Een bekend fenomeen van die vogeltrek is de vaak prachtige V-vorm waarin de vogels achterelkaar vliegen. De theorie is dat ze in die V-formatie energie besparen. Door schuin achter elkaar te vliegen, zouden ze profiteren van de opwaartse luchtstroom van de vogel die voor vliegt.
De V-formatie is een vliegpatroon van vogels of vliegtuigen waarbij een op kop vliegt en de anderen in twee schuine lijnen erachter.
Waarom eigenlijk? Vogels vliegen vaak in een V-vorm. Dat doen ze niet alleen omdat het zo leuk allitereert, maar om energie te sparen.
In Nederland is vooral de gans een bekende 'formatievlieger', maar ook pelikanen en ibissen vliegen vaak in dit vliegpatroon.
Ieder najaar vliegen er grote groepen ganzen vanuit het poolgebied naar ons land om hier te overwinteren. Nederland is een belangrijke bestemming voor ze: overdag is er voldoende voedsel te vinden in de graslanden en 's-nachts bieden meren en rivieren een veilige slaapplaats.
Vogels kunnen zich oriënteren op hemellichamen.Als het bewolkt is zijn maan, planeten en sterren niet te zien, en toch vinden vogels hun weg in de nacht. Ik weet niet of het voor alle vogels geldt, maar van het roodborstje is bewezen dat en zelfs achterhaald hoe hij het aardmagnetische veld kan 'lezen'.
'Er komen constant indringers overvliegen en dan moeten die paren daarop reageren.Ze maken dan een hoop herrie om aan te geven dat het hún plek is en dat die andere ganzen moeten doorvliegen.
Hoe vogels zich oriënteren tijdens de trek is redelijk goed bekend. Zo volgen ze kustlijnen en rivieren en kijken naar de zon en sterren.Ook reageren ze op het aardmagnetisch veld en gebruiken zelfs geluiden en geuren om de weg te vinden.
Onzichtbare trek vindt buiten het gezichtsveld van de waarnemer plaats. Dit kan dus 's nachts zijn als het donker is, maar ook overdag. Dan vliegen de vogels zo ontzettend hoog over dat ze met het blote oog niet waarneembaar zijn. Zelfs in strakblauwe luchten zijn veel trekkende vogels onzichtbaar.
De grote wolk helpt soortgenoten de goede plek te vinden. Op die manier communiceren de vogels om aan te geven waar voedsel is of een goede plek om te stoppen voor de nacht. Daarnaast zijn er ook vogels die in groe- pen vliegen om energie te besparen, denk aan ganzen die in formatie vliegen.
Vogels verjagen met geluiden en geuren
Muziekinstallaties met harde muziek jagen vogels weg, maar ook geïmiteerde geluiden van roofvogels stellen de andere vogels niet op prijs. Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals:peper.
Als ze nat zijn, kunnen ze ook moeilijker vliegen. Als meeuwen aan het rusten zijn, is het dus belangrijk dat ze tegen de wind in staan om hun lichaamswarmte op punt te houden. Bij erg koud weer en veel wind zie je ook dat vogels hun bek naar achter draaien en tussen hun veren verbergen.
Ik vlieg nooit voordat ik gieren in de lucht zie. Grote vogels maken gebruik van opwaartse warme lucht om op te zweven. Door rondjes te cirkelen in de kolom warme lucht winnen de vogels hoogte.
Visarend. Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de visarend.
In de winter migreren ganzen zoals veel andere vogels om van zachtere temperaturen in warmer landen. Om deze te bereiken, leggen ze 3 500 tot 7 000 kilometers af. Een lange afstand! Om deze reis te voltooien, moeten ganzen het weer trotseren, voedsel vinden en tegen zwaartekracht vechten.
Twee ibissen die als koppel vliegen – de een voorop en de ander schuin achter hem klevend – wisselen een paar keer per minuut van positie. De voorste gaat dan nog op volle snelheid; hij zakt dus niet naar achter af omdat hij vermoeid raakt.
Een kip herkent gezichten
Daarnaast kunnen kippen gezichten van mensen herkennen en onderscheiden – en geven daarbij klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. Uit een onderzoek uit 2002 kwam naar voren dat kippen een mensengezicht beoordelen op dezelfde criteria als mensen.
De kleur blauw schrikt namelijk vogels af en hierdoor wordt vogelsterfte door verstikking voorkomen. Er wordt gedacht dat vogels de blauwe netten zien als water, waardoor ze er niet in de buurt komen.
Vogels kunnen geen scheten laten
Vogels, zo blijkt, zijn niet in staat om scheten te laten. In hun darmen vind je niet de gas producerende bacteriën die je bij zoogdieren wel vindt. Daarnaast gaat het voedsel zo rap door hun spijsverteringsstelsel, dat er helemaal geen tijd is om windjes te laten.
Het vermoeden bestond al, maar nu is het ook bewezen: vogels kunnen slapen terwijl ze aan het vliegen zijn.
Dat betekent dat ze op weg zijn naar een land waar meer voedsel voor ze is. Vogels die tijdens de trek over gebergtes moeten vliegen, komen natuurlijk hoger dan vogels die dat niet hoeven. Sommige vogels gaan niet op trek. Die blijven het hele jaar in hetzelfde land en hoeven dus ook niet hoog te vliegen.
De ogen van vogels lijken op die van mensen.Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker.Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken, ze zijn dan waarschijnlijk wat druk vanwege de wilde kwakers, ja dat kunnen hele dominante dieren zijn en behoorlijk agressief vooral in de paartijd. Ook nu want er worden er op dit monent paartjes gevormd. Heel verstandig van je om je eigen kwakers appart te voeren!
Op het hoogtepunt in de winter verblijven in Nederland tussen de 1,8 en 2 miljoen ganzen. Het overgrote deel broedt veel noordelijker op de toendra's van Nova Zembla, Spitsbergen, Scandinavië, en Siberië. Ze brengen de winter in Nederland door omdat het hier warmer is en er voldoende voedsel is.
Elke zomer vliegen brandganzen naar Noord-Rusland, om daar eieren te leggen en kuikens uit te broeden. Maar hóe ze precies daarheen vliegen, was nog onduidelijk.