In thee zit de stof theïne (een synoniem voor cafeïne).Deze theïne zorgt ervoor dat je vaker moet plassen. Theïne werkt namelijk in op het centrale zenuwstelsel waardoor de stoelgang sneller verloopt maar ook de uitscheiding van urine verhoogt wordt. Gevolg is dat je sneller en vaker naar de wc moet om te plassen.
Vochtafdrijvend zijn dranken met cafeïne niet, blijkt uit overzichtsstudies: na het drinken van een paar koppen thee plas je niet méér vocht uit, je moet alleen sneller plassen. Met andere woorden: dat wat er binnenkomt, gaat met een wat hogere snelheid richting de uitgang dan normaal.
Kamillethee staat bekend om zijn diuretische eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het bevorderen van plassen en het reinigen van de blaas.
Alcohol zorgt ervoor dat de werking van dit hormoon afneemt, waardoor het vocht in je lichaam minder goed gerecycled wordt. Hierdoor komt de voorurine in je blaas en loopt je blaas sneller vol. Hoe meer glazen alcohol je drinkt hoe groter dit effect wordt, waardoor je ineens merkt dat je enorm moet plassen.
Er zijn verschillende combinaties van thee die kunnen helpen om overtollig vocht uit het lichaam te halen. Hierbij bedoelen wij hoofdzakelijk water en zout. Deze thee combinaties werken meestal hetzelfde, zo helpen ze de nieren extra te stimuleren om meer zout en vocht uit het lichaam te drijven.
Water helpt namelijk om je blaas schoon te spoelen. Thee kan ook helpen, omdat deze antibacteriële eigenschappen heeft. Thee kan bovendien de blaasontsteking verminderen en de pijn verzachten. Drink daarom dagelijks minimaal 2 kopjes thee.
Behalve water kun je het beste koffie en vochtafdrijvende thee zoals gemberthee, verse muntthee, groene thee en brandnetelthee drinken bij vochtophoping. Het is een fabeltje dat je meer vocht verliest als je koffie drinkt.
Er zijn dan ook verschillende oorzaken: Bekkenbodemproblemen; Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor; Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas; Medicijnen; Psychische problemen; Bestraling; Beschadiging of ziekte van de zenuwen.
Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur. Een overactieve blaas komt doordat uw blaas extra prikkelbaar is.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Cafeïne stimuleert je nieren waardoor het kan zijn dat je eerder moet plassen. Maar je gaat door cafeïne niet méér plassen, en je verliest dus uiteindelijk in totaal ook niet méér vocht. Koffie en thee leveren net als water dus gewoon vocht aan je lichaam.
Welke thee is goed voor je nieren? Groene thee is jouw beste keuze. Deze thee, vol antioxidanten, ondersteunt de natuurlijke ontgiftende processen van je nieren. Er zijn studies die suggereren dat groene thee kan helpen bij het voorkomen van bepaalde nierziekten en het verminderen van het risico op nierstenen1.
Kamillethee
Kamille helpt bij het verlichten van pijn en irritatie veroorzaakt door een blaasontsteking. Bovendien heeft kamillethee een diuretisch effect, waardoor deze thee kan helpen bij het bevorderen van de urineproductie en het spoelen van bacteriën uit de blaas.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit. Vaak plassen is vaak heel hinderlijk.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Ze houden het vochtgehalte in je lichaam op peil. Wanneer je teveel vocht in je lichaam hebt (bijvoorbeeld doordat je veel hebt gedronken) zorgen je nieren ervoor dat je dat teveel aan vocht kwijtraakt door meer urine te maken. Je moet dan vaker plassen en je plas ziet lichter van kleur.
“Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed. Daar zitten nog veel meer cafeïnehoudende stoffen in die prikkelend werken op de blaas.
train je blaas door je plas langzaam langer op te houden. train je bekkenbodem met gerichte oefeningen die onder meer door een bekkenbodemfysiotherapeut kunnen worden gegeven. blijf drinken maar wees matig met koffie en alcohol.
Als je langdurig te hard perst, kan dat zorgen voor een verzakking van de darm en andere bekkenorganen zoals de blaas of baarmoeder. Door de volle darm ontstaat er mogelijk druk op de blaas waardoor deze ook geprikkeld raakt en zich regelmatig gaat samentrekken.
Of een overactieve blaas kan genezen verschilt per patiënt. Dat komt doordat het meerdere oorzaken kan hebben. Sommige oorzaken kun je simpelweg makkelijk oplossen, terwijl andere oorzaken niet weg te nemen zijn. Maar één ding is zeker: een overactieve blaas gaat niet vanzelf over zonder actie.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Water vult het verloren vocht in het lichaam aan, maar dat doet thee ook. Dat zegt Carrie Ruxton van Kings College London in de European Journal of Clinical Nutrition. Thee drinken geeft naast de noodzakelijke vochttoevoer immers ook nog eens antioxidanten die het lichaam beschermen.
Door voldoende beweging van uw lichaam stimuleert u uw bloedsomloop en voert uw lichaam het vocht gemakkelijker af. Activiteiten als wandelen, fietsen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn hiervoor erg geschikt.