Parfum is 3000 jaar voor Christus in Egypte ontstaan. De naam parfum, per fumus, is Latijns en betekent letterlijk: 'door rook'. Egyptenaren verbrandden kruiden, planten en takken als offers voor goden, waarbij tijdens religieuze ceremonieën geuren vrijkwamen. De geuren kregen later pas een andere betekenis.
Nadat je het flesje hebt geopend, kun je parfum tenminste een jaar bewaren. De houdbaarheidsdatum schommelt ongeveer tussen de 3 en 5 jaar. Handig: op de meeste cosmetica en parfums staat hoe lang iets houdbaar is ná openen van het flesje.
De eerste parfum gemaakt voor exclusief persoonlijk gebruik was voor Koningin Elizabeth van Hongarije en werd bekend door heel Europa als Hongaars water. De geur werd voornamelijk gedomineerd door natuurlijke ingrediënten zoals rozemarijn en tijm.
Een ongeopende fles parfum kan 4 tot 10 jaar meegaan, maar zekerheid heb je daar dus niet over.
Op de meeste parfumverpakkingen staat volgens Van Oostrum geen houdbaarheidsdatum. Door de hoeveelheid alcohol in de luchtjes kan parfum niet bederven. Wel kan de kwaliteit van de geurtjes na enige tijd achteruitgaan.
Als je oude parfumflesjes kwijt wilt, gelden er andere regels. Lege flesjes, zonder verstuiver in transparant glas kunnen gewoon in de glasbak. Heeft het lege flesje wel een verstuiver of is het niet van transparant glas, dan moet het in de huisvuilcontainer (grijze container).
Bedorven. De parfum kan bedorven zijn, dit kan je dan direct ruiken aan de geur. De geur ruikt sterk, indringend en heeft vaak een sterke alcoholgeur. Sommige geuren kunnen zuur gaan ruiken wanneer ze bedorven zijn.
Hoe ruikt oud? Oud kent een rokerige en mysterieuze geur. In de parfumwereld wordt de olie gewaardeerd om zijn zoete, houtachtige, aromatische en complexe geur. In het Westen wordt de geur geassocieerd met verleiding, terwijl Oud in het Midden-Oosten juist staat voor troost en bescherming.
Om onderscheid te kunnen maken tussen de vele duizenden parfums die er zijn, waren en zijn er diverse methodes om parfums te classificeren in verschillende groepen. De meest gebruikte is de classificatie van de Franse vereniging van parfumeurs: Société Française des Parfumeurs.
Parfum is 3000 jaar voor Christus in Egypte ontstaan. De naam parfum, per fumus, is Latijns en betekent letterlijk: 'door rook'. Egyptenaren verbrandden kruiden, planten en takken als offers voor goden, waarbij tijdens religieuze ceremonieën geuren vrijkwamen. De geuren kregen later pas een andere betekenis.
Het antwoord kort en simpel: donker, koel en goed gesloten. Je parfums en geurende producten hebben namelijk 4 vijanden die de levensduur kunnen bedreigen: licht, temperatuur, zuurstof en (vreemd genoeg) je huid. Door licht kunnen je parfum bestanddelen aangetast worden en minder sterk of zelfs slecht gaan ruiken.
Een parfum, ook wel een 'fragrance' genoemd, is vaak een mengsel van verschillende geurstoffen. Eén parfum kan wel uit tien geurstoffen bestaan. Je hebt natuurlijke en synthetische geurstoffen.
Je wist het misschien niet, maar parfum kan wel degelijk vervallen. Wie z'n favoriete geurtje zo'n vier á vijf jaar op de kast laat staan, riskeert niet alleen dat de geur minder intens wordt, ook zouden chemische processen wel eens voor onaangename veranderingen in het geurpalet kunnen zorgen.
Natuurlijke of synthetische ingrediënten
“Eén van de belangrijkste redenen waarom bepaalde geuren een hoger prijskaartje hebben, is omdat ze gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten. Die zijn veel duurder dan hun synthetische tegenhangers.
Hoe is het mogelijk dat onze prijzen vaak zelfs 70% lager zijn dan in de winkels die dezelfde leveranciers hebben? Het antwoord is vrij eenvoudig. In tegenstelling tot retail winkels werken we met veel kleinere marges. En daarnaast hoeven we niet de dure huurprijzen in winkelcentra, pleinen, stadscentra, enz.
Glas wordt gebruikt omdat het absoluut dicht is en zelf geen stoffen bevat die langzamerhand afgegeven kunnen worden. Plastic kan bepaalde stoffen doorlaten en bevat doorgaans zelf ook weekmakers die heel langzaam uit het plastic in de vloeistof kunnen diffunderen.
Factoren die daarbij een rol spelen zijn ondermeer huidflora, zuurgraad, vetheid, vochtgehalte, hormonen, leefgewoontes, stress en medicijngebruik. Als algemene regel kan je stellen dat hoe vetter en beter doorvoed je huid is, hoe mooier een parfum zich kan ontwikkelen en hoe langer het blijft geuren.
In de koelkast! Parfum moet je namelijk op een koele en droge plek bewaren. Door het flesje in de koelkast te zetten, verleng je de levensduur van je luchtje zelfs met twee jaar! Het allerbeste plaatsje is in de deur, aangezien de kans hier het minst groot is dat het té koud wordt (want dit is ook niet goed).
Het kan zijn dat je een droge huid hebt, dan zullen veel parfums sneller verdwijnen. In dit geval is een geurende (of geurloze) bodylotion, bodycream of een bodyolie een goede oplossing. Want een goed gevoede huid houdt geurmoleculen beter vast. Hier vind je onze collectie huidverzorgende producten.
Je mag parfum niet schudden voor gebruik. Het schudden van een parfumflesje kan warmte produceren vanwege de kinetische beweging van de moleculen. De geproduceerde warmte kan de kwaliteit of de duur van de geur aantasten.
Iedereen is uniek
Wanneer je parfum op je huid sprayed, hebben verschillende factoren invloed op de geur van het parfum. Zo hebben bijvoorbeeld de pH-waarde van je huid, de zuurgraad van je huidvetten, wat je eet en je hormoonbalans invloed op hoe het parfum ruikt.
Als je parfum namelijk overgiet in een andere fles komt deze in aanraking met lucht, waardoor de geur negatief kan veranderen. Het is daarom ook niet slim om je parfums te bewaren in een andere fles dan de originele (omdat je dit mooier vindt staan), want dan geldt hetzelfde verhaal. Doe altijd de dop op de fles.