In een droger ontstaat gemakkelijk brand als zich in de machine veel stof ophoopt. De combinatie van hete lucht, vocht en stof kan gemakkelijk leiden tot oververhitting of kortsluiting. Zorg er daarom voor dat de machine zoveel mogelijk stofvrij blijft.
Verklein de kans op brand in je wasdroger
Zorg dat de droger vrij staat en zijn warmte goed kwijt kan. De roosters voor lucht aan- en afvoer mogen nooit bedekt worden. De luchtafvoerslang moet vrij liggen. Sluit de droger direct aan op een geaard wandstopcontact en gebruik liever geen stekkerdoos of haspel.
Brand door een wasdroger kan meerdere oorzaken hebben, we zetten de meest voorkomende oorzaken op een rij: Verstopte filters kunnen ervoor zorgen dat het apparaat oververhit raakt. Opgehoopt stof kan vlam vatten door een heet verwarmingselement of een defecte motor. De afvoerslang kan verstopt raken.
En in bijna 1 op de 3 gevallen wordt een woningbrand door een wasdroger veroorzaakt. Gelukkig loopt zo'n brand in de meeste gevallen goed af, maar dan moet u het wel tijdig opmerken. De brandweer raadt daarom aan om altijd thuis te blijven wanneer de wasdroger draait.
Een beetje stof in huis is niet erg, tenzij het in de wasdroger zit. Dat de wasdroger van alle elektrische apparaten in huis het meest brandgevaarlijk is, heeft namelijk alles te maken met een verstopt stoffilter. Na iedere droogbeurt zit er standaard een laagje stof in de droger.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken. En zorg voor een werkende rookmelder.
Kooldioxideblusser. Een kooldioxideblusser is te herkennen aan een zwarte koker aan het einde van de slang. Het voordeel van dit type brandblusser is dat het geen reststoffen achterlaat. Daarom is de blusser geschikt voor het blussen van elektrische apparatuur en vlam in de pan.
Droog in de droger
Gooi bij elke natte was een droge handdoek in de droger. Als je dit doet zal je zien dat de was een stuk sneller droog is én dat het wasgoed er ook écht droog uitkomt.
Wasgoed zoals handdoeken en beddengoed kun je met een gerust hart - zo vaak als je wil - in de droger stoppen. Zowel de wasmachine als de wasdroger draaien met veel toeren het wasgoed rond, dus daar zit geen verschil in. Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen.
De wasdroger
Bij een condensdroger of droger met luchtafvoer zijn de kosten per droogbeurt ongeveer € 1,95. Het drogen van een was met een wasdroger is duurder dan een wasbeurt. Dat komt omdat er veel warmte en dus energie nodig is.
De temperatuur in de trommel tijdens het drogen is geheel afhankelijk van het droogprogramma dat je hebt geselecteerd. Bij condensdrogers en luchtafvoerdrogers kan de temperatuur oplopen tot wel 75 graden.Bij een warmtepompdroger wordt de lucht echter niet warmer dan 35 graden.
De droger maakt je kleding natuurlijk ook warm.Niet alle kleding kan hier goed tegen. Net zoals je sommige kledingstukken niet te warm mag wassen, maar je deze kledingstukken dus ook niet te warm drogen. Deze kleding kan dan krimper of vervormen.
Verzekeraars geven aan dat maar liefst de helft van het aantal branden in huis wordt veroorzaakt door elektrische apparaten. Tijdens gebruik worden apparaten warm en in combinatie met stof kan dat leiden tot brandgevaarlijke situaties. Ook kortsluiting van apparaten is een veelvoorkomende oorzaak van brand.
Om veiligheidsredenen stopt de werkingscyclus niet onmiddellijk, zelfs als je de stroom uitschakelt. Als je de droogcyclus voortijdig beëindigt, kan het droogresultaat niet bevredigend zijn (de kleding kan nog vochtig zijn).
Tip 1: kijk op het wasetiket
Deze geven aan of je was in de droger mag en hoe je deze het beste droogt. Een vierkant met een rondje en een kruis betekent dat je wasgoed niet in de droger mag. Droog dit voorzichtig op een wasrek. Een vierkant met een rondje en één stip betekent: drogen op een lage temperatuur.
Brand in een wasdroger ontstaat vaak door stof in de machine. Dit stof kan ontbranden door bijvoorbeeld een verwarmingselement, een defecte motor of vonkjes van losse contacten. Ook kunnen er vonken ontstaan als metalen onderdelen (van kleding) tegen elkaar komen.
Als de ventilatieopening van de droger verstopt of geblokkeerd is, duurt het langer om je wasgoed te drogen. Het geselecteerde programma heeft mogelijk functies die extra tijd in beslag nemen. Selecteer het juiste programma voor het type wasgoed en gebruik de extra functies alleen als het nodig is.
De oplossing is eenvoudig: reinig de binnenkant van de trommel met een doekje, bevochtigd met een reinigingsvloeistof op basis van citroen. Of gebruik natuurlijk citroensap, aangelengd met water. Beschik je over een droogkast met warmtepomp? Dan kan je ook gebruik maken van het Bosch-schoonmaakmiddel voor droogkasten.
Ramen open tijdens het drogen van je wasgoed
Idealiter zitten de twee ramen recht of schuin tegenover elkaar, zodat de lucht ongehinderd door de kamer stroomt. Zo kan je was ook binnenshuis optimaal drogen.
Hoelang een wasdroger mee gaat is afhankelijk van verschillende dingen, zoals het soort wasdroger, hoe vaak je de wasdroger gebruikt en de kwaliteit van de onderdelen van de droger. De consumentenbond schat de gemiddelde levensduur van een wasdroger tussen de 5 en 10 jaar.
De meest voorkomende oorzaak van stug en hard wasgoed is het toevoegen van de verkeerde hoeveelheid wasmiddel. Gebruik voor de beste wasresultaten het wasmiddel volgens de instructies van de fabrikant. Te weinig wasmiddel: het water is niet voldoende onthard. Kalk hoopt zich op in de was.
Voorzichtig met de droger
In een droger ontstaat gemakkelijk brand als zich in de machine veel stof ophoopt. De combinatie van hete lucht, vocht en stof kan gemakkelijk leiden tot oververhitting of kortsluiting. Zorg er daarom voor dat de machine zoveel mogelijk stofvrij blijft.
U blust brandend vet het best met een speciale vetblusser. Een vetblusser dicht het brandende vet af en smoort zo de brand.