Gemiddeld schijnen mensen in Nederland een keer in de vijf jaar van baan te veranderen. Aangezien er ook werknemers zijn die twintig jaar of langer bij dezelfde baas blijven, betekent dit dat er ook heel veel mensen al na korte tijd van werkgever switchen. Vaak switchen kan nadelig zijn voor je carrière.
Het is verstandig om met enige regelmaat na te denken over je carrière. Niet dat het een gemakkelijke keuze is om te bepalen dat je vertrekt, maar een juiste overstap kan je veel stress besparen. Ook krijg je bij een nieuwe baan vaak een hoger salaris en misschien kom je bij een andere werkgever beter tot je recht.
Uit een onderzoek van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics blijkt dat de gemiddelde duur van een dienstverband in de VS in 2020 ongeveer 4,1 jaar was. Dit betekent dat de meeste werknemers om de paar jaar van baan wisselen.
#8 Geen rust nemen tussen je oude en nieuwe baan
In loondienst krijg je vaak maar een aantal vakantiedagen per jaar. Houd daarom tussen je twee banen minimaal twee weken speling. In deze twee weken is er genoeg tijd om te ontspannen en even te ontsnappen aan werkdruk.
'Bij veel banen duurt het minstens een half jaar voordat je goed bent ingewerkt', legt hij uit. 'De werkgever heeft pas echt iets aan je als je langer blijft. Hij of zij zit dus niet te wachten op iemand die er snel weer vandoor gaat. '
Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering.Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.
Uit een enquête van uitzendbureau Randstad blijkt dat liefst drie kwart van de werknemers bij zijn of haar huidige werkgever wil blijven. Ondanks de tienduizenden openstaande vacatures en de coronacrisis.
De gemiddelde leeftijd van werknemers in de privésector is in vijf jaar tijd met 4,4 jaar gedaald. Dat blijkt uit berekeningen van hr-dienstverlener Acerta. In 2017 was de gemiddelde werknemer nog 43,4 jaar oud. Sindsdien daalde de gemiddelde leeftijd gestaag tot 38,9 jaar in 2022.
Het is tijd om hier verandering in te brengen! Maar wat is nu de hoogte van de loonkosten voor werkgevers? Naast het brutoloon van de werknemer, kun je als werkgever rekening houden met gemiddeld 20% tot 40% werkgeverslasten, met uitschieters naar zelfs 50%.
Het totale inkomen aan loon of uitkering wordt tegen een hoger tarief belast in de inkomstenbelasting dan elke werkgever afzonderlijk doet bij het inhouden van loonbelasting. Uw werkgever kan namelijk geen rekening houden met het andere loon of uitkering.
Volgens onze data en volgens de statistieken van Google Trends starten in de maanden januari en september de meeste mensen met een nieuwe baan. Bij zo'n verandering van baan komt veel op je af.
37,7% van de Nederlandse beroepsbevolking is in het tweede kwartaal van 2022 benaderd door een werkgever of (commerciële) recruiter om van baan te wisselen.
Verzuimduur gemiddeld bijna 8 dagen
De gemiddelde verzuimduur voor mannen was 7,1 werkdagen en voor vrouwen 8,6 werkdagen. De grootste verschillen in verzuimdagen tussen mannen en vrouwen zitten in de leeftijdscategorieën 25- tot 35-jarigen (3,7 dagen verschil) en 35- tot 45-jarigen (2,6 dagen verschil).
Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand. Het is dus zaak dit signaal serieus te nemen.
Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
In het eerste kwartaal van 2023 bleef de arbeidsmarkt krap. Wij verwachten een lichte afkoeling, maar in historisch perspectief blijft zij krap. De banengroei zal gedurende 2023 verder afnemen. De nieuwe toestroom tot de arbeidsmarkt vanuit inactieven zal beperkt zijn.
Vroeger was het traditie dat de ouders van de bruid de bruiloft betaalden, maar tegenwoordig nemen de meeste bruidsparen zelf de verantwoordelijkheid voor de kosten van hun grote dag.
Als u een trouwerij van een familielid wilt bijwonen of als u zelf gaat trouwen kunt u verlof krijgen. Uw maandinkomen wordt doorbetaald. Gaat u zelf trouwen of een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract aan? Dan heeft u recht op 2 dagen doorbetaald verlof.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Opzegtermijn met vast contract
Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
Alleen in bijzondere gevallen kan de rechter uw opzegging ongedaan maken. Zo heeft de rechter een aantal keer het ontslag ongedaan gemaakt van een werknemer die duidelijk kon maken dat hij in een heel emotionele bui zijn arbeidsovereenkomst had opgezegd, zonder echt ontslag te willen nemen.
Een nieuwe baan biedt je meestal de kans om nieuwe vaardigheden en kennis op te doen en je ervaring uit te breiden. Voor veel mensen is het een van de belangrijkste redenen om van werk te veranderen.