Haar op je kleren? Een plakroller heb je best altijd in huis. Wanneer je schattige pluizenbol weer eens liefdevol tegen je aan is komen wrijven, blijven er altijd wat haren achter. Eventjes met de roller over je kledij gaan en hop, je kunt weer de deur uit.
Veel mensen gebruiken kledingrollers of plakband om de haren van je kleding af te krijgen, echter werkt dit alleen bij kleine hoeveelheden. Om grotere hoeveelheden eraf te halen, kan je beter een rubberen schoonmaakhandschoen gebruiken. Door met de handschoen over de haren te vegen, komt er een statische lading vrij.
Pluizenborstel
Borstelen, borstelen, borstelen. Als hondenbaasje lijkt het soms alsof je niets anders doet. Maar het werkt wel! Met een pluizenborstel haal je namelijk makkelijk en snel alle achtergebleven hondenharen en pluisjes van je kleren of meubels af.
Tip tegen hondenharen en kattenharen op schone was
Leg één of twee vochtige doekjes in de trommel, leg daarboven je was en voeg je normale wasmiddel toe. En voilà, geen dierenharen meer.
Als je met de ruwe kant van een schuursponsje of met huishoudhandschoenen over je kleding veegt, dan verzamel je een hoop dierenharen. Een microvezeldoek vochtig maken. En met die doek over je kleding wrijven. Werkt als een magneet voor dierenharen op je kleding.
Vul een bakje met lauw warm water. Doe er een scheutje wasverzachter bij. Ga nu met een doekje de vloerbedekking goed opborstelen. Door de wasverzachter worden de hondenharen zachter en zijn ze heel makkelijk te verwijderen.
Gewoon de deken plat neerleggen, keukendoekje beetje vochtig maken, en dan eroverheen wrijven. Het is wel een beetje werk, maar je krijgt wel (bijna) alle haren eruit.
Gooi je kleren die onder de haren zitten eerst door de droger. Op deze manier laten de haren al los en komen ze in het filter terecht. Maak de filter dan wel weer even goed schoon voordat je net gewassen kleren droogt. Als je de kleren uit de droger in de wasmachine gooit, kun je er een halve kop azijn bijdoen.
Naast het borstelen van je kat en het aanpassen van de slaapplaats van je kat zijn er ook nog andere zaken waar je op kan letten: Je kat eens goed wassen met speciale kattenshampoo helpt ook om de overtollige haren te verwijderen tijdens de ruiperiode. Doe dit echter alleen als je kat water niet vervelend vindt!
Geschikt schoonmaakdoekje
Het advies is echter wel het vochtige schoonmaakdoekje niet her te gebruiken. De werking is dan een stuk minder dan bij een nieuw vochtig schoonmaakdoekje. Daarnaast is het verstandig geen doekjes te gebruiken met een geur.
Hondenharen verwijderen met borstel- en stofzuiger
Met de borstel kunt u gemakkelijk de hondenharen los borstelen en met de stofzuiger kan dit opgezogen worden. Dit kunt u natuurlijk ook tegelijk doen: met de ene hand los borstelen en met de andere door de stofzuiger bedienen.
Wanneer je iedere keer moet dweilen ben je immers veel langer bezig. Daarnaast is het een goed idee om je hond één keer per maand te wassen. Op die manier verwijder je de vieze geur uit zijn haar.
Hondenkussen wassen De buitenhoes van het hondenkussen kun je (meestal) wassen. Doe dit in lauw water, dat is beter voor het milieu. Gebruik een mild wasmiddel, zonder parfum en zeker geen wasverzachter. Je viervoeter vindt zijn eigen geur heel belangrijk, anders voelt het niet meer als zijn 'eigen' kussen.
Aspirines. Het toevoegen van een of meerdere aspirines aan een warme handwas of de wasmachine doet namelijk wonderen. Binnen de kortste keren zijn alle pluisjes verdwenen.
Leg je jas neer en strijk voorzichtig met het scheermesje van onder naar boven. Er ontstaat een hoopje met pluisjes na iedere strijk. Op die manier scheer je als het ware je jas, zodat de pluisjes worden verwijderd.
Je jas maak je pluisvrij door eerst te wassen, dan in droger (groot deel pluis er al af). Kleine restanten pluis eraf halen door flink stuk plakband om je hand te willen met plakkende kant van je vingers af... en plukken maar op die jas!
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Als je kat in de ruiperiode regelmatig haarballen braakt kun je ter ondersteuning regelmatig borstelen en/of een haarbalpasta geven. Tegenwoordig speelt voeding niet vaak meer een rol als het gaat om haarverlies. De meeste voedingen bevatten voldoende voedingsstoffen om de vacht van je kat goed te onderhouden.
De wintervacht duurt drie tot vier weken en vindt meestal plaats in oktober, november of december. De lenterui (verlies van de wintervacht) begint vaak wanneer het een paar weken warm is geweest en duurt dan drie tot vier weken. Meestal is dit dus in de maand april, mei of juni.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Met een raamwisser
Supersimpel, én je hoeft er niks nieuws voor in huis te kopen: gebruik je raamwisser om de honden- of kattenharen van de bank af te halen. Maak de wisser een beetje vochtig en ga hierna met de wisser over de bank heen. Je zal de vacht van je beestje zo zien ophopen.
Furminator beschadigt het gezond haar en trekt haar uit dat nog niet uit zou moeten vallen. Hierdoor wordt de vachtcyclus beschadigd waardoor de kat op termijn net meer haar verliest. Dit komt door het aantasten van de haarzakjes door het haar dat nog niet los zit er uit te trekken. Hierdoor komt haar nog sneller los.
Brede tape – een simpele huis-tuin-en-keukentruc is met een rol brede tape de haren verwijderen. Plak hem op de plek waar veel haren zitten, lostrekken en klaar. Rubberen borstel – speciaal voor hondenharen bestaan er rubberen borstels om hondenharen van de autobekleding te verwijderen.
Haaruitval is heel normaal bij honden. Er zijn twee manieren van verharen, namelijk de blokrui en mozaïekverharing. Bij een blokrui vallen er tegelijkertijd veel haren uit, deze rui komt meestal voor in het voorjaar en in het najaar. Een ruiperiode duurt ongeveer 6 tot 10 weken als je het op een natuurlijk beloop laat.