Koppeltjes zebravinken broeden hun eieren samen uit: het mannetje en het vrouwtjes wisselen elkaar af in het nest. Als het mannetje te laat terugkomt van zijn jacht op voedsel, krijgt hij het aan de stok met het vrouwtje. De vogels kwetteren dan veel luider tegen elkaar dan normaal.
Je kan één mannetje alleen houden, maar dat is wel een beetje zielig en kan stress opleveren. Zebravinken zijn groepsdieren, dus zet minimaal 2 of meer mannetjes zebravinken bij elkaar in een kooi. Wanneer je alléén mannetjes zebravinken houdt en er géén popjes bij doet, dan hebben ze ook minder ruimte nodig.
Als je meerdere koppels zebravinken gaat houden, dien je altijd minimaal 3 koppels zebravinken bij elkaar te houden. Wanneer er namelijk 3 koppels zebravinken samen in 1 kooi gehouden worden, heb je minder kans op ruzies.
De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Nieuw onderzoek suggereert dat zebravinken ruziën als het mannetje zijn taken als vader niet serieus neemt. Wat staat een man te wachten als hij op de kinderen moet passen, maar een uur te laat thuis arriveert? Hij krijgt de wind van voren.
Waarom vechten vogels
De mannetjes vogels bakenen in het voorjaar hun territorium af. Het leefgebied welke ze nodig hebben om voedsel te zoeken, een nest te bouwen en jongen groot te brengen. Meerdere soorten dicht naast elkaar nestelend zou betekenen dat er niet genoeg voedsel is. Dus moet er verdedigd worden.
Antwoord. Beste, Prooien waarvan de kop af (en weg) is, zijn in de regel het werk van een wilde carnivoor zoals vos of marter. Vaak wordt de kop dan meteen ter plaatse opgegeten.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Het geluid van zebravinken is heel anders dan die van 'krassende' parkieten. Typisch is het korte geluid dat velen omschrijven als “ehet”, “dedet” of als trompet. Dit geluid, dat hun stemming aangeeft, hoor je vaak op een dag. Hiermee bevestigen de vogels continu dat hun partners of groepsleden in de buurt zijn.
Deze vogeltjes worden echter niet vaak helemaal tam. De vinken vinden het van nature lastig om vertrouwen op te bouwen. Zebravinken houden van gezelligheid en voelen zich in een groep het meest op hun gemak.
Kanaries en zebravinken kunnen alleen samenleven als ze heel veel ruimte hebben. Zelfs als u rustige vogels samen houdt heeft u een kooi nodig die tenminste 120cm breed is.
Zebravinken kunnen over het algemeen zonder problemen met diverse andere soorten vogels samen gehouden worden in een volière, denk bijvoorbeeld aan japanse meeuwtjes, zilverbekjes, amadines, rijstvogels, etc. Zolang de volière uiteraard groot genoeg is, en er voldoende nestgelegenheid aanwezig is.
Ze slapen liever in halfopen nestkastjes dan op takken of stokken. Zebravinken zijn winterhard maar een tochtvrij nachthok in de volière, waarin zij zich kunnen terugtrekken verdient de voorkeur.
De kwaliteit en kleur bepalen de prijs, welke kan variëren van enkele euro's, tot zelfs vele honderden euro's voor showvogels. Zebravinken kunnen dus relatief goedkoop zijn in aanschaf, maar ook in onderhoud.
Zebravinken eieren zijn ongeveer een centimeter groot en er worden meestal 4 tot 7 eieren gelegd. De meeste zebravinken beginnen met het broeden op de eieren vanaf het moment dat het 3e ei gelegd is. Zebravinken leggen elke dag een ei erbij, tot het broedsel compleet is.
De mannetjes zijn te herkennen aan hun oranje wangen, die het vrouwtje (popje) niet heeft. Bij de witte zebravinken kan men het geslacht zien aan de kleur van de snavel. Het mannetje heeft dan een snavel met een donkere oranje kleur, het vrouwtje heeft een lichtoranje gekleurd snaveltje.
Zebravinken kun je prima in conditie houden met een goed zaadmengsel, grit en vers drinkwater. Veel kwekers geven toch meer dan alleen deze drie basis benodigdheden en tegenwoordig kun je hierin heel ver gaan. Steeds meer fabrikanten ontwikkelen uitgekiende producten waarmee je de vogels zeer goed kunt verzorgen.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Tam maken parkiet: zo doe je dat
Dit hangt heel erg van het karakter van de vogel af. Wanneer je meerdere parkieten hebt zul je merken dat ze allemaal een eigen karakter hebben en ook op hun eigen tempo tam worden. Sommige parkieten zijn binnen vijf dagen tam, anderen hebben hier 2-3 weken voor nodig.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek. Leghennen die buiten lopen, worden aan gevaren blootgesteld.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.