Tips. Om een gladde chiapudding met een gelijkmatige consistentie te bereiken, is het een goed idee om de melk, yoghurt en chiazaadjes goed te mengen totdat alle zaden met de vloeistof zijn bedekt. Laat het mengsel na het roeren een paar minuten rusten voordat je het nog een keer snel pureert.
Mogelijke nadelen van chiazaad
Omdat chiazaad een bloedverdunnende werking heeft, kun je het beter vermijden als je een lage bloeddruk hebt of bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicatie gebruikt. Je kunt ook last krijgen van een opgeblazen gevoel, een allergische reactie, winderigheid of diarree.
Teveel chiazaad eten kan leiden tot winderigheid, diarree of een opgeblazen gevoel. Eet daarom dagelijks niet meer dan 1 tot 3 eetlepels chiazaad.
Oppassen met chiazaad
Voor de meeste mensen is chiazaad veilig, maar te veel ervan kan winderigheid of diarree veroorzaken. Dit komt omdat het zo veel vezels bevat. Gezondheidswebsites raden een maximum van één tot drie eetlepels (5 tot 15 gram) chiazaad per dag aan.
Chiazaad bevat vitamines, mineralen, vezels en gezonde vetten. Dagelijks gebruik van deze zaadjes brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Voor de meeste voordelen is 12 gram per dag al voldoende.
"Het is een plantaardige bron voor omega 3, een gezond vet.Het is mineraalrijk: het bevat onder andere magnesium, calcium, kalium, ijzer en selenium.Chiazaad is erg vezelrijk. Als je het door de yoghurt doet, werkt het extra verzadigend: door de vezels dus en ook door de gezonde vetten die chiazaad bevat."
Door Chiazaad te gebruiken, worden ten eerste de suikers minder snel opgenomen in je bloed. Dit heeft een gunstig effect op je bloedsuikerspiegel. Het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel is belangrijk als je wilt afvallen. Ten tweede bevorderen vezels je stofwisseling en stoelgang.
Een eetlepel weegt gemiddeld 10 gram en levert 50 kcal. De zaden zijn een uitstekende bron van onverzadigde vetzuren en vele andere voedingsstoffen die waardevol zijn voor ons lichaam, zoals vitamines en mineralen.
Chiazaad bevat in vergelijking met lijnzaad 25% meer vezels, maar minder calorieën! Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer door het lichaam worden opgenomen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Je krijgt hierdoor minder aanmaak van insuline waardoor je beter afvalt.
Oppassen met chiazaad
Voor de meeste mensen is chiazaad veilig, maar te veel ervan kan winderigheid of diarree veroorzaken. Dit komt omdat het zo veel vezels bevat. Gezondheidswebsites raden een maximum van één tot drie eetlepels (5 tot 15 gram) chiazaad per dag aan. Zorg dat je daarbij ook genoeg drinkt.
Rauw. Een snelle en makkelijke manier is om rauwe chiazaden aan je kwark, yoghurt of smoothie toe te voegen.
Hoe lang kun je chia pudding bewaren? Je kunt chia pudding maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren, mits het in een luchtdichte container zit. Roer de pudding voor gebruik goed door, omdat de chia zaden naar de bodem kunnen zakken.
Omdat chiazaad relatief weinig smaak heeft, kun je het gemakkelijk in je dagelijkse voedingspatroon verwerken. Denk eens aan een salade of een smoothie met chiazaad. Je kunt het ook over yoghurt, brood of soep heen strooien. Gebruik niet meer dan één à twee eetlepels per dag.
Chiazaad kan rauw worden gegeten, een manier waarmee je proteïne, vetten en vezels binnen krijgt. Gemalen chiazaad wordt soms toegevoegd aan een ruw meel gemaakt van geroosterde maïskorrels. In Mexico consumeert men chiazaadjes toegevoegd aan water of vers vruchtensap, dit staat bekend als chia fresca.
Gebruik en dosering. Gebruik dagelijks 1 tot 3 eetlepels (5 tot 15 gram) chiazaad. Om de optimale hoeveelheid aan voedingsstoffen uit chia zaden te halen, kun je ze beter eerst vermalen of door je smoothie blenden. Dit product is geen vervanging voor gezonde en gevarieerde voeding.
Chia Pudding (100 g) bevat 106 calorieën.
Als je chiazaad in je dagelijkse eetpatroon verwerkt, kan het de volgende voordelen hebben: Het ondersteunt de opname van calcium, een mineraal dat bij diverse lichaamsprocessen betrokken is. De eiwitten dragen bij aan spieropbouw bij het sporten. Omega 3-vetzuren ondersteunen onder andere je hart, huid en haar.
Een goeie tip is dan ook om chiazaad eerst 10 minuten te laten weken in een bakje met water. Hierdoor wordt je lichaam niet alleen gevoed maar wordt ook je vochtbalans op pijl gehouden. Belangrijk om te weten is dat chiazaad niet gemalen hoeft te worden om door het lichaam opgenomen te kunnen worden.
Door het chiazaad eerst te weken wordt het beter verteert en worden de voedingsstoffen beter opgenomen in de darmen. Hierdoor zal je minder snel last van je darmen krijgen als je het chiazaad eerst laat weken. Er wordt ook wel gezegd dat je de voedingswaarde van chiazaad kan verhogen door het eerst te vermalen.
Door de hoge hoeveelheid kalium in chiazaad, heeft het een bloeddrukverlagend effect. Het wordt daarom ook afgeraden aan mensen die bloedverdunners of vocht afdrijvende medicatie gebruiken of die van zichzelf al een lage bloeddruk hebben.
Maar chiazaad is niet geheel onschuldig. Het super zaad kan bij langdurig gebruik licht verslavend zijn. Verder is het maar de vraag of de menselijke maag goed gedijt bij het verteren van de harde zaadjes. Die van vogels doet dat wel, vandaar dat chiazaad in eerste instantie als vogelvoer in de schappen lag.
Voor de meeste mensen is chiazaad veilig, maar te veel ervan kan winderigheid of diarree veroorzaken. Dit komt omdat het zo veel vezels bevat. Gezondheidswebsites raden een maximum van één tot drie eetlepels (5 tot 15 gram) chiazaad per dag aan. Zorg dat je daarbij ook genoeg drinkt.
Chiazaad wordt vaak aangeraden aan mensen die willen afvallen. Juist doordat de zaadjes uitzetten bij aanraking met water, zorgen ze voor een vullend gevoel.