Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen.
Dit kan tijdelijk of blijvend zijn en in bijzondere gevallen kan een druk verlagende spoedoperatie noodzakelijk zijn. In zeer zeldzame gevallen kan een nabloeding levensbedreigend zijn. 2. Er kunnen oppervlakkige of diepe infecties optreden.
Een hematoom hoeft niet altijd behandeld te worden. Vaak ruimt het lichaam zelf de bloedresten op. Rusten en koelen met een icepack kan het herstel bevorderen. Het kan in sommige gevallen helpen om het gebied rond de hematoom vast te spalken, om heropening van het bloedvat te voorkomen.
Door een val of klap raken de kleine bloedvaatjes onder de huid beschadigd. Er ontstaat een onderhuidse bloeding die zich gaat zich ophopen onder de huid waardoor er een blauwpaarse vlek ontstaat die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt maar dit proces kan ook 3 tot 6 weken duren.
Smeer Arnica zalf
Een toefje Arnica zalf op een blauwe plek smeren, kan de pijn verzachten, zwelling tegen gaan en het herstel versnellen. Arnica is een kruid dat al decennialang als homeopathisch geneesmiddel gebruikt wordt.
De bloeding zit buiten het eigenlijke hersenweefsel. Maar de bloeding /bloeduitstorting kan levensbedreigend zijn omdat het wel op het hersenweefsel drukt en zo letsel kan veroorzaken. Meestal betreft het een ader die geknapt is. Deze bloeding is vaak ten gevolge van een ongeval.
Het meest bekende voorbeeld van zo'n bloeduitstorting is een blauwe plek vlak onder de huid, maar op sommige plaatsen in het lichaam kan een hematoom meer schade veroorzaken. Een hematoom is dus niet per se gevaarlijk, maar in bepaalde gevallen moet je extra oppassen.
Hematoomvorming (1-3 dagen): na een fractuur zijn de regionale bloedvaten in het bot beschadigd; er ontsaat een hematoom oftewel een bloeduitstorting. Ontstaan van zachte callus (3 weken): het hematoom wordt door het lichaam opgeruimd en er ontstaat spongieus botweefsel dat nog zacht is. Dit wordt zacht callus genoemd.
Een hematoom is een ander woord voor een bloeduitstorting of een inwendige bloeding. Sommige vrouwen kunnen niet lang staan vanwege een pijnlijk of drukkend gevoel in hun kruis. Een hematoom kan herkend worden aan een grote zwelling en/of een (blauwe) verkleuring.
De medische term voor een blauwe plek is hematoom. Wanneer de kleine onderhuidse vaatjes door een klap openscheuren, ontstaat een poel van bloed. Als deze poel vlak onder de huid zit, is het hematoom rood, als de poel wat dieper zit, is het hematoom blauw.
Neem direct contact op met uw huisarts als u petechiën heeft en koorts heeftNeem contact op met uw huisarts als: U erg vaak last heeft van blauwe plekken. Uw blauwe plekken na veertien dagen er nog steeds niet beter uit zijn gaan zien.
Waarom? Volgens deze grootmoederstip zou het goudgele smeerseltje de blauw-paarse bult en de pijn tegengaan of zelfs laten verdwijnen. Immers, boter is koud en koelen helpt een zwelling voorkomen.
De bloeduitstorting kan terugkomen, waardoor de klachten weer opnieuw ontstaan. Mocht dit het geval zijn, neemt u dan contact op met uw huisarts.
Een bloeduitstorting of hematoom is een inwendige bloeding waarbij het bloed tussen de omliggende weefsels terecht komt. Wanneer dit onder de huid plaatsvindt, veroorzaakt het een 'blauwe plek' en in sommige gevallen een zwelling. Bloeduitstortingen kunnen in principe overal voorkomen: van je gezicht tot je benen.
Vaak is dit het gevolg van een trauma. Indien er spontaan hematomen ontstaan, zonder voorafgaand trauma of na minimaal trauma, dan kan het gaan om een verhoogde bloedingsneiging of, bij ouderen, om beschadigde of verzwakte bloedvaten.
Het kan zijn dat het subduraal hematoom weer vanzelf verdwijnt. Dit kan goed als u relatief weinig klachten heeft, bijvoorbeeld alleen wat hoofdpijn. Bij ernstige klachten, zoals sufheid of uitvalsverschijnselen, is vaak operatieve behandeling nodig.
Een bloeduitstorting na een bloedafname gaat in principe binnen een paar dagen over; een grote blauwe plek kan er echter twee of drie weken over doen om helemaal te verdwijnen.
Rust voldoende, zorg voor een regelmatig slaapritme. Neem pijnstillers zoals paracetamol, als u bij de klachten ook pijn ervaart. Soms kan koelen met een ice pack helpen om de bloeding te stoppen. Zorg dan dat u de ice pack in een doek wikkelt, om bevriezing van de huid te voorkomen.
In de meeste gevallen is de plek na ongeveer een week geheel verdwenen. Grotere bloeduitstortingen kunnen nog wat langer zichtbaar blijven.
In veel gevallen zal het hematoom na enige tijd spontaan verdwijnen. Bij ernstige of aanhoudende klachten bij een grote bloeding kan een operatie noodzakelijk zijn. Afhankelijk van de situatie wordt het bloed weggehaald via een klein boorgat of een groter luik (craniotomie) in de schedel.
Verandering. Het rood, waarmee de blauwe plek begint, komt van het bloed uit de kapotte haarvaatjes. Na twee dagen krijgt dat bloed een donkere kleur. Het bloed kan geen zuurstof meer opnemen en wordt blauw, paars en soms zelfs zwart!
Bij een epiduraal hematoom zit er een bloeduitstorting tussen het buitenste harde hersenvlies (de dura) en het schedelbot. Het schedelbot heeft op die plaats een barst waarbij een slagader is gescheurd en is gaan bloeden.
Arniflor gebruikt u om kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken als gevolg van traumatisch letsel te behandelen. U brengt de zalf aan op een intacte huid. De zalf kunt u ook gebruiken bij een droge huid. Arniflor is voor iedereen geschikt, ook voor baby's.
Koel de bult dan met een ijszak in een theedoek.Of met ijsblokjes in een washandje. U kunt ook iets anders uit de diepvries gebruiken, bijvoorbeeld een zak erwten. Doe die ook in een theedoek.