Tevreden zijn over je job heeft niet alleen te maken met hoe enthousiast je bent over de dingen die je doet, maar ook met de manier waaróp je werkt. Voldoening halen uit je werk gaat om een balans tussen de inhoud en vorm van je werkzaamheden.
Dus door anderen te helpen, door te delen en dienstbaar te zijn, zul je uiteindelijk de meeste voldoening uit je leven halen. Je zult niet alleen de mensen (of dieren, planten of kamelen) om je heen helpen. Je zult ook jezelf vooruit helpen. Want alles staat met elkaar in verbinding.
Haal energie uit je werk door je werkactiviteiten regelmatig af te wisselen met een pauze. Een veelgebruikte regel is: 50 minuten onafgebroken werken en aansluitend 10 minuten pauzeren. Doe je dat? Dan werk je met meer plezier, krijg je energie, heb je minder last van stress en verklein je de kans op een burn-out.
Wat te doen als je het niet meer ziet zitten
Daarnaast zou je hier ook een afspraak voor kunnen maken bij je huisarts. Denk je aan zelfmoord, zie je het niet meer zitten en vind je het lastig om dit bespreekbaar te maken? Dan kun je ook anoniem met onze hulpverleners van de hulplijn bellen (0800-0113) en chatten.
Of maak een heerlijke wandeling en neem een hele lange warme douche of bad. ♥Zoek iets wat je energie geeft en waar je je helemaal in kunt 'verliezen'. Denk aan haken, koken, puzzelen, lezen, films kijken…. alles wat je zowel lichamelijk als geestelijk niet uitput, maar je wel positieve energie geeft.
Ga lekker sporten, kom in beweging
Het kost wellicht energie, maar het kan je ook veel energie opleveren. Dit kan een intensieve sport zijn zoals krachttraining of cardio, maar beweging in het algemeen kan voor meer energie zorgen. Ga lekker dansen of doe een aantal yoga oefeningen in eigen woonkamer.
naamw. (v.) Uitspraak: [vɔl`dunɪŋ] tevreden gevoel Voorbeelden: `Het geeft me voldoening als ik iemand kan helpen. `, `Het is een tijd waar ik met veel voldoening op terugkijk....
Werk is een van de manieren waarop mensen hun aangeboren psychologische behoeften kunnen bevredigen. Zo hebben we behoefte aan autonomie (regie over ons eigen gedrag), competentie (gevoel van bekwaamheid) en verbondenheid met anderen.
Er zijn meestal drie redenen waarom we werken: we werken voor het geld, we werken voor de gezelligheid en we werken omdat het ons inspireert. Natuurlijk zijn edele motieven als bijdragen aan de maatschappij of zelfontwikkeling ook belangrijk, maar niet voor iedereen.
Elke dag bezig zijn met je passie, geeft enorm veel energie. Elke dag bezig zijn met dingen waar jouw passie helemaal niet ligt, maar die je doet 'omdat je daar nou eenmaal in gerold bent' kost bakken met energie. En dit hoeft niet iets groots of meeslepends te zijn, maar je hart moet er wel sneller van gaan kloppen.
Werk is (vaak) betekenisvol als mensen het gevoel hebben dat ze goed werk hebben geleverd. Het gaat hierbij om competent en bekwaam zijn en om vakmanschap. Betekenisvol werk is werk waarbij mensen trots zijn op het geleverde werk en het eindresultaat.
Een veel voorkomende vorm van uitputting is door het eten van te veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Deze geven op korte termijn wel directe energie, op langere termijn putten ze het lichaam echter uit en zorgen ze voor vermoeidheidsklachten.
Door tijd te nemen om te relaxen krijgt je lichaam en geest de tijd om te herstellen. Maak er tijd voor vrij in je agenda, want anders komt er niks van. Jezelf opladen kan door regelmatig een massagebehandeling te nemen en om even helemaal te ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk. Na afloop voel je je herboren.
Energie krijg je onder meer uit gezonde voeding, voldoende slaap en beweging. Maar een van de allerbeste bronnen van energie is jouw eigen brein. Het gaat dan om mentale energie. Een hoog niveau van mentale energie zorgt voor focus, zelfvertrouwen, meer wilskracht, motivatie en productiviteit.
Uit onderzoek blijkt dat vermoeidheid de nummer één reden is waarom mensen niet (genoeg) sporten en bewegen (2). Ironisch genoeg wordt de oplossing voor vermoeidheid vaak gevonden in meer beweging (3, 4). Door regelmatig te sporten verbranden je cellen meer energie en wordt zuurstof verplaatst door het lichaam.
Voorbeelden van energievreters zijn onder andere: de werklast, tijdsdruk en gebrekkige communicatie. Ook in de privésfeer, of in het afstemmen van werk op privé kunnen er energievreters voorkomen. U kunt zelf bijdragen aan een positieve energiebalans. Zo kunt u om te beginnen proberen de energievreters te verminderen.
Als het leven te zwaar is, kan het enorm helpen je gedachten uit te spreken. Vind iemand in je omgeving die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Praten over je zelfmoordgedachten helpt. Je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.
Rust en ontspanning heb je nodig om weer te kunnen herstellen. Zo kun je je lichaam rust te geven en om weer tot jezelf te komen. Plan deze momenten ook echt in, want – zoals je bij tip 1 kunt lezen – als het gepland staat is het ook makkelijker om deze tijd echt te nemen.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Jezelf analyseren is goed, maar houd je focus positief. Je krijgt net zoveel inzicht door je sterke kanten te bestuderen, als door je zwakke kanten te accepteren. Wat je goed vindt aan jezelf is de voorbode van wie je wilt worden. Het is de belofte wie je kunt zijn.