Plaats een ovenschaal met daarin je chocolade in je voorverwarmde oven. Afhankelijk van de hoeveelheid chocolade duurt het ongeveer 5 tot 8 minuten voordat deze egaal gesmolten is.
Om chocolade te smelten: verwarm de oven voor op 120 graden en laat 10 min. smelten.
Zorg ervoor dat u de chocolade niet te dicht bij elkaar op het blad plaatst, anders blijft de warmte ertussen hangen, waardoor de zijkanten van de chocolade ook wit zullen worden. Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren.
Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
Dit gaat op voor alles wat je au bain-marie smelt. Witte chocolade smelten vergt iets meer aandacht dan melk of pure chocolade. Dit is omdat witte chocolade een lager verbrandingspunt heeft. Bij een hoge temperatuur kan de chocolade aanbranden en korrelig worden, dan is het niet meer bruikbaar.
Chocolade koken heeft doorgaans minder cacaoboter dan chocolade eten , wat de smelttemperatuur van de chocolade koken verhoogt en het moeilijker maakt om te smelten. De chocolade zal echter nog steeds smelten in de oven. De chocoladechips in je koekjes worden simpelweg in vorm gehouden door het omringende koekjesmengsel.
Verwarm de oven voor op 80 graden (hetelucht). Verdeel de chocoladerepen over een bakplaat, bekleed met bakpapier. Zet ongeveer 10 minuten in de oven; als je repen dikker zijn, moeten ze iets langer. Zodra alle chocolade gesmolten is, haal je de bakplaat uit de oven.
Plaats je te smelten chocolade in een kom die geschikt is voor de magnetron en zet je magnetron op 700 of 800 watt.Warm je chocolade voor 30 seconden op. Wanneer deze 30 seconden zijn verlopen is het belangrijk om even goed door je chocolade heen te roeren.
Gebruik cacaoboter om je chocolade te verdunnen wanneer je op zoek bent naar een getempereerde chocolade. De kristalstructuur van het cacaovet is eigenlijk wat je tempert wanneer je chocolade tempert, en een hoger percentage daarvan zal de chocolade verdunnen maar toch toelaten dat deze getemperd wordt.
Doe chocolade en olie of bakvet in een magnetronbestendige kom.Verwarm 30 seconden op hoog vuur, roer.Blijf 20-30 seconden verwarmen, roer na elke verwarming tot het gesmolten is . Verhit de chocolade niet te veel.
Hoe lang duurt het voordat gesmolten chocolade hard wordt? Over het algemeen duurt het 20-30 minuten voordat chocolade hard wordt en op kamertemperatuur hard wordt. Door een koelkast of vriezer te gebruiken, kunt u de tijd die nodig is om de chocolade volledig te laten harden aanzienlijk verkorten. (Klik hier als u wilt leren hoe u chocolade kunt smelten).
In principe smelt alle chocolade, maar witte chocolade staat erom bekend dat het snel korrelig wordt. Je kunt dus het beste melkchocolade of pure chocolade gebruiken als je chocolade wilt smelten. Wil je je chocolade kleuren, dan kun je hiervoor wel het beste witte chocolade gebruiken.
De chocolade was niet getempereerd (of voorgekristalliseerd)
Hierdoor zal uw chocolade niet hard worden en nat blijven aanvoelen. Tempereer uw chocolade altijd goed voordat u ermee aan de slag gaat.
Halfzoete en bittere chocolade van topkwaliteit zijn goede keuzes. De beste keuze is couverture, dat favoriet is bij snoepmakers. Chocolade is verkrijgbaar in vaste repen of verschillende formaten chips en schijfjes. Als u chocoladerepen gebruikt, hak ze dan in gelijke stukken zodat ze gelijkmatig smelten.
Chocoladechips zijn gemaakt om hogere temperaturen te weerstaan zonder hun vorm te verliezen . Dit is hoe: Temperatuurtolerantie: De meeste recepten bakken op ongeveer 350°F (175°C), wat heet genoeg is om de chocoladechips zacht te maken, maar niet volledig vloeibaar te maken, omdat ze stabilisatoren bevatten.
Theoretisch oneindig . Maar er zijn uiteindelijk verliezen: toegevoegd vocht door vochtigheid, oververhitting door hot spots, oxidatie, etc.
Breek de chocolade in kleine stukjes en doe ze in de bovenste pan van een dubbele boiler met heet, maar niet kokend, water . Een glazen of metalen mengkom op een steelpan halfvol water werkt als vervanging als je geen dubbele boiler bij de hand hebt. Laat de chocolade smelten, af en toe roerend, tot het glad is.
Vul een magnetronbestendige kom met de chocolade. Verwarm de chocola op 800W gedurende 30 seconden. Kijk na 30 seconden hoe ver de chocolade gesmolten is. Roer het geheel even goed door en zet vervolgens de kom nog eens 30 seconden in de magnetron.
Om gesmolten chocolade te verdunnen, voeg een kleine hoeveelheid neutrale olie toe, zoals plantaardige olie of cacaoboter, en roer voorzichtig tot het de gewenste consistentie heeft bereikt . Smelt langzaam om oververhitting te voorkomen en houd water buiten om te voorkomen dat de chocolade gaat klonteren.
Verwarm de oven voor op 60 graden. Doe stukjes chocolade in een ovenschaal. Plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de chocolade ongeveer 5 tot 8 minuten smelten.
Het is niet heel erg lekker om gestolde chocolade te eten, maar je kunt het heel goed opnieuw smelten en dit weer gebruiken voor het maken van bonbons en andere chocolade creaties.
Gebruik in dat geval 400 gram chocolade met 100-125 milliliter slagroom. Voeg al roerende de slagroom beetje bij beetje toe aan de gesmolten chocolade tot je de gewenste dikte hebt. Wil je de chocolade juist iets dunner en vloeibaarder krijgen? Een manier is om er een scheutje zonnebloemolie aan toe te voegen.
Zorg ervoor dat de kom groter is dan de pan; de bodem van de kom mag het water niet raken en de kom moet de pan goed afsluiten. Zet de pan op een heel laag vuur. Het water hoeft niet hard te koken; als er maar een beetje stoom ontstaat is het goed. De hete damp verwarmt de kom waardoor de chocolade smelt.
Wil je noten en chocolade in grove stukken hakken? Gebruik dan het hakmolen opzetstuk. Dit accessoire is met zijn vlijmscherpe messen en hoge vermogen heel geschikt voor het verwerken van harde ingrediënten.
Wanneer je Nutella vloeibaar wil maken is het het makkelijkst om de pot met deksel onder te dompelen in warm water. Je kan er ook voor kiezen om de hazelnootpasta au bain-marie op te warmen. Doe de Nutella in een hittebestendige kom en plaats deze op een pot kokend water.