Soorten aandelen in een BVIn principe zijn alle aandelen in een BV hetzelfde. Het is echter mogelijk verschillende soorten aandelen te creëren. Zo kan je bijvoorbeeld aandelen uitgeven zonder stemrecht of zonder winstrecht. Ook andere aandelen met bijzondere rechten kunnen worden geplaatst.
Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen. Deze zijn in bezit van de aandeelhouders. De hoogste macht ligt bij deze aandeelhouders. Dit betekent dat zij het (stem)recht hebben om beslissingen te nemen over het bedrijf.
Aandelen in een BV. Het eigendom van een BV wordt verdeeld in aandelen. Alhoewel je alle aandelen van een BV in bezit kunt hebben, worden de meeste BV's opgericht met meerdere personen. Alle betrokkenen krijgen dan een deel van de aandelen in bezit en worden daarmee aandeelhouder in de BV.
Verschillen besloten vennootschap en naamloze vennootschap
Ten eerste staan de aandelen van een bv altijd op naam. De aandeelhouders mogen dus niet zomaar hun aandelen weggeven of verkopen. Deze zijn alleen overdraagbaar aan andere aandeelhouders en een beperkte groep, bijvoorbeeld familieleden.
Hoeveel aandelen moet de BV uitgeven? Wij raden oprichters aan om – ook al starten zij alleen – voor minimaal 100 aandelen te kiezen. De nominale waarde per aandeel niet van belang, maar een goed voorbeeld is 100 aandelen van €1,- Op deze manier heeft u een overzichtelijke spreiding van de waarde van uw aandelen.
De vennootschap kan niet onbeperkt haar eigen aandelen inkopen. Hoogstens 20% van het geplaatst kapitaal van de vennootschap kan zij bij zichzelf houden. Dit wordt berekend op basis van de nominale waarde van de ingekochte aandelen, dan wel de fractiewaarde.
De nieuwe aandeelhouder investeert in de BV en krijgt als ruil aandelen hiervoor terug. Hoeveel aandelen de nieuwe aandeelhouder precies ontvangt hangt af van de waarde van de aandelen en het bedrag dat hij in de onderneming investeert. De uitgifte van nieuwe aandelen gaat via een notariële akte.
Het verschil tussen preferente en gewone aandelen zit onder andere in de uitbetaling. Preferente aandelen hebben voorrang op uitbetaling van een dividend. In sommige gevallen genieten aandeelhouders van preferente aandelen van nog meer voordelen. Deze aandeelhouders zijn dus bevoorrecht.
Een naamloze vennootschap (nv) is een vennootschap waarvan het kapitaal is verdeeld in aandelen, net zoals bij een besloten vennootschap (bv).
Kenmerkend voor de BV (besloten vennootschap) is dat niet iedereen zomaar aandelen kan verkopen of kopen. Dit dient namelijk via een notariële akte te gaan.
Er zijn twee manieren om aandelen in een bestaande BV te verkrijgen: door uitgifte van aandelen door de BV aan een nieuwe aandeelhouder of door het kopen van een aantal (of alle) aandelen van de bestaande aandeelhouder(s) van de BV.
De aandelen van een BV kunnen beursgenoteerd zijn, maar dan moet de BV heel wat aanvullende regels aannemen. De meeste beursgenoteerde vennootschappen zullen dus waarschijnlijk de vorm van een naamloze vennootschap (NV) blijven aannemen, waar die regels deel uitmaken van het DNA van de vennootschapsvorm.
De bv bestaat uit aandeelhouder(s) en bestuur
De aandeelhouders zijn eigenaar van de bv en hebben stemrecht. Alle formele besluiten in de bv moeten met toestemming van de aandeelhouders worden genomen. In de statuten is bepaald met welke soort meerderheid het besluit moet worden genomen.
Beleggen in de bv is het proces waarbij een bv haar vermogen investeert in beleggingen zoals opties en ETF's tot aan aandelen en obligaties. Beleggen in de bv is daarmee vrijwel identiek aan het beleggen als particulier. Alleen is het vermogen waarmee je belegt dan van de organisatie in plaats van jouw privévermogen.
Beleggen in een eigen B.V.
betaalt jaarlijks 20% vennootschapsbelasting over een gerealiseerde koerswinst. Eventuele koersverliezen kunnen verrekend worden met de winst van de afgelopen- en komende jaren. Bij beleggen binnen de bv wordt de 25% inkomstenbelasting uitgesteld tot het moment van uitkeren naar privé.
Deze preferente aandelen worden uitgegeven met als doel het beschermen van de vennootschap tegen een vijandige overname. Ze kunnen worden uitgegeven aan een vriendschappelijke partij zonder dat ze hoeven te worden aangeboden aan de huidige aandeelhouders.
Wat is een STAK? Een Stichting Administratiekantoor van Aandelen (STAK) is een stichting die de aandelen in een besloten vennootschap (B.V.)houdt en aan de oorspronkelijke aandeelhouders certificaten van aandelen afgeeft. Het bestuur van de STAK oefent de stemrechten op de aandelen uit.
Preferente aandelen zijn een type aandeel dat wordt uitgegeven aan aandeelhouders die voorrang krijgen op dividenduitkeringen. De houders hebben ook vóór gewone aandeelhouders recht op uitkering van activa, dat wil zeggen, als er een uitbetaling plaatsvindt.
Alleen een NV kan aandelen aan toonder uitgeven. De aandelen van een BV zijn altijd op naam.
Uitgegeven aandelen kunnen worden ingekocht, ingetrokken of afgestempeld: Bij inkoop van aandelen blijven de aandelen geplaatst, maar is de vennootschap zelf de aandeelhouder. Als de vennootschap de aandelen intrekt wordt het op aandelen gestorte bedrag terugbetaald aan de aandeelhouder.
Sinds 2012, met de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging en flexibilisering BV (Wet Flex-BV), is deze regulering veelal losgelaten. Regels, zoals dat de onderneming maximaal 20% van de eigen aandelen mag bezitten en deze maximaal 2 jaar mag behouden, gelden niet meer.
Keert uw vennootschap beleggingsdividend uit? Dan moet uw vennootschap meestal 15% dividendbelasting inhouden over het dividend dat zij uitkeert. Uw vennootschap moet aangifte doen en betalen binnen 1 maand na de dag waarop het dividend beschikbaar is gesteld.
Houdt jouw Holding BV minstens 5% van de (soort)aandelen dan treedt de deelnemingsvrijstelling in werking. Deze zorgt ervoor dat dividend en verkoopwinst op de aandelen onbelast in je Holding BV komen.
Als de BV niet genoeg winst maakt om dit salaris uit te betalen of als je minder dan 40 uur werkt in de BV kun je jezelf een lager salaris uitkeren. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in de opstartfase. Dit moet je wel kunnen aantonen bij de belastingdienst.