Gipspleister is een laag van enkele millimeters tot enkele centimeters dik, in hoofdzaak bestaande uit gips of kalk, soms met zand en andere toeslagstoffen vermengd, aangebracht op een muur, gewelf of plafond. Door pleisterwerk wordt soms ook zand gedaan. Het wordt dan enigszins korrelig van structuur.
- stuc of stucwerk is "decoratieve en geornamenteerde afwerklagen op wanden, plafonds e.d." - pleisterwerk is "vlakke lagen op gevels en binnenmuren".
Het verschil zit hem voornamelijk in de benodigde laagdikte en hoe het eindresultaat eruit komt te zien. De laagdikte ligt aan het type ondergrond. Zo kunt u zich voorstellen dat bij een metselbaksteen, een dikkere laag nodig is, dan bij verlijmde kalkzandsteenelementen.
Alle gangbare soorten muurpleister, die verschillende hoeveelheden gips bevatten.
Gladde muren en plafonds geven een strakke uitstraling en creëren visueel meer ruimte. Dit is dan ook de reden dat de gladde afwerking van van pleisterwerk zo populair is. Lees u op deze pagina alle informatie over de vierkante meter (m² ) prijzen en het aanbrengen van glad pleisterwerk op uw muren en plafonds.
Als je een stuclaag in twee delen aan wilt gaan brengen, dan is de volgende manier voorgeschreven door een gips fabrikant. Eerste stuclaag aanbrengen in een voorgeschreven minimale dikte, en voor het uitharden de stuclaag doorkammen met een stuc kam, of tegellijmkam.
Gladde wanden
Voor glad stucwerk heeft Knauf Rotband en Goldband. Frans legt het verschil uit: “Als de klant een gladde wand afwerking wil en de muur is vrij vlak, kun je Rotband gebruiken. Dit gips is namelijk geschikt voor laagdikten vanaf 5 mm. Rotband is een hechtgips waarin een hogere gradatie hechtmiddel zit.
Pleisterwerk kan worden aangebracht vanaf 1 mm dikte tot aan wel 5 cm. In een nieuwbouw woning zal de pleisterlaag maar een paar mm dik worden aangebracht, terwijl in een bestaande oudere woning snel al diktes worden bereikt van 1 cm, dit word dan ook vaak raapwerk genoemd.
Pleisterwerk kun je het beste schilderen met een watergedragen muurverf (latexverf). Deze verf is damp-open, niet schadelijk bij inademing en erg geschikt voor steenachtige ondergronden. Voordat je nieuw pleisterwerk kunt schilderen, moet je het eerst behandelen met een primer (voorstrijkmiddel).
Oud stucwerk verwijderen noemen we ook wel 'afbikken'. Dit dient heel voorzichtig gedaan te worden, omdat je makkelijk schade aan de wand of het plafond kunt toebrengen. Een sloop- of breekhamer is niet geschikt voor deze klus. Een plamuurmes om het stucwerk af te steken is een betere optie.
Je kunt Knauf Roodband toepassen in alle types ruimten en gebouwen, behalve in vochtige ruimtes. De hechtpleister leent zich uitstekend voor het stucen van binnenmuren en plafonds met een grove structuur die je mooi strak wilt maken.
Kunnen gipspleisters in een badkamer toegepast worden? In geval van privé badkamers kan men zonder probleem traditionele gipspleisters (Knauf MP 75, ECOfin of andere) voorzien, indien het pleister niet wordt blootgesteld aan spatwater.
Kan je je niet helemaal vinden in de huidige staat van jouw muren? Dan kan je de muren laten pleisteren. Een muur bepleisteren houdt in dat je deze via een pleisterlaag afwerkt of egaliseert voor verdere afwerking.
Zowel normaal als glad pleisterwerk komt vaak terug. Voor een onderhoudsvrij muur is glad pleisterwerk aan te raden. Ook zijn er diverse kleuren mogelijk om te kiezen, dit zijn zachte kleuren zoals wit en gebroken wit. Omdat het een natuurproduct is, zit er wel een nadeel aan vast: het kan gaan verkleuren.
Onder pleisterwerk verstaan we glad strak stucwerk voor wand of plafond wat zowel binnen als buiten kan worden toegepast. Als u van glad en strak stucwerk houd in uw nieuwbouw of bestaande woning en u wilt er voor zorgen dat deze weer een frisse strakke blik krijgt dan is pleisterwerk het stucwerk wat u zoekt.
Door je 2de laag te vroeg aan te brengen, wordt de eerste laag volledig vernietigd en blijft er een puinhoop achter. Het is van vitaal belang dat u wacht tot de eerste laag droog is. Hoewel het moeilijk kan zijn om geduldig te zijn, is het beter om langer te wachten dan te vroeg te gaan.
Eerst plafonds, dan muren. Hoeken kunnen met de kwast of spuit gedaan worden. Grote vlakke oppervlakken zijn vaak makkelijker met de roller.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Zelf je muur bepleisteren, kan je als gemiddelde thuisklusser best zelf. Het vereist wat meer vaardigheid dan schilderen, maar zeker geen professionele expertise. Zelf je muur bepleisteren levert een mooie financiële besparing op, omdat er aardig wat arbeidsuren in gaan zitten.
In tegenstelling tot Gyproc-platen moet je bij Gyplat niet enkel de naden maar de volledige plaat bepleisteren. Ook is voor een gyplatplafond een pleisterlaag met een minimumdikte van 10 mm nodig. Afhankelijk van het gewenste resultaat moet ook het juiste pleistermateriaal worden gebruikt.
Stucwerk aanbrengen
Wij smeren altijd eerst een primer laag en daarna een dikke laag specie die varieert tussen de 5 en 8 mm dikte afhankelijk van de ondergrond ook als wij gipsplaten stucen. Dit vanwege de spanning die op de plafonds en wanden kunnen ontstaan.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Bij het aanbrengen van pleisterlaag moet u het materiaal niet proberen te besparen of er mee overdrijven. Daarom is aangenomen dat de minimale dikte van binnenpleister 5 mm bedraagt - gips met de hand aangebracht en 8 mm – gips machinaal aangebracht.