Polyamide
De vezels zijn duurzaam en sterk. Plus: slijt nagenoeg niet, elastisch, vormvast, kreukvrij, makkelijk wasbaar, zweetvrij en droogt snel.
Polyamide voelt aan als zacht katoen, maar is waterproof en ademend. Het is dus zeer geschikt voor kleding die je lichaam op een comfortabele temperatuur moet houden en tegelijkertijd vocht af kan voeren.
Synthetische materialen
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Voordelen van ondergoed van polyamide zijn: kreukvrij. ademend. droogt snel.
Polyamide ondergoed behoudt haar vorm en kleur beter dan ondergoed van natuurlijke stoffen. De stof zorgt ervoor dat transpiratievocht naar buiten toe getransporteerd wordt. Het is dus een misvatting dat Polyamide ondergoed zou zweten! Het neemt echter geen vocht of en voelt daardoor koeler aan.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Polyamide is bijzonder duurzaam en daardoor duurder materiaal dan polyester. Het is iets gevoeliger voor warmte dan polyester. Je wast het dus op een lagere temperatuur. Stoffen met een toevoeging van polyamide zijn van betere kwaliteit en gaan langer mee dan stoffen met polyester.
Wassen: Polyamide kan in de wasmachine, maar mag alleen met koud water worden gewassen. Was het polyamide op een gewoon koud programma met een wasmiddel zonder bleekmiddel. Als je geen wasmachine beschikbaar hebt, kan de stof met de hand worden gewassen in koud water. Drogen: Laat de stof aan de lucht drogen.
Wol en zijde zijn natuurlijke polyamiden. Daarnaast bestaan er talloze kunststoffen van polyamide, zoals nylon en aramide.
Polyester & polyamide zijn een combinatie van diverse synthetische vezels. Synthetische vezels hebben een slijtvast karakter. De materialen zijn makkelijk te wassen, krimpen niet en zijn immuun voor zonlicht.
De warmtebestendigheid van Nylon is normaal circa 90°C, dit komt omdat Nylon nogal gevoelig is voor oxydatie. Kortstondig kan Nylon echter circa 115°C verdragen en afgesloten van lucht, bijvoorbeeld onder olie, mag de temperatuur nog hoger zijn.
Het is fijn om te weten dat polyamide vrij duurzaam is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen of bont. Maar voor de productie van polyamide worden niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen gebruikt.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Bij toepassing van polyamide als plastic zie je vaak PA op een product staan. Polyamide is een hard en stijf plastic dat tegen een stootje kan. Het wordt dan ook in allerlei producten gebruikt, zoals babyflessen, tiewraps en brillen. Ook wordt polyamide gebruikt als filament bij 3D-printers.
Polyamide (ook wel bekend als nylon) heeft een ontstekingstemperatuur van 485 graden en een smelttemperatuur van 215 graden. Hiermee wordt het gezien als een moeilijk ontvlambare stof.
De meeste technische jassen en broeken die als buitenlaag dienen zijn gemaakt van polyester of nylon (polyamide). Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend. Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester.
Sommige synthetische stoffen zoals Acryl en Polyamide worden daar snel lelijk van. Ook elastaan is een synthetische stof die je niet te heet kan wassen. Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden.
Polyamide garens zijn misschien ietsjes minder zacht dan polyester garens (PES), maar ze voelen nog steeds heerlijk zacht aan, zeker wanneer de vloerbedekking een hoge poolhoogte heeft.
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van.
Stof 1: Katoen Katoen wordt gemaakt van een zaadpluis van de katoenplant. Het uiterlijk van katoen kan verschillen van mat tot glanzend. Hoe meer glans, hoe hoger de prijs. Katoen draagt in de zomer lekker koel en neemt snel vocht op.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.