De eerste kastelen waren van hout. Ze bestonden uit een houten toren met daaromheen een wal van aarde en een gracht. Bovenop die wal stond meestal een hek van houten palen met scherpe punten. Later kwamen er kastelen van steen.
De eerste kastelen werden tussen 800 en 1000 na Christus gebouwd. In die tijd maakten de Noormannen de kusten van Europa onveilig: ze plunderden dorpen en boerderijen. De mensen waren bang en probeerden hun woning en hun land tegen de indringers te beschermen. Sommigen bouwden een wal of muur om hun huis.
Ongeveer 1000 jaar geleden begonnen de rijke en machtige heersers in Nederland hun huizen te versterken om zich tegen de vijand te beschermen. Deze versterkte huizen waren de eerste kastelen. De Nederlandse kastelen waren bijna allemaal van hout.
In de middeleeuwen organiseerden hertogen, graven, bisschoppen en steden zelf de verdediging van hun gebied. Dit leidde tot de bouw van kastelen en ommuurde steden. In het landschap zijn deze werken, of de sporen daarvan, nog altijd zichtbaar.
Vroeger stonden er in Nederland wel 2500 kastelen. Die werden allemaal in de Middeleeuwen gebouwd. De eerste kastelen waren van hout.
Windsor mag dan het oudste kasteel ter wereld zijn (900 jaar), dit optrekje is nog steeds favoriet bij de Britse koninklijke familie. Zo gaat The Queen hier in de weekenden en tijdens de zomermaanden regelmatig onder zeil.
De eerste kastelen waren van hout. Ze bestonden uit een houten toren met daaromheen een wal van aarde en een gracht.Bovenop die wal stond meestal een hek van houten palen met scherpe punten. Later kwamen er kastelen van steen.
Romantische zielen en bewonderaars van architecturale hoogstandjes hoeven de landgrens niet over om hun gading te vinden. België telt in totaal maar liefst drieduizend kastelen en heeft daardoor het wereldrecord op zijn naam voor het grootste aantal kastelen per vierkante meter.
Ze bestonden uit een houten toren met daaromheen een wal van aarde en een gracht. Bovenop die wal stond meestal een hek van houten palen met scherpe punten. Later kwamen er kastelen van steen. Die konden niet zo makkelijk in brand vliegen en ze waren veel sterker dan hout.
Het oudste nog bewoonde kasteel in Nederland is kasteel Vorden. De eigenaresse verzamelt spullen uit de tijd dat het kasteel nog voor de jacht gebruikt werd. Kasteel Vorden is tevens het startpunt voor de Achtkastelenroute in de Achterhoek.
Alleen de kasteelheer en zijn gezin woonden in het kasteel. De ridders woonden wel bij het kasteel in de buurt, maar niet erin. Zij wonen namelijk in de barakken van de voorburcht.
Kastelen werden in de hoge middeleeuwen, meer bepaald ongeveer vanaf het jaar 900, ontwikkeld als verdedigbare woning van een geïsoleerd grootgrondbezitter. Dit kon een versterkte hoeve of huis zijn of een speciaal gebouwde constructie om in tijden van gevaar naar te kunnen vluchten.
In kastelen draaien de wenteltrappen in torens vaak met de klok mee als men omhoog gaat. De trappen werden zo gebouwd opdat de aanvallers - die meestal rechtshandig waren en de trap op moesten gaan - in het nadeel waren; ze stootten met hun zwaard tegen het middelste deel van de trap.
In de Middeleeuwen werden veel kastelen gebouwd, in een tijd dat edelen als leenmannen de plaats innamen van het centrale staatsgezag in ruil voor grond van de leenheer. De aanwezigheid van veel kastelen duidt dan ook op een actief functionerend feodaal stelsel.
Het woord kasteel is afgeleid van het Latijnse 'castellum', dat fort of toevluchtsoord betekent. Een kasteel verrees soms op de plek van een castellum als zelfstandig en verdedigbaar versterkt bouwwerk.
Een kasteel wordt ook wel slot genoemd en is hetzelfde. Het is een versterkte woning voor een adelijke familie en/of kleine groep mensen. Kastelen stammen uit de middeleeuwen en is gebouwd als verdedigbare woning.
In een kasteel wonen de kasteelheer met zijn vrouw en kinderen.Ook de bedienden wonen in een kasteel. Belangrijke mensen woonden in de hoofdburcht. Minder belangrijke mensen in de voorburcht.
Toen de Honderdjarige Oorlog voorbij was en de Franse koning als overwinnaar uit de strijd kwam, verminderde het belang van kastelen in de binnenlanden van het koninkrijk Frankrijk. Daarom raakten veel kastelen in verval, of werden ze omgetoverd in paleizen, gedurende de renaissance in de zestiende eeuw.
Als u door Duitsland reist zal u direct opvallen dat er zoveel interessante kastelen staan. In de middeleeuwen bouwden de vorsten vooral langs rivieren en beken sterke burchten om hun gebied en bezit te verdedigen tegen indringers en plunderaars.
Gelderland telt de meeste publiek toegankelijke kastelen in Nederland en Kasteel Doorwerth behoort terecht tot de populairste.
In Nederland zijn er bijna 600 kastelen te vinden, waarvan er veel in de middeleeuwen zijn gebouwd. Je gaat helemaal terug in de tijd en je kinderen kunnen zich als prins of prinses wanen tijdens een bezoek.
Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland!
Vooral de rijke mensen, de koningen en de mensen van adel, woonden in kastelen. De ridders woonden vaak in landhuizen. Vaak kwamen veel mensen samen in de grote zaal van een kasteel. Daar werd met veel mensen gegeten of werden zaken geregeld.
Middeleeuwen betekent letterlijk: tussenperiode. In deze tijd wordt in Europa de Christelijke godsdienst erg belangrijk. Er komen veel kerken en kloosters en de geestelijken krijgen veel macht. Ook de mensen van adel hebben een belangrijke positie.
Kasteel was koud en vochtig
Het middeleeuwse kasteel was in de eerste plaats een vesting om de vijand buiten te houden. Het had daarom dikke muren, die de ruimtes vochtig maakten en in de winter ijskoud. De ramen waren klein en hadden geen glas. Houten luiken hielden de kou en de wind tegen, maar ook het licht.