Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.
Sommige mensen denken dat je weken moet wachten voordat je je pasgeboren kind voor het eerst mag meenemen naar buiten. Dat is echter niet nodig1. Zodra je je klaar voelt om zelf naar buiten te gaan en het is mooi weer, maak dan gerust samen een wandeling door de buurt.
Je merkt waarschijnlijk zelf wel wanneer jij er klaar voor bent, en waarschijnlijk zal dat niet in de eerste twee dagen na de bevalling zijn (alhoewel er moeders zijn die dit wel zo snel doen). Het beste is om minimaal de hele kraamweek lekker binnen te blijven en te cocoonen met je nieuwe baby.
Als zijn temperatuur boven de 37.5 graden is, is hij te warm. Dit kan betekenen dat hij te warm gekleed of toegedekt is, of dat hij ziek is. Trek hem een laagje kleding uit en controleer het later nog eens.
Toch is het advies voor pasgeboren kindjes die in de zomer worden geboren, om de eerste 1 tot 3 weken kleding aan te trekken met lange mouwen. Omdat pasgeborenen zichzelf nog niet op de gewenste temperatuur kunnen houden, zijn newborn kleertjes (ook in de zomer) belangrijk.
Kleding baby 's nachts en overdag
Een slaapzak , laken of dekentje (mits goed ingestopt!) kan je baby ook goed warm houden. In de zomer, wanneer het warmer is dan 30 graden, is meestal een lakentje of enkel een paar luchtige kleertjes vaak genoeg.
Een fijne kamertemperatuur
Wordt het warmer dan 25 graden in de slaapkamer, dan kan je baby gerust in alleen een rompertje slapen. Tussen de 20 en 25 graden leg je je baby in een rompertje en zomerslaapzak.
Controleer de temperatuur in de hals of bij de voetjes
Als je baby koude handjes heeft, hoeft dat dus helemaal niet te betekenen dat je baby het ook koud heeft! Controleer de temperatuur van je baby in de hals of bij de voetjes. Pas als deze koud zijn kun je concluderen dat je baby het koud heeft.
Warme dagen
Kies bijvoorbeeld voor een rompertje met een luchtig laagje erover, of enkel een rompertje als het echt heel warm is. De afbeelding hieronder geeft een richtlijn voor wat je je baby kan aantrekken op warme dagen. Wel heeft je kleine buiten extra bescherming nodig tegen de zon, vanwege zijn gevoelige huidje.
Adviezen voor het bekken in de kraamperiode
De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!
Het is belangrijk dat je goed rust en ook vooral de eerste weken na de bevalling jezelf de tijd geeft om aan elkaar te wennen. Houd hier rekening mee als je bezoek wilt uitnodigen overdag, een middagdutje is belangrijk de eerste week/weken. Neem de tijd om te wennen aan je kindje en jullie nieuwe rol als ouders!
Een lange autorit met je baby
Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren. Een advies voor de totale tijdsduur per dag is niet bekend, maar op het moment wordt als advies twee uur per dag aangehouden.
Wist je dat frisse lucht voor je baby even belangrijk en nodig is als voor ons volwassenen? Net zoals ze aangepaste voeding nodig hebben, verlangen baby's ook naar frisse lucht. Zelfs in deze coronatijden is het dus aangewezen om dagelijks met je oogappel op wandel te gaan.
De nekspieren van pasgeboren baby's moeten zich nog ontwikkelen. Als je baby net geboren is, kan hij zijn hoofd nog niet zelfstandig optillen. Daarom is het belangrijk om het hoofd van je baby in het begin goed te ondersteunen.
Ook kraamverzorgende Charlotte stelt ouders gerust: 'Er zijn veel baby's die vaak koude handjes hebben, maar zolang de voeten en de nek van je baby warm zijn, kan het geen kwaad. Als je baby te warme handen heeft, is dit wel een teken dat de baby het te warm heeft.
Kinderen kunnen sneller moe worden, soms gaan ze sneller ademen of lijken ze benauwd. In ernstige gevallen kan je kindje uitdrogen of oververhit raken.
Voel of je baby te warm of te koud heeft
Koude handen zijn niet ongewoon, die liggen namelijk meestal bloot en voelen daardoor sneller fris aan. Als je baby zweet, heeft hij of zij het te warm.
Als je baby wakker en alert is, beweegt zijn of haar blik heen en weer over plekjes met een groot verschil in contrast. Je baby vindt het daardoor heel boeiend om naar je gezicht te kijken. Na een week kan je baby op ongeveer 20 cm afstand het best zien. Het is normaal dat je baby schrikt van harde en plotse geluiden.
Na de eerste paar weken kan je het mutsje binnenshuis sowieso beter achterwege laten, je baby kan zichzelf dan goed op temperatuur houden en moet zijn warmte ook kwijt kunnen. Dit doet hij vooral via zijn hoofdje. Buiten hangt het van de temperatuur en de wind af of een mutsje nodig is.
Het antwoord op de vraag hoe vaak je baby in bad moet, hangt enorm af van hoe oud je baby is. Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt.
Vóór de eerste verjaardag draagt hij/zij als pyjama een boxpakje of onesie. Een romper met daarover een slaapzak is ook een optie. Als het erg warm is kun je de slaapzak achterwege laten en de baby laten slapen in alleen een romper. De romper of een boxpakje moet goed aansluiten.
Doe jouw kindje in een lauwwarm badje voor het slapengaan. De lichaamstemperatuur van jouw kindje daalt na een badje en zorgt voor beter in- en doorslapen. Leg koude koelelementen in het bedje van jouw kindje zodat de lakens lekker fris zijn bij bedtijd. Richt een ventilator of airco nooit direct op jouw kindje.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.