In 1789 werd hij politiek actief en werd hij bij het grote publiek bekend om zijn kritiek op de monarchie en hervormingsdrang. In 1792 werd de Franse monarchie opgeheven en koning Lodewijk XVI werd aangeklaagd voor verraad. Met de steun van Robespierre werd Lodewijk XVI in januari 1793 geëxecuteerd.
Hij zette zich in voor de totstandkoming van de Franse grondwet van 1791 en verdedigde de belangen van het volk. Hij pleitte voor afschaffing van het celibaat en slavernij in de Franse koloniën; hij was voorstander van het algemeen kiesrecht voor mannen.
De Terreur
Deze mensen gingen volgens de Jacobijnen in tegen de 'wil van het volk' en iedereen die niet ze niet vertrouwden kwam onder de guillotine. Deze periode van geweld wordt ook wel de Terreur genoemd. Uiteindelijk werd aan het eind van deze periode Robespierre zelf ook opgepakt en onthoofd.
Over het algemeen wordt de Franse Revolutie gezien als een scharnierpunt in de geschiedenis. Zeker in Frankrijk. De Revolutie maakte een einde aan het Ancien Régime, de absolute monarchie die met name onstond door toedoen van de beroemde Zonnekoning Lodewijk de Veertiende (1643-1715).
Betrokkenheid bij De Terreur (1793-1794)
In 1789 trad Maximilien de Robespierre toe tot de radicale groepering van de jakobijnen. In april van dat jaar werd hij president van deze machtige factie. Hij stelde hierbij publiekelijk dat hij geen monarchist was en evenmin een republikein.
De Franse leider Maximilien de Robespierre werd zelf terechtgesteld na duizenden de dood in te hebben gejaagd. In september 1793 brak in Frankrijk een donkere tijd aan, die later bekend is geworden als de Terreur.
Lodewijk XVI van Frankrijk (Versailles, 23 augustus 1754 – Parijs, 21 januari 1793) regeerde als koning van Frankrijk en Navarra van 1774 tot 1789 en daarna als koning der Fransen van 1789 tot 1792.
De Franse Revolutie is de opstand van Franse arbeiders en boeren tegen de adel en het Franse koningshuis in 1789. De Franse koning en de adel hebben alle macht in Frankrijk in die tijd. Het Franse volk vindt dat ze door hen onderdrukt worden en komt hiertegen in opstand. De revolutie begint op 14 juli 1789.
Op politiek gebied zorgde de Verlichting in enkele landen voor een nieuwe stroming: het verlicht absolutisme. Ook resulteerden de verlichtingsidealen in revoluties, zoals in Amerika (de Amerikaanse revolutie in 1776), in Engeland (de Glorious Revolution in 1688) en in Frankrijk (de Franse Revolutie in 1789).
Robespierre = Maximilien de (1758-1794).Franse revolutionair, lid van de Staten-Generaal in 1789. Hij sloot zich aan bij de radicale, aanvankelijk democratische Jakobijnen en werd in 1792 lid van de Nationale Conventie die de dood van Lod...
Politieke opmars Robespierre
Maximiliaan Marie Isidore de Robespierre werd geboren op 6 mei 1758 in het Franse Arras. Hij volgde in zijn vaders voetsporen en studeerde rechten in Parijs. In 1789 werd hij politiek actief en werd hij bij het grote publiek bekend om zijn kritiek op de monarchie en hervormingsdrang.
Tijdens de Franse Revolutie dienden de Parijse Catacomben als de belangrijkste laatste rustplaats van de meeste Parijzenaars, van wie velen door de guillotine stierven, waaronder Maximilien Robespierre, een van de meest controversiële figuren van de revolutionaire beweging.
Na de Franse revolutie keren de patriotten met hulp van het Franse leger terug naar Nederland. Het Franse leger wordt enthousiast ontvangen in de Republiek. Stadhouder Willem V vlucht met zijn gezin naar Engeland. Meteen daarna wordt op 20 januari 1795 de Bataafse Republiek uitgeroepen.
Uiteindelijk werd ook Robespierre aangeklaagd wegens het verraden van de revolutie.Zijn executie, op 10 Thermidor (28 juli 1794), maakte een eind aan de bloeddorst van de guillotine. De periode van de terreur – het korte jaar tussen 17 september 1793 en 27 juli 1794 – was voorbij.
De eerste fase noemen we de "Gematigde fase", hierin stonden de rechten van de mens centraal.De tweede fase noemen we de "Radicale fase" en de derde fase de "Chaotische fase".
Na de periode van het Directiore (1795-1799) waarin een vijfkoppig bestuur het land bestuurde greep uiteindelijk Napoleon Bonaparte de macht. Hij kroonde zich tot keizer van Frankrijk en pakte de absolute macht. Dit betekende het einde betekende van de Franse Revolutie.
Veel van het gedachtegoed dat ten grondslag ligt aan onze huidige democratische samenleving komt voort uit de verlichting. Filosofen als John Locke, Jean-Jacques Rousseau en Immanuel Kant begonnen kritisch na te denken over de fundamentele premissen waarop de samenleving rustte.
De Terreur is een van de meest tot de verbeelding sprekende episodes in de Franse Revolutie. Tussen het afzetten van koning Lodewijk XVI in augustus 1792 en de zomer van 1794 werden duizenden vermeende tegenstanders van de revolutie onder de guillotine ter dood gebracht.
Het einde van de Franse Revolutie
De Franse Revolutie was echt ten einde in november 1799, toen Napoleon Bonaparte de macht greep en alleenheerser werd. Het is in de Europese geschiedenis zelden voorgekomen dat in een zo korte tijd zoveel mensen werden vermoord van hun eigen bevolking.
Tijdens zijn regering als Frans consul en keizer voerde Napoleon continu oorlogen, tegen met name Groot-Brittannië, Pruisen, Oostenrijk en Rusland. Maar eerst stelde Napoleon in Frankrijk 'orde op zaken': in 1795 bevocht hij succesvol de contrarevolutionairen, waarna hij aantrad als opperbevelhebber van de landmacht.
14 juli, dag van de Parijse revolutie die de nationale feestdag van Frankrijk is geworden, is een mengeling van plechtigheid (militaire parades) en feestelijkheid (openbaar bal en vuurwerk). De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 wordt in Frankrijk al meer dan een eeuw herdacht.
In 1799 werd hier een einde aan gemaakt door Napoleon, die een staatsgreep pleegde. Deze gebeurtenis wordt ook wel gezien als het einde van de Franse Revolutie.
Lodewijk XIV omringde zich met minnaressen
Zijn leven lang had hij talloze minnaressen, en met sommige kreeg hij kinderen. De koning liet zelfs geheime trappen bouwen op Versailles om makkelijk naar binnen te kunnen sluipen bij zijn liefjes.
Wantrouwen van de 'gewone bevolking' ten opzichte van koning en de aristocratie is kort samengevat de hoofdoorzaak van de bestorming van de Bastille. De druppel was vermoedelijk dat de populaire minister Jacques Necker werd ontslagen. Met name de hogere burgerij had zich door deze minister vertegenwoordigd gevoeld.