Als buitenstaander kan het lastig zijn om in te schatten of iemand hulp nodig heeft en welke hulp dan gewenst is. Bij spoed bel je 112.Geen spoed, maar je wilt toch melding maken, dan bel je 0900 8844 (politie).
Vertoont een familielid, vriend of kennis verward gedrag? Dan kunt u bellen met het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag op telefoonnummer 0800 – 1205.
De arts neemt maatregelen om doorligwonden te voorkomen en om te zorgen dat de persoon met een delirium zichzelf geen pijn kan doen. Hij kan geneesmiddelen voorschrijven tegen rusteloosheid en angstgevoelens. Vaak zijn hiervoor medicijnen die gebruikt worden bij een psychose nodig (bijv. haloperidol).
Kenmerken van verward gedrag
Iemand die bijvoorbeeld buiten veel in zichzelf praat. En het huis laat verloederen of 's nachts de televisie hard aan laat staan. Het kan zijn dat iemand psychotische kenmerken vertoont. Iemand die vaak de buren om hulp vraagt omdat er geen geld meer is voor eten.
Het kan zijn dat iemand kampt met verschillende aandoeningen of beperkingen, zoals psychische problemen, een licht verstandelijke beperking, dementie of verslaving. Maar ook mensen met levensproblemen die iemand boven het hoofd dreigen te groeien kunnen verward gedrag vertonen.
Hoe lang duurt een delier? Als de lichamelijke situatie verbetert, neemt de verwardheid af. De periode van verwardheid kan variëren van enkele uren tot dagen.
Sinds oktober 2018 dienen alle gemeenten een sluitende aanpak te hebben voor mensen die verward gedrag vertonen. Er moeten oplossingen liggen op het gebied van onder andere preventie, melding, passende ondersteuning en informatievoorziening, zodat mensen niet langer tussen wal en schip vallen.
De belangrijkste aanleiding voor de toegenomen aandacht voor 'verwarde personen' is de stijging1 van de politieregistraties onder de code 'E33': 'overlast door verwarde of overspannen personen'. Ten opzichte van 2011 is er sprake van een stijging met 65% (zie figuur 1).
Lokale aanpak
Sitalsing verwijst daarbij onder meer naar de komst van meldpunten bij gemeenten en het landelijk meldnummer (0800-1205). 'Daar kunnen signalen van verward gedrag vroegtijdig worden gemeld. Op die manier kan snel gerichte hulp worden geboden. Daarnaast neemt het druk weg bij de politie.
Bel 0800-1205 als je je zorgen maakt om iemand
Je kunt een deskundige bellen voor advies of om een melding te doen. Bel in een spoedsituatie altijd 112. Denk je aan zelfmoord? Bel dan 113.
Indeling fases van dementie
Een andere veel gebruikte indeling is de omschrijving van de vier fases van ik-beleving bij dementie; de bedreigde ik of cognitieve fase; de verdwaalde ik of emotionele fase; de verborgen ik of psychomotore fase; de verzonken ik of zintuiglijke ervaring.
Stil delier
De patiënt kan ook lusteloos, apathisch gedrag vertonen: hij trekt zich terug en sluit zich af voor zijn omgeving. Dit noemen we ook wel een 'stil' delier. De patiënt in een stil delier kan ook dingen zien, horen of ruiken die er niet zijn. De patiënt kan hierdoor angstig zijn, maar kan dit niet uiten.
Wanneer moet ik bellen bij een delier? Bel direct de huisarts of huisartsenpost: als iemand opeens in de war is of andere klachten krijgt van een delier. als iemand die al langer een beetje in de war is (bijvoorbeeld door dementie) ineens veel erger verward raakt.
Gedwongen opname of verplichte zorg
Iemand die een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt door een geestelijke stoornis kan tegen zijn of haar zin in worden behandeld. De verplichte behandeling kan een gedwongen opname zijn, maar dat hoeft niet.
Meestal duurt een delier enkele dagen tot weken, soms duurt het langer. Vooral oudere patiënten hebben kans op een langer (dan een maand) durend delier. De aanwezigheid van een delier kan wijzen op een ernstige acute lichamelijke ziekte, waarvoor snel medisch ingrijpen noodzakelijk is.
Bij verwarde personen gaat het om mensen 'die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade berokkenen'. Het staat buiten kijf dat ieder verward persoon hulp nodig heeft.
Via de meldpunten zorgwekkend gedrag kun je je zorgen uiten over anderen, in situaties die niet acuut zijn. Het gaat dan om mensen die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen. Het gaat bijvoorbeeld om personen met verward gedrag3, of mensen die zorgmijdend zijn maar waarvan je vermoedt dat ze wel hulp nodig hebben.
Bij een crisisdienst werkt een team van psychiaters, psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen. U krijgt er direct hulp en behandeling. Daarna gaat u weer naar huis en krijgt u zo nodig behandeling op afspraak. Soms is een verblijf met behandeling in de GGZ-instelling de beste keuze.
verward bijv. naamw. Uitspraak: [vər'wɑrt] 1) niet goed geordend Voorbeelden: `een verward verhaal`, `verwarde haren`Synoniemen: slordig, door de war 2) (van mensen) niet in staat om goed te kunnen nadenken Voorbeeld: &nb...
verward (bn) : chaotisch, duister, incoherent, ingewikkeld, labyrintisch, onbegrijpelijk, onbestemd, onduidelijk, ongeordend, onordelijk, onsamenhangend, overhoop, raadselachtig, regelloos, vaag, vreemd, wanordelijk, warrig. verward (bn) : beduusd, confuus, in de war, ontdaan, overstuur, suf, warhoofdig.
Sinds 2017 wordt een speciale ambulance ingezet voor het vervoeren van mensen met verward gedrag. De Psycholance is prikkelarm ingericht en het team bestaat uit een MAI -chauffeur en een GGZ-verpleegkundige. Op een passende wijze worden mensen met verward gedrag sneller bij de juiste instantie gebracht.
Een delier dat niet wordt herkend, kan flinke gevolgen hebben. Zo kunnen er meer complicaties ontstaan, met een langer verblijf in het ziekenhuis als resultaat. Ook is er na het doormaken van een delier een grotere kans op overlijden en op blijvend cognitief verlies en lichamelijke achteruitgang.
1. Spreek diegene aan, vraag hoe het gaat en wat hij of zij nodig heeft. Het klinkt heel simpel, maar een eerste stap kan zijn dat je de persoon aanspreekt en vraagt hoe het gaat en wat hij of zij nodig heeft. Hierdoor kun je beter inschatten of directe hulp nodig is en wat je dan moet doen.
Ook sommige medicijnen kunnen een delier veroorzaken, een operatie of narcose kan ook de oorzaak zijn. Een delier is een ernstige ziekte omdat het kan leiden tot slechter eten en drinken, vallen en gevaarlijk gedrag.