Een gemiddelde kunstgrasmat heeft zo'n 10 kilo per m2 nodig. Het aanbrengen van het instrooizand is erg gemakkelijk. Je strooit het zand uit over de grasmat en vervolgens veeg je het kunstgras met een bezem in. Afhankelijk van het soort kunstgras en de lengte van de sprieten heb je meer of minder kwartszand nodig.
Instrooizand voor kunstgras dient een zand met een grove, ronde korrel te zijn. Silicazand of kwartszand heeft zo'n mooie ronde korrel en precies de juiste grootte. Hierdoor blijft het zand op de bodem van de grasmat tussen de vezels liggen. Je loopt het zand dus niet uit de grasmat.
Hoe verwerk ik het zand? Zorg ervoor dat het kunstgras rechtop staat zodat het zand direct naar de bodem kan zakken. Verdeel het zand gelijkmatig over het oppervlak (gewoon met een schep of een emmer) en veeg het daarna met een normale (harde) straatbezem in het kunstgras, dit wordt ook wel inborstelen genoemd.
De vezel wordt namelijk nog sterker als het kunstgras is ingestrooid met instrooizand. Wij raden aan om 5 tot 10 kg instrooizand per vierkante meter te gebruiken. Bestel nu instrooizand!
Hoe hoger de vezel, hoe meer kracht de vezel nodig heeft om rechtop te blijven staan. Om dit proces makkelijker te maken geven wij het advies om het kunstgras vanaf +/- 25 mm in te strooien met silica zand.
Gebruik geen ophoogzand (geel zand), deze laat niet voldoende water door. Een zandbed van 5 tot 10 cm is voldoende. Wanneer de ondergrond nu al slecht waterafvoert dan raden wij aan om een dikkere laag (meer dan 10 cm) aan te brengen.
Dit voorkomt dat er kuilen in het gazon ontstaan, de grasmat gaat verzakken of dat het kunstgras gaat golven. Bovendien heb je minder snel last van onkruid in je kunstgras.
Waarom wel instrooien? Door kunstgras in te strooien met instrooizand verleng je de levensduur van de kunstgrasmat. Door het instrooien creëer je een laagje instrooizand onderin de kunstgrasmat. Dit laagje zand zorgt ervoor dat de grassprieten beter ondersteund worden en daardoor minder snel plat gaan liggen.
Een gemiddelde kunstgrasmat heeft zo'n 10 kilo per m2 nodig. Het aanbrengen van het instrooizand is erg gemakkelijk. Je strooit het zand uit over de grasmat en vervolgens veeg je het kunstgras met een bezem in. Afhankelijk van het soort kunstgras en de lengte van de sprieten heb je meer of minder kwartszand nodig.
Wanneer kunstgras zwaar belast wordt, bijvoorbeeld doordat er een bloempot op gestaan heeft, zal het kunstgras door het gewicht van deze pot plat gaan liggen. Dit is gemakkelijk op te borstelen met een gewone harde bezem. Zo borstel je de lucht weer tussen de prieten zodat ze weer rechtop gaan staan.
De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de voegen. Veeg dit zand nu, door met een bezem heen en weer over de bestrating te gaan, tussen de voegen. Laat de restanten brekerzand op de bestrating liggen want dit invegen moet nog enkele dagen herhaald worden.
Waarom kwartszand gebruiken voor kunstgras? Zoals hierboven genoemd, is het belangrijk om je kunstgras te bestrooien met instrooizand. De ronde korrel zorgt ervoor dat het goed wegzakt in het kunstgras. Hierdoor blijft het kunstgras mooi liggen en is de kans nihil dat het wegwaait.
Kunstgras gaat zo'n 12 tot 20 jaar mee. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het type dat u uitzoekt. Buitengrass kunstgras heeft deze lange levensduur door de technisch hoogwaardige constructie en de gebruikte materialen.
Brekerzand als ondergrond aanbrengen
De ideale ondergrond voor kunstgras is brekerzand. Dit voldoet namelijk aan alle gewenste eigenschappen. Het is makkelijk te egaliseren, stevig, goed waterdoorlatend en biedt onkruid weinig kans.
Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand. Het zand strooit u uit over de naden van de tegels en veegt u in met behulp van een zachte bezem.
De beste hoogte van kunstgras is dan tussen de 20 en 25 millimeter. In deze categorie hebben wij kunstgras Truda met een hoogte van 20 millimeter en kunstgras Dianne, Alaine en Pauline met een vezelhoogte van 25 millimeter.
Instrooizand voor kunstgras koopt u eenvoudig online bij zandbestellen.nl, expert in zand producten. Ons instrooizand is van hoge kwaliteit (gemaakt van kwartszand) en voordelig geprijsd door eigen inkoop. Verpakt in handige 20kg zakken zodat u niet hoeft te sjouwen, uiteraard schoon en droog verpakt.
Zilverzand is een fijn en zuiver soort zand en is voor meerdere toepassingen te gebruiken. Zo kun je het gebruiken als ondergrond in een volière, tussen kunstgras en bij het leggen van siertegels of bestrating.
Hoeveel kwartszand op het kunstgras strooien? Zorg dat u de geadviseerde hoeveelheid infill op het kunstgras aanbrengt. Afhankelijk van het gebruik en het type kunstgras zal dit bij particuliere tuinen vaak tussen de 5 en 7 kg per vierkante meter zijn.
Kunstgras is uit de gratie. Steeds meer profclubs kiezen voor puur natuur, zeker in de eredivisie. Het kostenaspect (kunstgras is goedkoper) heeft verloren van het sentiment ('afgetrapt veld heeft charme').
Kunstgras op aarde leggen
Je kan kunstgras gemakkelijk op aarde plaatsen. Maar je moet wel met enkele zaken rekening houden. Zo is aarde minder stevig dan stabilisé en is er dus een grotere kans dat je kunstgras wat gaat golven. Daarnaast is aarde zeer waterdoorlatend.
De term geel zand is een veelgebruikte term voor eigenlijk twee soorten zand. Zowel ophoogzand als straatzand wordt vaak geel zand genoemd.
10 tot 30 centimeter
In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Kunstgras is goed bestand tegen extreem weer, regen, hagel, vorst en hitte.