Oorzaken: houdingsafwijkingen: veel onderuit gezakt zitten met de bovenrug in een bolling. luchtweg infectie. verkeerde ademhaling: oppervlakkig en hoog ademhalen.
De pijn die ontstaat door een tussenribspierontsteking is niet constant aanwezig, maar vooral voelbaar bij het hoesten lopen, bukken, lachen of diep inademen. Het beste dat u kunt doen is rust nemen of contact met de fysiotherapeut opnemen.
Verrekte tussenribspier
Als een of meerdere tussenribspieren overbelast of verrekt zijn, is de kans groot dat u pijn hebt bij het ademen. Gelukkig is een verrekte tussenribspier niets waarover u zich ernstige zorgen hoeft te maken. Meestal verdwijnt de pijn alweer na een paar dagen of weken.
De musculi intercostales externi of buitenste tussenribspieren zijn een groep van 11 paar spieren die tussen de ribben (intercostales) liggen. Zij lopen schuin van beneden naar voren.
Meestal geneest een gekneusde of gebroken rib vanzelf binnen een paar weken. U kunt nog wel langere tijd pijn voelen bij bepaalde bewegingen of hoesten. Dit kunt u 6 tot 12 weken na het ongeval nog voelen, soms zelfs nog langer. U kunt pijnstillers nemen (paracetamol).
Bij pijn op de borst door irritatie van de spieren, pezen of het kraakbeen heeft u een stekende pijn waar de ribben en het borstbeen samen komen. Als u door stress, angst of een depressie last heeft van pijn op de borst kunt u een drukkende pijn op de borst ervaren. Dit kan voelen alsof er iets zwaars op uw borst ligt.
Een gekneusde of gebroken rib komt meestal door een val of ongeluk. Klachten zijn pijn aan uw borstkas bij bewegen, hoesten, niezen of ademhalen. Bij een gekneusde rib is het weefsel rondom een rib beschadigd. Bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib.
Oorzaken van rib- en borstpijn
Vaak ontstaan klachten na een plotselinge verkeerde beweging, bijvoorbeeld omdraaien in bed of een valpartij. Daarnaast kunnen klachten ontstaan door een verkeerde lichaamshouding of stress. Door stress worden uw spieren langdurig aangespannen, dit kan voor klachten zorgen.
Wat is het syndroom van Tietze? Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk. De pijn zit meestal aan één kant. Bij hoesten en niezen kan de pijn erger worden.
Costochondritis veroorzaakt een pijnlijke ontsteking van het kraakbeen van de ribben. Dit kraakbeen bevindt zich onder andere aan de voorzijde van de borst waar het de ribben met het borstbeen verbindt, maar ook aan de rugzijde, waar de ribben aanhechten aan de wervelkolom.
Zij lopen schuin van onder naar achteren onder een rechte hoek met de musculi intercostales externi of buitenste tussenribspieren. De binnenste tussenribspieren trekken de ribben dichter bij elkaar en trekken de borstkas naar beneden. De beweging is ten behoeve van de ademhaling, met name het uitademen.
Pijn in de borst kunt u ook hebben bij een longontsteking, griep of bij een erge verkoudheid. Ademen en hoesten doen pijn. Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven. De pijn is er steeds en wordt erger bij diep inademen en bij bewegingen.
U kunt een ontsteking aan de longvliezen herkennen aan de volgende symptomen: Pijn bij ademhalen en niezen. Vooral als u diep ademhaalt of hard niest, voelt u een scherpe pijn links en/of rechts op de borst of rug; Kortademig bij inspanning.
De klachten ontstaan geleidelijk en soms is het na enkele dagen weer over. Het kan echter ook jaren duren en er zijn ook gevallen bekend waarbij de pijn nooit verdwijnt. Omdat de normale beweging in deze gewrichten soms verstoord wordt, kunnen bewegingen van de schouder kraken en pijnklachten veroorzaken.
Costochondritis is een zeer pijnlijke aandoening waarbij een scherpe en drukkende pijn op de borst aanwezig is. Deze pijn verergert op het moment dat jij dieper gaat inademen, hoest, of niest. Heb jij last van jou borst, dan is het belangrijk dat jij, op moment van pijn, buikademhalingsoefeningen uitvoert.
Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk. De pijn zit meestal aan 1 kant. Het is ongevaarlijk.
Het syndroom van Marfan is een erfelijke aandoening waarbij je lichaam niet goed bindweefsel aanmaakt. Door het syndroom wordt het bindweefsel zwakker en kan het makkelijk kapot gaan. In het hart kan daardoor de aorta wijder worden of de hartklep gaan lekken.
Tietze is een pijnlijke aandoening aan het ribkraakbeen. Bij het syndroom van Tietze zwelt het kraakbeen onder aan het borstbeen samen met tweede, derde en vierde rib op. Het is een goedaardige zwelling zonder infectie die ook wel een vorm van ontstekingsreuma wordt genoemd.
Het syndroom van Turner is een aangeboren ziekte die alleen bij meisjes en vrouwen voorkomt. Bij het syndroom ontbreekt één van de twee vrouwelijke chromosomen (XX) helemaal of gedeeltelijk. In Nederland komt dit syndroom bij 1 op de 2500 meisjes voor.
Wat kun je zelf doen bij costochondritis
Een echte behandeling bestaat helaas nog niet. In veel gevallen wordt er gekozen voor pijnstilling en advies over hoe je de belasting en belastbaarheid van je borstkas op elkaar kunt afstemmen.
Als u klachten ervaart aan het middenrif, kunt u bij een van onze fysiotherapeuten terecht voor informatie, advies en oefeningen. Manuele therapie kan u helpen indien uw klachten te maken hebben met bewegingspatronen, immobiliteit of een hoogstand van het middenrif.
Bij een ribblokkade is er geen beweging van een rib ten opzichte van de wervel. Hierdoor wordt de beweeglijkheid van de gehele borstkas beïnvloed. Een ribblokkade kan ontstaan doordat de rib van positie is veranderd na bijvoorbeeld hoesten en niezen of een foutieve houding / beweging.
Tussen de ribben zitten spieren, zenuwen en bloedvaten. De ribbenkast is elastisch (door gewrichten tussen de ribben en de wervels, en kraakbeen.
Wist u dat uw longen de oorzaak kunnen zijn van uw rugpijn? Onze longen hebben als functie om het lichaam te voorzien van zuurstof. Daarnaast zorgen zij ervoor dat koolstofmonoxide uit het bloed verwijderd wordt. Wanneer de longen niet naar behoren werken, kan dit o.a. (hoge) rugklachten en rugpijn veroorzaken.
Chantal Driesen legt uit: 'De longen reageren overmatig op prikkels, zoals temperatuurwisselingen, stof en pollen. Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen.