Regenboog: kinderen tekenen vaak meer regenbogen als ze te maken hebben met veranderingen in hun leven, bijvoorbeeld als ze voor het eerst naar school gaan, als ze gaan verhuizen of als zijn ouders gaan scheiden. Daarnaast kan een regenboog ook symbool staan voor hoop of verandering.
Een regenboog staat symbool voor de brug tussen hemel en aarde. Dit vrolijke kleurenpalet zou het aardse met het goddelijke verbinden. Het was immers een teken van God aan de mensen. In de Bijbel speelt de regenboog een belangrijke rol na de zondvloed.
Kinderen doen via hun tekeningen verslag van hun ervaringen uit het dagelijks leven. Ze laten zien wat ze ervaren, beleefd en geleerd hebben. Ze laten zien waar hun aandacht en belangstelling ligt en ook wat hen emotioneel bezighoud. Tekeningen zijn om die reden vaak kleine kunstwerken met een grote zeggenschap.
Kinderen die veel blauw gebruiken willen vaak 'groot' worden. Geel staat tegenover blauw, net zoals groen tegenover rood staat. Kinderen die veel met geel kleuren, zoeken wellicht bescherming of aandacht. Geel wordt vaak gezien als een weerspiegeling van aanhankelijk gedrag.
Een vierjarige moet een koppoter – een lopend hoofd – kunnen tekenen, maar nog geen lijf. Een vijfjarige moet een vierkant kunnen tekenen en een mens met een hoofd met ogen en mond. Hij moet ook een lijf en – niet complete – ledematen kunnen tekenen.
Tekenen: 3 tot 4 jaar
Als je kind tussen de drie en vier jaar oud is, gaat je kind de bekende 'koppoters' (poppetjes zonder romp) tekenen. Het is een cirkel met armen, ogen en een mond, gelijk daaronder zitten de benen. De neus ontbreekt vaak nog.
In de eerste weken na de geboorte zien baby's alleen nog maar zwart-wit. Maar na drie maanden ziet je kind al bijna evenveel kleuren als een volwassene! De meeste kinderen starten met het herkennen en benoemen van kleuren als ze twee, drie jaar zijn.
Patronen, vormen en ontwerpen stimuleren namelijk de zintuigen, én kleuren. Het tactiele aspect van natuurlijke elementen, zoals hout of zand, en de visuele aantrekkingskracht van kleuren helpen kleine kinderen zich verder te ontwikkelen.
Zwart: als jouw favoriete kleur zwart is, ben je hoogstwaarschijnlijk artistiek en gevoelig. Ook al ben je geen echte introvert, je deelt je geheimen en details over je leven niet met veel mensen.
Betekenis Groen – positief & harmonieus
Groen is de kleur van de natuur en van een stoplicht dat 'go! ' zegt. Uiteraard. Daardoor associëren we deze kleur met positiviteit, harmonie, veiligheid en vernieuwing.
Volgens experts laten kindertekeningen zien hoe jouw kind de wereld ervaart en geven ze zijn gevoelens weer. Als je kind vrij mag tekenen, dus zonder opdracht of aanwijzingen van een juf, meester of ouder, dan tekent hij wat hem bezighoudt.
9 jaar: Vanaf het 9e jaar is de oogzenuw zover ontwikkeld dat het kind veel meer diepte gaat zien en tekenen kan dan weer leuk gaan worden. Er wordt gebruik gemaakt van het “coulisse effect”, je kunt ergens voor of achterlangs tekenen. Het wordt ook leuk om uit boeken en strips iets na te tekenen.
Je kind van 4 jaar:
herkent groepjes van twee en drie zonder te tellen. kan een cirkel, driehoek, vierkant en rechthoek benoemen. herkent de kleuren rood, geel, blauw en groen.
De boog is symbool van Gods uiteindelijke trouw aan de aarde en haar bewoners. De boog zegt dat God het leven bemint, tussen regen en zonneschijn geeft hij hoop. God schakelt de natuur in bij het vertolken van zijn wil.
Een dubbele regenboog is te zien wanneer het licht twee keer wordt weerspiegeld in een regendruppel (en dus vier keer weer gebroken). Wanneer dit gebeurt is het resultaat dat er twee regenbogen worden gemaakt, de normale en een zwakkere erboven. Dit staat bekend als een dubbele regenboog.
Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Of kortweg 'roggbiv'. Zo sommen we allemaal netjes de kleuren van de regenboog op.
De kleur geel
Het wordt geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie.
Blauw straalt namelijk vertrouwen, eerlijkheid en betrouwbaarheid uit. Daarmee draagt deze kleur bij aan het opbouwen van klantloyaliteit. Die zakelijkheid die vaak met blauw geassocieerd wordt komt omdat het een objectieve, rustige en analytische kleur is.
Groen als symbool
Vertrouwen, groei en kalmte. Maar ook van vruchtbaarheid, vrede en natuur. Het is de kleur van hoop, groei, leven, lente en toekomst.
Als je baby pas geboren is, ziet het alleen in contrast wit en zwart. Pas na drie maanden zal je kind verschillen in kleuren zien. De kleuren rood en groen, zijn eerder te zien dan blauw en geel. Blauw blijft lange tijd 'zwartachtig', pas na een half jaar herkent je kind die kleur.
In de eerste maanden wordt een baby vooral aangetrokken door de primaire kleuren rood, groen en blauw. Afbeeldingen en speelgoed in deze kleuren zijn daarom het meest geschikt. Felle kleuren bevorderen de ontwikkeling van het gezichtsvermogen. Rode tinten zijn echter absoluut favoriet bij baby's.
Deze verjaardagen hebben hun eigen kleur. Als je 30 wordt, dan draag je iets met groen.”
Je kind van 4 jaar kan:
tellen tot 10. de cijfers 1 t/m 5 herkennen. besef hebben van de begrippen meer – minder, veel – weinig, erbij – eraf, groter – kleiner, dikste – dunste, voor – naast –op. groepjes herkennen van 2 en 3 zonder te tellen.
De Jeugdgezondheidszorg kan je kind gemakkelijk testen op kleurenblindheid. Zij hebben een test speciaal voor kinderen. Hierbij moet je kind kind gekleurde lijnen volgen met de vinger of moet je kind gekleurde cijfers kunnen onderscheiden. Meestal kan een kind vanaf een jaar of vier de test goed uitvoeren.
Officieel leert je kind pas in groep 3 van het basisonderwijs letters herkennen en woordjes lezen. Toch hoef je er niet raar van op te kijken als een peuter enthousiast de eerste letter van zijn naam aanwijst, of wanneer een kleuter met onregelmatige letters zijn naam onder een tekening zet.