Vissen met een onderlijn is nodig om je hoofdlijn te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor tanden van roofvissen, maar ook voor scherpe stukken in het water zoals stenen. Ook is het met een onderlijn makkelijker om te verwisselen van haak of kunstaas.
Doordat het aas dicht bij elkaar ligt zal de karper weinig hoeven te zwemmen om te vreten. Hij aast daardoor veel dichter op de bodem en een lange onderlijn zou ervoor zorgen dat de karper zonder problemen je haakaas kan opzuigen en uitspuwen voor de onderlijn zich strekt en hij zich haakt.
De dikte van de onderlijn is ook afhankelijk van welke visserij je gaat doen. Als je op kleine baars gaat vissen is een onderlijn tot 6kg genoeg. Grotere baarzen en kleine snoeken 9kg en voor grote vissen minimaal 16kg. Hoe meer trekkracht een onderlijn heeft hoe dikker / zwaarder deze wordt.
Als je dan zonder onderlijn vist dan vraag je om moeilijkheden. Gelukkig is baars niet echt kieskeurig en kan je gerust een (dunne) stalen onderlijn gebruiken. Mocht je dan geen baars vangen maar een snoek aan de lijn krijgen dan heb je goede kans dat je deze weet te vangen.
Wikkel het kant-en-klare onderlijntje nu op een rol isolatiemateriaal. Een rol van een meter koop je voor € 0,60 bij een bouwmarkt. Prik het haakje in de rol en draai vervolgens het onderlijntje om de isolatierol heen om tenslotte de lus van het onderlijntje met een speldje aan de isolatierol te bevestigen.
Een onderlijn is een korte lijn met aan de ene kant een lusje en aan de andere kant een haak. Om de onderlijn vast te maken aan je hoofdlijn moet je even een lusje aan je hoofdlijn knopen. Probeer de lus zo klein mogelijk te houden zo valt hij het minste op.
Hoe lang moet de onderlijn zijn? Wanneer ik op een harde bodem vis, ligt de lengte van mijn onderlijnen op tussen de 15 en 20 cm. Indien de kans bestaat dat mijn lood (en daarmee ook het aas) wegzakt in een zachtere bodem, dan gebruik ik een langere onderlijn.
De vissen zullen goed bijten net voordat de zon opkomt en net na zonsondergang, wanneer er veel voedsel voor ze is. Tijdens het midden van de dag, wanneer de zon op het hoogste punt staat, zullen de vissen zich terugtrekken naar kouder, dieper water.
Je kan immers nog zo goed de juiste techniek beheersen om een baars te vangen, maar als er geen baars aanwezig is op je stek zal je dus ook nooit wat vangen. Waar letten we dus op? Zoek in eerste instantie plekken waar obstakels aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan steenstort, keien, kribben etc.
De eenvoud zelfde, een flinke brood vlok als aas.
Gewoon met een drijvende korst brood of hondenbrokje. Zeker op smalle watertjes is er vaak niet meer nodig dan een haak aan de lijn beaasd met een broodkorst of drijvende hondenbrok.
De lengte van de onderlijn moet ieder zelf bepalen (waar jij lekker mee vist). Meestal bedraagt ze tussen de 13 á 20cm voor kanaalvisserij en tot 40 á 60cm voor vijver- en brasemvisserij. Zelf gebruik ik meestal onderlijnen van 15cm.
In uitzonderlijke gevallen als de brasems uiterst voorzichtig azen, of met "vork en mes eten" zoals we zeggen, is een 8/00 lijn voorzien van een 6/00 onderlijn vaak een must. Ga je echt gericht voor vloermatten kies dan niet voor zwaardere draad maar voor een werphengel.
Een bijzonder eigenschap van fluorcarbon is dat het bijna onzichtbaar is onderwater. De vislijn wordt gebruikt als hoofdlijn en onderlijn bij het vissen op baars, karper, snoek, snoekbaars, feedervissen en dropshotten. Op elke vismolen kan je fluorcarbon toepassen.
Lengte van de hair
Als de afstand tussen de haakbocht en de boilie meer dan 1cm bedraagt, kan het zijn dat de karper niet wordt geprikt omdat de hair te lang is. Aangezien de haak buiten de bek van de karper blijft, zal de beet niet of nauwelijks worden geregistreerd.
Wafters zijn boilies die gewichtloos zijn in het water. Ze zitten dus tussen een normale boilie en een pop-up in. Als je deze op je onderlijn monteert zal hij langzaam zinken op het gewicht van de haak. Het is hierdoor een goed alternatief voor pop-ups die vaak net iets té opvallend zijn voor schuwe karpers.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
Wat meer op open water is het goed om een dieptemeter of zelfs een visvinder te hebben. Zoek hiermee naar onverwachte ondieptes en vis deze af. Ook de randen van vaargeulen zijn prima plekken op plassen. Op de rand naar de diepte bevindt zich vaak baars die er op prooivis jaagt.
Het water is koud in de winter. Dit betekent dat de baars vooral in dieper water te vinden is. Met een dieptemeter of peillood kan de visser in kaart brengen waar het water diep is. Is dit lastig, dan kan men denken aan het midden van vaarten en kanalen maar ook aan havens, duikers, bruggen en sluizen.
Regen verhoogt zuurstofgehalte
Als de regendruppels het water opzwepen, neemt het zuurstofgehalte aan het oppervlak van het water toe. Ook daardoor kunnen de vissen actiever worden en eerder op het aas af gaan. Veel vissen komen bovendien liever uit hun schuilplaats als het schemert of als de nacht invalt.
Let op de regen
Lichte regen in combinatie met een hoge temperatuur is de beste combinatie. Door de lichte regen vertroebelt het water waardoor vissen je minder goed kunnen zien. Ook zorgt lichte regen ervoor dat insecten in het water terecht komen. Harde regen heeft een negatief effect op de vissen.
Het lokken van vissen
Als je de vissen wil lokken, kun je dat het beste doen door wat balletjes voer bij je dobber te gooien. Zo lok je de vis naar je haakje en maak je meer kans dat de vis ook daadwerkelijk jouw haakje kiest. Het is hierbij belangrijk dat je dit visvoer aanmaakt.
Een oplossing voor het vissen op een zachte bodem is vissen met een chod rig i.c.m. een pop-up, een wat langere onderlijn en een licht wartelloodje. Wartellood trekt namelijk, bij een zachte bodem, de onderlijn minder snel mee het slib in dan inline lood.
Daarbij zijn er onderlijnmontages die vooral geschikt zijn voor snowman en wafter presentaties zoals de Bow rig, Multi rig en Swimmer rig. Wil je daarnaast ook graag met normale zinkende boilies vissen? Dan zijn vooral de Running rig, Combi rig en de German stiff rig de rigs die je het beste kunt inzetten!
De makkelijkste manier om op deze bodem te vissen is simpelweg een chodrig uitgooien. Het lood kan wegzakken in het slib en de pop-up zal altijd netjes op het slib gepresenteerd staan. Natuurlijk ga je op deze manier vis vangen, maar waarschijnlijk is dit ook de meest gebruikte tactiek op jouw water.