Moedermelk bevat nog steeds afweerstoffen die het kind helpen beschermen, ook wanneer hij twee jaar of ouder is. Het is zelfs zo dat sommige afweerstoffen die de baby tegen infecties beschermen, in het tweede jaar in grotere hoeveelheden aanwezig zijn dan in het eerste.
Unicef en de W.H.O. streven ernaar dat ook in de ontwikkelde landen kinderen minimaal twee jaar de borst krijgen! Moedermelk biedt niet alleen passieve bescherming tegen ziekte, maar stimuleert ook de ontwikkeling van het immuunsysteem van het kind zelf.
Gezondheidsorganisaties, zoals het World Health Organization (WHO), raden aan om voor minstens de eerste 6 maanden volledig borstvoeding te geven, daarna tot 2 jaar aangevuld met bijvoeding en daarna zo lang moeder en kind dit wensen.
De melk wordt nooit ongezond en blijft zich aanpassen aan de noden van het kind. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt borstvoeding aan tot het kind 2 jaar oud is: tussen 0 en 6 maanden enkel moedermelk en erna moedermelk gecombineerd met vaste voeding.
Na zes maanden gaf 19 procent van de moeders nog volledige borstvoeding. Na een jaar was dat nog 9 procent. Volgens lactatiekundige De Graaf is borstvoeding goed voor een baby en zelfs peuter. ,,Een peuter, die alles aanraakt en alles in zijn mond stopt, kan die antistoffen goed gebruiken voor zijn afweersysteem.
Borstvoeding geven is doorgaans goedkoper. Gezinnen die alleen borstvoeding geven, besparen naar schatting 1.000 tot 1.300 euro tijdens het eerste levensjaar van hun baby.
Voordelen van langvoeden. Moedermelk zit boordevol voedingsstoffen die speciaal zijn afgestemd op jouw kindje. Niet alleen is het gezond en zorgt het voor een gezond extraatje (wanneer je kindje al vast voedsel eet), ook is het een troostmiddel voor je kindje.
Als de hormoonhuishouding voldoende verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kan ook een mannenlichaam melk produceren. Prolactine, een hormoon dat de melkproductie stimuleert, komt ook bij mannen voor. Als het door ziekte overmatig aanwezig is, kan er melk gevormd worden.
Hoewel je beter niet abrupt met borstvoeding kunt stoppen, is dat soms nodig om gezondheidsredenen of omdat jij en je baby niet samen kunnen zijn. Als je baby tot dat moment borstvoeding heeft gekregen, moet je vrijwel zeker melk afkolven om te voorkomen dat je borsten onaangenaam opgezwollen raken.
Hoe 'leger' de melkkliertjes, hoe sneller er weer melk wordt gemaakt. Het bloed van de moeder stroomt in de borst vlak langs de melkproducerende cellen in de melkkliertjes. Op deze manier worden alle stoffen die nodig zijn voor het aanmaken van moedermelk uit het bloed opgenomen.
Het is geheel aan jou hoe lang je je kindje borstvoeding wilt geven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om je baby zes maanden lang alleen maar borstvoeding te geven, voor de meest optimale start. En als je met vaste voeding begint ook borstvoeding te blijven geven, minimaal tot de leeftijd van twee jaar.
Moedermelk is tenslotte melk. Ook na zes maanden bevat moedermelk eiwitten, vetten en andere belangrijke voedzame en noodzakelijke nutriënten die baby's en kinderen nodig hebben. Moedermelk bevat nog steeds afweerstoffen die het kind helpen beschermen, ook wanneer hij twee jaar of ouder is.
Je kunt zorgen voor afleiding of alternatieven op de momenten dat je kind het gewend is om de borst te vragen. Bijvoorbeeld een knuffel geven, een boekje voorlezen, een slokje drinken uit een bekertje of even lekker naar buiten gaan, kunnen je kind afleiden van het drinken aan de borst.
Je kunt niet van de een op de andere dag direct stoppen met het geven van borstvoeding. Dit komt omdat de productie nog in gang is, waardoor je dit geleidelijk moet afbouwen. Wanneer je direct stopt met borstvoeding zonder af te bouwen, kunnen complicaties ontstaan.
Een baby die uitsluitend borstvoeding krijgt, consumeert gemiddeld 750 tot 800 ml melk per dag. Tussen de leeftijd van negen en twaalf maanden kan hij nog steeds 500 ml per dag innemen, wat ongeveer de helft van zijn dagelijkse calorieën uitmaakt.
Bij mensen gebeurt dat rond de leeftijd van vijf tot zeven jaar. Een vergelijking van de leeftijd waarop de jongen gespeend worden en geslachtsrijpheid bij mensapen zou duiden op een speenleeftijd bij kinderen van zes tot zeven jaar.
Paardenmelk lijkt het meest op moedermelk. Zwangere vrouwen kunnen deze vitaminen goed gebruiken om fit en gezond te blijven gedurende zwangerschap. Er zit meer dan 40 vitaminen en mineralen in paardenmelk, dus geen reden om tijdens je zwangerschap geen paardenmelk te gebruiken.
Nan komt volgens ons het dichtst bij de smaak en geur van echte moedermelk.
Induceren van lactatie betekent het op gang brengen van de melkproductie zonder zwanger te zijn. Als er wel ooit melkproductie was, spreekt men van relactatie. Door inductie of relactatie kan de melkproductie succesvol gedeeltelijk of zelfs volledig opgebouwd worden mits de juiste ondersteuning.
Als je borstvoeding wilt vervangen door de fles of vaste voeding, vervang dan eerst één voeding. Geef je lichaam enkele dagen tot een week de tijd om hieraan te wennen. Vervang vervolgens een tweede voeding in een ander dagdeel. Bouw zo steeds verder af tot alleen de ochtend- en avondvoeding overblijven.
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
“Een baby kan volgens het boekje pas doorslapen vanaf de leeftijd van zes weken. Dat is het moment waarop het circadiaans ritme wordt 'geïnstalleerd' en de slaap totaal verandert. Dit nieuwe ritme zorgt ervoor dat je baby langer achtereen kan slapen.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding. Hoewel iedere baby anders is, weten we dat er factoren zijn die invloed hebben op het doorslapen van je kind en op het nodig hebben van een nachtvoeding.
Qua smaak is het lekker zoet en romig. Het doet een beetje denken aan amandelen. Maar soms smaakt moedermelk ook wel wat zuur, zeker als het al eventjes bewaard is geweest. Hoewel de melk dan gewoon nog goed is, valt deze niet altijd bij alle baby's meer in de smaak.
Door het masseren van de tepel met de kaken wordt er oxytocine aan gemaakt in de hersenen. Het hormoon gaat via het bloed naar de melkklieren. Daardoor trekken de melkklieren samen en stroomt of spuit de melk naar buiten. Door het denken aan of het horen van uw baby kunt u ook al een toeschietreflex krijgen.