Tijdens het bakken van tegels in de oven wordt er een poeder in de oven gestrooid, zodat de tegels niet aanbakken.Het kan zijn dat resten achterblijven op de tegel. Als dit zo is, dan is het verstandig om je tegels dubbel te verlijmen.
Bij dubbele verlijming moeten de lijmribbels van het materiaal en het lijmbed goed tegen elkaar aan komen. Plaats de tegel in het lijmbed en 'wel' (schuivende beweging met wat druk) deze in de tegengestelde richting van je lijmbed. Je duwt de lijmribbels op deze manier tegen elkaar aan.
Vloertegels lijmen
De 12 mm lijmkam is ideaal voor het verlijmen van grote vloertegels van 60x60 cm. Gaat u grotere vloertegels verlijmen, dan kunt u het beste een spaan met vertanding van 15 mm gebruiken. Bij het verwerken van grootformaat tegels adviseren wij om de tegels dubbel te verlijmen.
Voor de meeste wandtegels van 15 x 15 cm tot 20 x 25 cm gebruik je een vertanding van 6 x 6 mm. Voor grotere tegels adviseren we een 8 x 8 mm lijmkam te gebruiken. Afhankelijk van de ondergrond zijn wandtegels van 30 x 60 cm het beste te verlijmen met een vertanding van 10 x 10 mm.
Deze kunnen doorgaans gewoon op een verdichte laag wit zand gelegd worden. Als eerste wordt een zandbed verdicht door deze aan te trillen. Vervolgens wordt dit zand netjes vlak op hoogte gemaakt. Hier worden de tegels opgelegd en zachtjes aangeklopt totdat ze vlak liggen.
Op een perfecte chape is 2mm okee voor kleine formaten tot 30/30 en vanaf 3mm voor de grotere formaten. Een dikke lijmlaag heeft geen nadelen, tenzij de meerprijs voor de lijm en de plaatsing met dubbele verlijming.
Globaal kun je zeggen dat je bij kleinere tegels (tot 20x20 cm) 2 kilogram lijm per m² nodig hebt en bij grotere tegels (vanaf 30x30 cm) drie kilogram of meer per m². Tip: zorg er altijd voor dat je ruim voldoende tegellijm op voorraad hebt. Je kunt beter te veel lijm hebben, dan te weinig.
Bij vloeren of wanden met kleine oneffenheden of gaten kun je tegellijm gebruiken om te egaliseren. Het grote voordeel is, dat je dan met een tegellijm met een spaan, op de plekken waar de vloer of wand oneffen is, alleen dat 'stukje' kunt egaliseren.
Schep tegellijm met een kleine troffel op de lijmkam. Druk de lijmkam stevig tegen de muur en trek deze in horizontale richting over de muur, zodat er banen lijm achterblijven. Breng nooit meer lijm aan dan je binnen twintig minuten kunt betegelen. De lijm droogt namelijk erg snel.
De exacte droogtijd van de tegellijm kan je vinden op de verpakking of technische fiche van de lijm. Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Flexibele tegellijm gebruiken. Erg belangrijk bij het tegel over tegel lijmen is een flexibele tegellijm gebruiken. Deze lijm compenseert de bewegingen in de ondergrond en voorkomt dat de tegels bij beweging gaan scheuren. Kijk goed op de verpakking van de lijm welke verhouding je aan moet houden bij het mengen.
Wat moet je aanhouden? De minimale voegbreedte is voor wandtegels twee millimeter en voor vloertegels drie millimeter. Dat geldt ook voor voegen tussen de tegel en een hoekprofiel.
Door het kiezen van een juiste lijmkam voorkom je problemen zoals het loslaten van tegels of breken tijdens belasting.
Wanneer bij reparaties in dikke lagen de gewenste vlakheid niet wordt bereikt of de vereiste laagdikte groter is als 10 mm, kan een tweede laag worden aangebracht. Dit kan pas na 24 uur droging van de eerste laag.
Wat is het verschil tussen egaline en egalisatiemortel? Egaline is vloeibaar en egalisatiemortel kan zowel een vloeibaar als smeerbaar product zijn. Daarnaast is egaline doorgaans voor dunne lagen en heeft egaline een korte droogtijd.
Als je zowel de vloer als de wanden gaat betegelen, is het raadzaam om eerst de wanden te doen. Zo voorkom je vlekken van voegmortel op de nieuw betegelde vloer.
Een professionele elastische waterdichte tegellijm met een hoge kleefkracht voor het verlijmen van alle horizontale en verticale oppervlakken. Dankzij zijn elasticiteit en hoge weerstand tegen vocht is de lijm ook ideaal voor het gebruik in keukens, bad- en douchekamers.
Wanneer je een vloer met vloerverwarming of een houtachtige ondergrond betegelt, gebruik je best een flexibele tegellijm. De betere elasticiteit van zo'n lijm kan de lichte vervormingen in dit geval opvangen.
P.T.B.-DIKBED-FLEX is een licht verwerkbare lijm en laat zich gemakkelijk uitstrijken. Door zijn uitstekend standvermogen is hij zeer goed geschikt voor verlijming op muren. Tevens is de lijm 24 uur na plaatsing voldoende uitgehard om de plaats te betreden en de tegels op te voegen.
Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Na verlijmen: 3 dagen wachten alvorens over de vloer te lopen, 7 dagen wachten eer je je vloer volledig in gebruik neemt In cement: beloopbaar na 5 dagen, pas na 28 dagen vloer volledig in gebruik nemen.
Voeg ca. 7 liter schoon leidingwater toe aan 25 kg poederlijm. Meng het met een mortelmixer minimaal 1 minuut tot een klontvrije en homogene lijm.