Door te sturen op een EBITDA voorkomt de instelling dat zij in de knel komt met haar bancaire convenanten. Voorafgaand aan het verkrijgen van financiering laten zorginstellingen in de financiële prognose veelal een stijging van de EBITDA zien om het investeringsprogramma te kunnen realiseren.
De EBITDA is een winstbegrip dat je in principe niet kan manipuleren en daarmee is het ook een goede maatstaf om bedrijven met elkaar te vergelijken. Het geeft de prestatie van een bedrijf goed weer, omdat het de inkomsten laat zien voordat de accountant en financiële aftrekposten eraan te pas zijn gekomen.
Een belangrijk kengetal voor (obligatie)beleggers is dan ook de netto schuld/EBITDA -ratio. Over het algemeen is deze ratio onder de 2 goed, maar boven de 3 is hoog, boven de 4 is te hoog. Uiteraard is dit geen harde richtlijn omdat sectoren verschillend zijn.
De Nederlandse betekenis van EBIT is inkomsten voor aftrek van rente en belastingen. In feite is het een manier om de operationele winst of het verlies vóór aftrektrekposten te bepalen. EBITDA is een afkorting van Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization.
De 'Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization' (EBITDA) De EBITDA is een maatstaf voor de brutowinst minus de aftrek van overheadkosten van een bedrijf.
EBITDA geeft het kasgenererend vermogen van een onderneming weer en is daarmee dus een indicatie van de vitaliteit van het bedrijf. EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation. Oftewel: winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen.
Vuistregels voor bedrijfswaardering
Veelgebruikte vuistregels zijn: 5 tot 8 keer de nettowinst. 3 tot 5 keer EBITDA.
De berekening van EBIT is vrijwel identiek. Voeg echter niet de kosten voor afschrijvingen en amortisatie toe aan de formule. Hierdoor is de EBITDA altijd hoger dan EBIT.
In zekere zin is EBITDA een verdergaande vorm van het bedrijfsresultaat, aangezien je het kan zien als het bedrijfsresultaat zónder afschrijvingen en waardeverminderingen. Het bedrijfsresultaat kan je dus ook zien als de ´EBIT´.
Met EBITDA kun je de prestaties van jouw onderneming goed in kaart krijgen, want met de EBITDA laat je de werkelijke operationele prestaties (of operationele winst) zien. Het is het resultaat uit de normale bedrijfsvoering. Dat wil zeggen: de omzet en de kosten die zijn gemaakt om die omzet te halen.
Voor stabiele (volwassen) ondernemingen werd tot voor kort als indicatie voor een reële waarde van de onderneming veelal de vuistregel gehanteerd van gemiddeld ca. 6 keer de EBITDA. Voor de indicatie van de prijs van de aandelen moet hiervan het saldo van de netto rentedragende schulden worden afgetrokken.
EBIT staat voor Earnings Before Interest and Taxes, of in het Nederlands Inkomsten vóór interesten en belastingen. EBITDA gaat nog iets verder en neemt er Depreciation and Amortization bij. In het Nederlands voluit (Inkomsten vóór interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) .
Tip: door de berekening en het gebruik van de EBIT en EBITDA worden zowel negatieve als positieve invloeden geëlimineerd om zodoende een verkeerd of scheef beeld te voorkomen. De EBIT is gelijk aan het bedrijfsresultaat na afschrijvingen.
EBITDA is een afkorting voor Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation. Vertaalt in het Nederlands betekent dit dus Winst voor aftrek van Rente, Belastingen, Afschrijvingen en Afboekingen.
Een onderneming die de maatstaf EBITDA gebruikt, kijkt naar het resultaat voor interestkosten, belastingen, afschrijvingskosten op vaste activa en amortisatie (lees: afschrijving) op immateriële vaste activa, zoals goodwill. Afschrijvingskosten en amortisatie zijn geen uitgaven voor de onderneming.
Bedrijfswaarde berekenen op basis van vuistregels
In de praktijk van het midden- en kleinbedrijf wordt het gebruik van vuistregels (ook wel multiples genoemd) veel toegepast om de waarde van een onderneming te bepalen. Het gaat daarbij om formules als: 5 x de nettowinst. 0,75-1,5 x de jaaromzet.
Het bedrijfsresultaat na het betalen van de belasting is het bedrag wat u daadwerkelijk te besteden heeft, uw nettowinst.
EV/EBITDA multiple
EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization: de winst voor rente, belasting en afschrijving van materiële en immateriële activa. De EBITDA is feitelijk de bedrijfskasstroom en is een goede benadering van de operationele cash flow.
Goodwill is de (onzichtbare) meerwaarde van een bedrijf. Sommige dingen kunt u precies berekenen, zoals de inventaris en voorraad. Maar aan andere zaken kunt u moeilijker een prijskaartje hangen.
U kunt uw cashflow berekenen per periode of per project. De formule daarvoor is simpel: Cashflow = inkomende geldstroom – uitgaande geldstroom.
Vrije kasstroom is kapitaal dat je opnieuw in de onderneming kan investeren of gebruiken om de verschillende geldschieters van de onderneming te betalen. Je kunt rente betalen aan schuldeisers, de schuld van de onderneming verminderen en aandeelhouders kunnen aandelen terugkopen of dividenden ontvangen.
Tips voor uw exploitatiebegroting
Vermeld bedragen exclusief btw. Let op: op uw liquiditeitsbegroting zijn bedragen juist inclusief btw. Houd er rekening mee dat personeelskosten ongeveer 30% hoger zijn dan het brutoloon (door bijvoorbeeld pensioen- en verzekeringskosten). Houd rekening met afschrijvingen.
De intrinsieke waarde van een bedrijf geeft aan wat de waarde is van het eigen vermogen van de onderneming. Denk dus aan het totaal van de gebouwen, machines, voorraden, liquide middelen en dergelijke, verminderd met de schulden.
Bij de verkoop van een eenmanszaak, een maatschap, een vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap ben je inkomstenbelasting verschuldigd tegen het tarief van box 1 (maximaal 52 procent). Bij een besloten vennootschap betaalt u inkomstenbelasting tegen het tarief van box 2 (26,25 procent).
Dit is het eigen vermogen van de onderneming gecorrigeerd met de meer- of minwaarde op de activa van de onderneming. Vuistregel: met de toekomstige vrije cashflow moet je de overnameprijs kunnen terugverdienen op een periode van 5 tot 7 jaar.