De Azteken boden Columbus hun kostbare drank 'xocoatl' aan.Hij vond het drankje afschuwelijk bitter en schonk er verder weinig aandacht aan. Hij nam echter wel de cacaobonen, wat de basis was van die bittere drank, mee naar Europa. Hij besefte toen nog niet hoe kostbaar die cacaobonen waren.
Hernan Cortéz, een Spaanse veroveraar, zag de waarde van cacaobonen wél in. Hij bouwde de eerste cacaoplantages en bracht in 1528 voor het eerst chocolade mee naar Spanje. Daar leerde hij de leden van het Koninklijk Hof hoe ze een overheerlijke cacaodrank konden maken. Deze drank bleef echter exclusief voor de elite.
Cacao, het basis ingrediënt voor chooclade vindt zijn oorsprong vermoedelijk in Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. Het waren de Azteken die al 1200 de eerste cacaobonen oogsten en verwerkte tot een soort chocolade drankje met speciala geneeskundige krachten.
In de achttiende eeuw smokkelden Curaçaose handelaren cacao vanuit Venezuela via Curaçao naar de Nederlandse Republiek. In 1825 ontdekte de Nederlander Coenraad Johannes van Houten de basis voor de bereiding van cacaopoeder, cacaoboter en chocolade. Hij bedacht hoe cacaoboter uit de bonen geperst kon worden.
Columbus, de Spaanse ontdekkingsreiziger deed tijdens zijn laatste reis in 1502 het Caribische eiland Guanaja aan. De daar wonende Azteken, boden hem hun koninklijke drank 'xocoatl' aan. Columbus vond het bitter en niet lekker en zag er niets belangrijks in. Wel nam hij de cacaobonen mee naar Europa.
De ontdekking van chocolade
Chocola is bij wijze van toeval ontdekt door een Tolteek. Deze Tolteken waren een stam welke in Midden- en Zuid-Amerika leefden. Historici zijn het oneens hoe lang geleden deze ontdekking gedaan is door de Tolteken, maar het is minstens 2000 jaar geleden.
Toen de Azteekse keizer Montezuma met Cortés en zijn officieren dineerde, behoorden zij tot de eerste Europeanen die een cacaodrankje kregen aangeboden. Cacao heeft een lange geschiedenis in inheemse culturen: ⤖ Als een heilige drank om verbinding te maken met het goddelijke.
De precieze herkomst van ons woord chocola is niet bekend, behalve dat het woord op zijn minst gedeeltelijk uit de Azteekste taal Nahuatl komt. De Azteken noemden hun cacaodrank xocolātl, letterlijk vertaald een bittere drank. Een andere verklaring is te vinden in een combinatie van Azteekse en Mayatalen.
Cacaobonen zijn alleen aan de buitenkant bruin, maar vanbinnen wit. (cacaomassa) De kleur van de bruine chocolade komt door de kleur van cacaopoeder. En de kleur van de poeder heeft te maken met het proces om van cacaobonen poeder te maken.
Archeologische vondsten wijzen erop dat cacao voor het eerst zo'n 3900 jaar geleden in Meso-Amerika werd gebruikt. Archeologen hebben altijd aangenomen dat de Meso-Amerikanen de eersten waren die de bonen niet alleen gebruikten maar ook verbouwden.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
We eten gemiddeld 4,5 kg chocolade per persoon per jaar. Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar.
Cacaobonen komen uit Midden- en Zuid-Amerika, waar ze groeien in de peulen van de cacaoboon. Na de oogst moeten de bonen gisten en drogen. Daarna zijn ze klaar om chocola van te maken. Cacao is de belangrijkste grondstof voor het maken van chocolade.
Cacao wordt gewonnen uit de vrucht van de cacaoboom, met als officiële naam Theobroma cacao wat ook wel `drank van de goden´ betekent. De cacaoboom geeft gemiddeld na 5 jaar zijn eerste vruchten. Elke boom geeft per jaar zo'n 20-30 cacaovruchten, die als kleine ovale meloenen zowel aan de stam als de takken groeien.
Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
De cacaobonen waren zo belangrijk dat je er zelfs mee kon betalen! Een konijn kostte 10 cacaobonen en een slaaf kostte 100 cacaobonen. De chocoladedrank in die tijd was niet hetzelfde als onze chocolademelk nu. Er zaten andere kruiden in en de chocolade werd niet zoet gemaakt.
Omdat je met enkel met cacao en wat suiker ook al honderden verschillende smaken kunt proeven, puur vanuit de cacao & afhankelijk van de herkomst.
Ook denken mensen dat het gezonder is dan ander snoep. Cacao is het belangrijkste ingrediënt in chocola en bij snoep is dat suiker. En cacao klinkt een stuk gezonder. Maar een deel van de chocola blijft natuurlijk ook gewoon puur snoepgoed.
In 1760 kwamen er fabrieken in Duitsland en Frankrijk. Eind 18e eeuw begon chocolade in prijs te dalen, zodat ook gewone mensen het konden betalen. In 1819 werd voor het eerst Zwitserse chocolade gefabriceerd. In 1813 begon Blooker met de productie van cacao en chocolade in Nederland.
Xocoatl of Chocolatl was een drank op basis van cacaobonen die de Azteken dronken. Deze drank werd vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment.
De oorsprong van chocolade reikt terug tot de Maya's en de Azteken in Zuid-Amerika. Zij brouwden reeds een soort van chocoladedrank die voor hen een goddelijke drank was met mystieke eigenschappen.
Alles begon in Latijns-Amerika
De 4000 jaar oude geschiedenis van chocolade begon in het oude Meso-Amerika, het huidige Mexico. Daar werden de eerste cacaoplanten gevonden. De Olmeken, één van de oudste beschavingen in Latijns-Amerika, waren de eersten die chocolade maakten uit de cacaoplant.
Magnum (inhoudsmaat), een fles met een inhoud van 1,5 liter. Magnum (Lordi), de ex-basgitarist van de band Lordi. Magnum opus, het grootste of belangrijkste werk van een componist of auteur. Magnum Photos, een vooraanstaand fotoagentschap.
De Magnum is een product van het Belgische vernuft, uitgevonden in de late jaren 80 door de bollebozen van de Ola-laboratoria in Baasrode, met hulp van de ingenieurs van de belendende Callebaut-chocoladefabrieken.