Je voelt wantrouwen vaak doordat je jezelf het vertrouwen niet waard vindt. Je vindt jezelf het niet waard om vertrouwd te worden door de ander. En daardoor ben je bang dat jouw eigen vertrouwen misbruikt wordt. Het begint dus met zelfvertrouwen.
als synoniem van een ander trefwoord: wantrouwen (ww) : argwaan koesteren, niet vertrouwen, verdenken.
Vertrouwen geven is: bekend zijn met de ander. Je weet wie de ander is, je weet wat de ander kan, wat hij/zij in huis heeft aan kennis en vaardigheden. En daarom kun je loslaten. Die ander kan dingen net zo goed als jij of misschien nog wel beter.
Als je je vriend of man niet helemaal meer vertrouwt, komt dit meestal doordat je in het verleden een slechte ervaring hebt gehad. Dit kan zijn dat je ex bijvoorbeeld is vreemdgegaan of dat je man of vriend in jullie huidige relatie weleens te ver is gegaan bij een andere vrouw.
De ideale oplossing om achterdocht te verminderen, is erover te praten. Praat daarom met je partner, vrienden en familieleden waarover je wantrouwig bent. Je moet elkaar kunnen vertrouwen om de dialoog aan te gaan. Toch is dit de beste manier om de achterdocht te verminderen.
Een groot deel van het vaststellen of iemand betrouwbaar is, bestaat uit het letten op zijn lichaamstaal, en hoe iemand zichzelf aan anderen presenteert. Het lezen van lichaamstaal moet wel met een korreltje zout genomen worden; de meeste signalen van lichaamstaal duiden namelijk op spanning en nervositeit.
De enige hoop die je hebt om het vertrouwen te herstellen is om je partner ALTIJD de waarheid te zeggen en te laten zien dat je vastberaden bent om eerlijk te zijn, zelfs over pijnlijke zaken. Je houdt jezelf voor de gek als je denkt dat je je partner beschermt door bepaalde waarheden te verzwijgen.
Hartelijk + competent = betrouwbaar
Wanneer we iemand hartelijk vinden, dan vinden we hem ook betrouwbaar en we schenken hem ons vertrouwen. Wanneer we iemand competent vinden dan respecteren we hem. Hartelijke held is dus iemand die goede contacten heeft met mensen en dingen snel voor elkaar krijgt.
Vreemdgaan is vernietigend
Vreemdgaan verwerpt je. Het verwerpt wie je bent en de rol waarin je speelt. Het stuurt jou de boodschap dat je niet goed genoeg bent. Vreemdgaan is een totale afwijzing.
Wantrouwen komt vaak door een negatieve ervaring uit het verleden. Veel geweld, misbruik, plagen en pesten of andere vervelende gebeurtenissen die diepe wonden achterlaten. Maar het overlijden van iemand die je geliefd is, een scheiding of ontslagen worden voedt ook wantrouwen. Je kunt ook het leven wantrouwen.
(Nog steeds) geen relatie: mogelijke verklaringen
Je bent misschien te kritisch, te perfectionistisch in je beeldvorming van de voor jouw geschikte levensgenoot; Je hebt, onbewust, misschien wel bindingsangst; Je wilt misschien wel té graag, waardoor je mannen onbewust afschrikt.
Relatie beëindigen na vreemdgaan: zó weinig mensen kiezen er echt voor. Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Dat is heel erg weinig, maar wel te verklaren, legt Jean-Pierrre uit.
Bepaal of je verwacht dat het bij één keer blijft, of dat het gedrag zich zal herhalen. Het aller-slimst is natuurlijk om je relaties te beperken tot die mensen die je nooit een tweede kans hoeft te geven, omdat ze jou (en je grenzen) respecteren en waarderen. Dat zijn de relaties die vanzelf gaan en je energie geven.
Blijft die ontrouw een levenslange litteken binnen de relatie of huwelijk? Je relatie overleeft geen enkele affaire als de ontrouwe partner contact blijft houden met de minnaar of met de minnares. Het vertrouwen zal dan nooit terug keren.
' Slechts 31 procent van de huwelijken overleeft overspel, zegt het Journal of Marital and Family Therapy.
Een voorbeeld van een vertrouwensbreuk die geen ontslag rechtvaardigt doet zich voor wanneer de werkgever aangifte doet van diefstal door een werknemer, maar geen bewijs geleverd kan worden voor deze diefstal.
Je bent te vertrouwen en anderen kunnen op jou aan. Zaken die je in vertrouwen te weten komt, vertel jij niet zomaar verder. Je bent aanspreekbaar op verantwoordelijkheden die je draagt. Je bent bereid om altijd verantwoording af te leggen en om te allen tijde je te verantwoorden.
Je weet precies waar hij met wie is en hij doet niet raar over dingen. Hij verdwijnt ook nooit tijden van de radar. Je hebt het gevoel dat hij echt laat zien wie hij is en dat hij geen geheimen voor je achterhoudt.
Eerlijkheid is uiteindelijk het belangrijkste element om vertrouwen in een relatie te laten groeien. Wees eerlijk met uzelf en uw partner en uw relatie zal elke dag een beetje sterker worden. Heeft u momenteel geen relatie, maar bent u er klaar voor om een langdurige relatie met iemand op te bouwen, meld u dan nu aan.
Vaak zijn dit negatieve ervaringen uit het verleden. Fysiek en verbaal geweld, misbruik, verwaarlozing, pesten, en andere trauma's kunnen diepe wonden achterlaten. Maar ook iemand verliezen, een scheiding of ontslagen worden kan veel impact hebben.
Paranoia symptomen zijn: Anderen, zonder gegronde redenen, verdenken van uitbuiting, het berokkenen van schade en bedriegen. Twijfel aan de loyaliteit en betrouwbaarheid van vrienden of collega's. Bang om iemand in vertrouwen te nemen vanwege de ongerechtvaardigde vrees dat informatie tegen je gebruikt wordt.
Wanneer er constant angstige gevoelens en wantrouwen aanwezig zijn, is er wellicht sprake van ziekelijke achterdocht (ook wel paranoïde). Ziekelijke achterdocht kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld wanneer iemand een traumatische ervaring heeft opgedaan in het verleden.