelen. Dit kan komen door inductieve spanning in de draden die langs elkaar lopen.
Wanneer je LED verlichting wil gaan dimmen, is het van belang om erop te letten hoeveel de minimale belasting van de LED dimmer is; bijvoorbeeld 4 watt. Indien de LED lamp een lager wattage heeft dan deze minimale belasting van de dimmer, bijvoorbeeld 3W, dan zal het dimmen niet goed werken.
De Sanders Universele LED-dimmer is geschikt voor nagenoeg alle dimbare LED-lampen en is daarom universeel te noemen. Deze dimmer werkt beter dan de dimmers van de grootste merken schakelmateriaal en is daarom op dit moment de beste LED-dimmer. De Busch Jaeger 6523U led-dimmer is een goede dimmer (5mm as-diameter).
Hoewel LED in bepaalde gevallen met een gewone dimmer kan worden gedimd, is het aan te raden om een LED dimmer te gebruiken. Een LED dimmer dimt immers lampen met fase aansnijding (RL) en/of fase afsnijding (RC), terwijl een gewone dimmer slechts één van deze dimmethoden toepast.
Wanneer je de 12V led lampen niet wilt gaan dimmen kun je deze vaak één-op-één vervangen met jouw huidige halogeen lampjes. In ruim 80% van de gevallen zijn de led 12V led lampen namelijk te gebruiken met zowel een halogeentrafo als led trafo 12V, mits deze gebruikt wordt in een aan/uit situatie.
De dimtechnologie is vaak geïntegreerd. Wat gebeurt er wanneer ik niet-dimbare LEDs toch dim? In dat geval kunnen zowel de dimmer als de lampen beschadigd raken. De lamp begint waarschijnlijk te knipperen en te flikkeren, brandt helemaal niet meer of raakt voortijdig defect.
Fase-aansnijding is efficiënter en heeft over het algemeen een soepelere dimcurve dan fase-afsnijding, terwijl fase-afsnijding beter kan werken met gloeilampen en sommige soorten halogeenlampen. Bij het kiezen tussen deze methoden moet u rekening houden met het type verlichting en het gewenste dimniveau.
Fase afsnijding is een manier waarop wisselspanning geschakeld wordt. Het wordt daarom ook wel een dimtechniek genoemd. Zowel een led lamp als led dimmer hebben een dimtechniek. Fase afsnijding wordt vaak aangegeven met de letters RC.
Ter illustratie: stel, je hebt een dimmer van 2-100 watt, en LED spots van 4W per stuk. Het is aan te raden om een maximaal vermogen van 90W op de dimmer te plaatsen. Daarom kunnen er dus 90/4 = 22 tot 23 ledlampen van 4W aangesloten worden op deze dimmer.
Stap 5 | Dimbaarheid afstellen en zekering
Zo ja? Dan kan je op de dimmer de minimale lichtsterkte af gaan stellen. Draai het kleine zwarte afstelknopje op de dimmer, met een kleine schroevendraaier, geheel naar links en draai deze dan langzaam weer terug naar rechts totdat het licht net niet meer knippert.
Dimbaarheid afstellen
Gebruik de dimmer as om de aangesloten ledlampen aan te zetten. Draai de dimmer as helemaal naar links. Gebruik een kleine schroevendraaier om de COARSE potmeter zover mogelijk naar links te draaien. Stop op het punt dat het licht van de LED lamp onstabiel wordt.
Als je een dimmer aan gaat schaffen, dan moet je goed letten op het uiterlijk en of dat het bij de andere schakelaar past. Je moet een schakelaar alleen maar vervangen als dit de enige is waarmee je lamp kunt bedienen. Als je een wisselschakelaar hebt, dan is installeren een stuk lastiger.
Een led sluit je aan in de juiste oriëntatie. Net zoals een diode zal deze geen stroom geleiden als deze in de verkeerde richting is aangesloten, en dan zal de led geen licht uitstralen. De led gaat niet stuk als je hem verkeerd om aansluit, je kunt makkelijk proberen of het werkt door hem even om te draaien.
De dimmer resetten:
Om de dimmer te resetten dient u de knop minimaal 10 seconden ingedrukt te houden, alle instellingen worden dan gewist en u kunt de dimmer opnieuw instellen.
In de meeste gevallen wordt het flikkeren van een lamp veroorzaakt door een verandering in voltage, waardoor het licht opeens gedimd wordt. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. TL buizen flikkeren altijd even als je deze aanzet.
Door het gebruik van optionele bewegingssensors en DALI led dimmers kunt u verlichting automatisch uitschakelen en dimmen. Hierdoor bespaart u aanzienlijk op energie- en onderhoudskosten. Dimbare led spots met het gebruik van de DALI controller is daarom vaak aan te raden.
Dimmers met fase afsnijding hebben de letters RC op de dimmer staan. Deze dimmers zijn geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare LED lampen en dimbare spaarlampen. Door verlichting te dimmen met de fase afsnijding methode kun je energie besparen.
Dit staat vermeld op de verpakking. Gloeilampen en halogeenlampen zijn altijd dimbaar. Bij de aankoop van spaarlampen en ledlampen ga je best na of deze dimbaar zijn. Lampen die niet-dimbaar zijn gaan bij het dimmen minder lang mee of ze lichten gewoonweg niet op.
Door de lamp te dimmen tot 70% van zijn maximale helderheid, kun je de hoeveelheid energie die de lamp verbruikt met 51% verminderen. ² Zelfs een beetje dimmen vermindert het energieverbruik. Als je bijvoorbeeld een lamp dimt tot 90% van de helderheid, daalt het energieverbruik met 19%.
Wanneer je een halogeen of gloeilamp 50% dimt verbruik je 25% minder stroom.Wanneer je een LED lichtbron 50% dimt verbruik je zelfs 50% minder stroom. Dit maakt een dimmer de sfeervolste manier om een kosten te besparen.
LED lampen zijn hier heel gevoelig voor. Hierdoor kan een lamp gaan knipperen. Lekspanning is een veel voorkomende probleem in Nederland. Hierdoor kunnen LED lampen gaan knipperen wanneer ze gedimd worden.
Als de lampen flikkeren, dan heeft u in de meeste gevallen last van lekspanning. Lekspanning ontstaat doordat de stroomleiding van de LED lampen in de buurt loopt van een andere stroomleiding met een hoge spanning. Omdat LED verlichting nauwelijks stroom nodig heeft, stroomt er een lage spanning door deze leiding.
Waarom een LED lamp kapot gaat? Een van de belangrijkste oorzaken van het kapot gaan van led lampen is dat LED-technologie een constante spanning nodig heeft; als er op enig moment een stroomstoot wordt veroorzaakt, stijgt de temperatuur van de diodes in de lamp en zal deze in korte tijd kapot gaan of defect raken.
Let er dus op dat er in de productnaam of in de specificaties de term 'dimbaar' en/of 'dimmable' vermeld staat. Zo ben je er zeker van dat de betreffende LED lamp daadwerkelijk dimbaar is.