Hij stond bekend als een echte kindervriend. En niet heel toevallig, zijn sterfdag was waarschijnlijk 6 december 342. Zo'n sterfdag vonden tijdgenoten veel belangrijker dan een verjaardag, daarom bleef die goed bewaard. En vond het feest dat in zijn naam gevierd werd op die datum plaats.
Volgens de overlevering is 6 december de overlijdensdatum van bisschop Nicolaas van Myra, zijn geboortedag is onbekend. Sinterklaas wordt voorgesteld als een statige oude man met een lange witte baard en lange haren, rode mijter en mantel.
Waarom dan 5 december? We vieren dus niet de geboorte van Sint-Nicolaas, maar zijn sterfdag. De traditie om pakjesavond te vieren op de vooravond van zijn sterfdag, is ontstaan doordat kinderen vroeger hun schoen zetten op 5 december, waarna de Sint hem vulde met cadeautjes.
Na zijn dood op 6 december in het jaar 342 verklaarde de katholieke kerk hem heilig. Hoewel Sint Nicolaas na zijn dood op veel plekken in Europa wordt vereerd, ontstaat het Sinterklaasfeest zoals wij dat nu kennen pas veel later.
Op 6 december herdenken we elk jaar de sterfdag van Nicolaas van Myra, ook wel Sint (heilige) Nicolaas of Sinterklaas genoemd. Nicolaas van Myra was de vroegere bisschop van Myra en was tijdens zijn leven heel geliefd.Daarom werden zijn botten na zijn overlijden in een kerk bewaard.
Sinterklaas wordt op 5 december gevierd omdat 6 december zijn sterfdag is.
De historische figuur die model zou hebben gestaan voor de Nederlandse Sinterklaas werd volgens de overlevering ongeveer 270 na Christus geboren in de havenplaats Patara in de Griekse provincie Lycië in Klein-Azië (het huidige Turkije). Zijn Griekse naam Nikolaos betekent zoveel als 'overwinnaar van het volk'.
In Duitsland wordt Sinterklaas ingetogen gevierd en onder een (iets) andere naam: Nikolaus. "Aan pakjesavond doen we hier niet", zegt Ulrike Nagel. "Dat is pas op 24 december met kerstavond. Dan wordt er 's avonds aangeklopt en staat er een grote zak met cadeaus voor de kinderen op de stoep."
Is Sinterklaas een Turk? Hij kwam niet uit Spanje, zoals iedereen denkt. Sint kwam uit Patara, dat lang geleden hoorde het bij het Romeinse Rijk en waar men Grieks spraks. Sint is dus eigenlijk een soort Grieks sprekende Turk.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.
Nicolaas van Myra, bisschop van het plaatsje Myra in het zuidwesten van het huidige Turkije, stierf op 6 december 342. Vanaf de dertiende eeuw wordt zijn naamdag gevierd. Pas later worden daar in het bijzonder kinderen bij betrokken.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar.
De inspiratie voor de Kerstman is onze eigen Sint-Nicolaas, beter bekend als Sinterklaas, die in de 4e eeuw in de stad Myra in het huidige Turkije leefde.
In Grou wordt geen Sinterklaasfeest gevierd, hier viert men op 21 februari Sint Piter. Voor buitenstaanders lijkt het op Sinterklaas, maar Sint Piter heeft een andere oorsprong. Op de zaterdag voor 21 februari komt Sint Piter aan met de boot aan in Grou. Hij draagt een witte mantel en rijdt op een Fries paard.
Chocolademunten: voer uit een legende
Volgens een oude legende wierp bisschop Nicolaas van Myra ooit gouden munten naar drie jonge meisjes. Waarom? Hij wilde ervoor zorgen dat ze hun bruidsschat konden betalen en zo uit de prostitutie zouden blijven. Nu strooit de Sint niet met echte, maar met chocolademunten.
We zetten al sinds de Middeleeuwen onze schoen
Tot aan de Reformatie in de zestiende eeuw was de feestdag van Sint-Nicolaas een rooms-katholieke aangelegenheid, zoals vaker het geval is met heiligenverering.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
Het sinterklaasfeest wordt in vrijwel geheel België en Nederland gevierd. In de Nedersaksische dialecten van Noordoost-Nederland wordt Sinterklaas Sunterklaos, Sunderklaos of Sunneklaos genoemd, zoals in het aangrenzende Noord-Duitsland. In het Limburgs heet hij Sinterklaos.
Tegenwoordig kennen we vooral Sinterklaas en de Kerstman. Dat zijn een soort broers, of in ieder geval naaste familieleden. De Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam: Santa Claus is een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas of Sinterklaas.
Heet de goed heiligman bij ons Sinterklaas, in Duitsland is het Sanktniklaus, eigenlijk hetzelfde dus. Wat wel een belangrijk verschil is, dat wij in Nederland het sinterklaasfeest veel uitgebreider vieren.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
In het noorden van Duitsland is dat Knecht Ruprecht, een kluizenaar die eruitziet als een soort Pietje de Dood met een lange baard. Soms heeft hij geen lange zwarte baard, maar is zijn aangezicht zwart geschilderd.
Zoals in de provincie Sevilla in Andalusië en woont hij in het dorp San Nicolás del Puerto. Dit dorp met zo'n 590 inwoners ligt op slechts 93 kilometer van de hoofdstad Sevilla.
Sinterklaas – Agios Nikolaas
De Heilige Nicolaos werd geboren in de derde eeuw na Christus in Patara in het huidige Turkije, maar in die tijd een Grieks-Romeinse stad. Nikolaos kreeg een christelijke opvoeding en werd op jonge leeftijd priester.
De naam van Ozosnel komt voort uit het Sinterklaasliedje Hoor de wind waait door de bomen. In dat liedje komt de volgende tekst voor: “Ja, hij rijdt in donk're nachten, Op zijn paardje, o zo snel.” En daaruit is de naam Ozosnel voort gekomen.