Waarom stremsel in kaas? Stremsel is een stofje dat toegevoegd wordt bij de productie van kaas. Het zorgt ervoor dat een deel van de vloeibare melk verandert in een dikke massa: de kaas. Om precies te zijn, het stofje is een enzym dat ervoor zorgt dat de eiwitten in melk gaan 'stremmen', ofwel verdikken of klonteren.
Stremsel is niet ongezond als je het in kleine hoeveelheden gebruikt in de voedsel bereiding van bijvoorbeeld kaas, kwark of andere lekkernijen. Het is niet aan te raden stremsel direct te eten of drinken. Op de stremsel verpakking staat vermeld: niet geschikt voor humane consumptie.
De meeste kazen zijn niet vegetarisch, want er zit dierlijk stremsel in. Om van melk kaas te maken, wordt melk heel dik gemaakt. Dit doet de kaasmaker met stremsel. Stremsel komt meestal uit de maag van een (dood) kalf.
Stremsel bevat de eiwitsplitsende enzymen chymosine, pepsine en een proteolytisch enzym (protease). Deze enzymen zorgen voor het samenklonteren (coaguleren) van bepaalde eiwitten (groepsnaam: caseïne) waardoor de melk gescheiden wordt in vaste wrongel en vloeibare wei.
Om de 10 liter melk te stremmen hebben je 2.5 ml stremsel nodig. Voor schaap is dit net iets meer. Uit die 10 liter melk haal je 1 kg kaas.
Het meest gangbare stremsel is dierlijk stremsel en is een restproduct bij het slachten van stierkalfjes. Het stremsel zit in de maag van de kalfjes. Stremsel, ook wel “Nedir” genoemd, is haram als de dieren haram zijn geslacht.
Als de temperatuur te laag is, zal de melk niet goed stremmen, net zoals de melk te warm zou zijn. Is de melk nog niet goed gestremd en wel de juiste temperatuur? Laat de melk dan nog 5 minuten extra stremmen bij dezelfde temperatuur zonder af te koelen. Ook is het belangrijk om de melk aan te zuren.
Zowel het lebstremsel als het microbieel stremsel koel en donker bewaren, bij voorkeur in de koelkast. Ook is het belangrijk om hygiënisch te werken en na gebruik het flesje snel te sluiten. Stremsel is dan zeker enige maanden houdbaar.
Waarom stremsel in kaas? Stremsel is een stofje dat toegevoegd wordt bij de productie van kaas. Het zorgt ervoor dat een deel van de vloeibare melk verandert in een dikke massa: de kaas. Om precies te zijn, het stofje is een enzym dat ervoor zorgt dat de eiwitten in melk gaan 'stremmen', ofwel verdikken of klonteren.
Parmezaanse kaas is helaas een no-go voor vegetariërs: die bevat dierlijk stremsel (en dat potje pesto dus ook). Ook de meeste Franse kazen en Griekse feta worden met dierlijk stremsel gemaakt.
Stremsel kan afkomstig zijn uit de maag van een dier, dit noemen we dierlijk stremsel. Vegetarische kaas wordt gemaakt met niet-dierlijk stremsel, dit wordt microbieel stremsel genoemd. Alle kaas, van mozzarella en geitenkaas tot Goudse kaas, kan zowel vegetarisch als niet-vegetarisch zijn.
Stremsel is een enzym uit de maag van een kalf. Het dier wordt niet speciaal voor het stremsel geslacht, zoals bij vlees gebeurt, maar het is een bijproduct van de slacht. Stremsel is dus afkomstig van een gedood dier en daarom is kaas strikt gezien niet vegetarisch.
Van oudsher is feta gestremd met een dierlijk stremsel. Een aantal geitenkazen met vegetarisch stremsel zijn: Bastiaansen, Het Achtereind, de Drie Geitjes. Feta van het merk Hansketien en harde geitenkaas van het merk Buurackers zijn ook vegetarisch. Al deze merken zijn in natuurvoedingswinkels verkrijgbaar.
Daarom is zuivel erg belangrijk voor een gezonde voeding hier in Nederland. Maar aan de andere kant bevat kaas ook veel zout en verzadigd vet. Door hier veel van te eten vergoot je het risico op hart- en vaatziekten. Ook is de kans op een hoge bloeddruk een stuk hoger door het hoge zoutgehalte.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Is kaas gezond? Kaas bevat vetten, eiwitten en diverse vitaminen (zoals A, B2 en B12). Daarnaast is het een bron van mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium. In kaas zit ook veel zout door het pekelbad tijdens het bereidingsproces.
Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Voor boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt en voor fabriekskaas gepasteuriseerde melk.
Conclusie. Geen van de geteste plantaardige plakken kaas zijn een gezond alternatief voor normale kaas. Ook wat betreft duurzaamheid valt het tegen. Enkele producten scoren wel goed op de hoeveelheid vitamine B12 en de hoeveelheid zout.
Violife is een van de populairste vegan kaasmerken die te koop zijn in Nederland, en we zijn des te meer fan van deze lekkere plakjes omdat ze in de meeste Albert Heijns verkrijgbaar zijn. Ze hebben een stevige, rubberachtige textuur die je doet denken aan Amerikaanse kaasplakjes en een heerlijke, milde smaak.
Het is niet verstandig om stremsel in te vriezen omdat het dan de stremwerking verliest.
Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten. Ruik, kijk en proef wel goed!
Kaas wordt een 'levend' voedsel genoemd omdat er miljoenen bacteriën in leven en vaak ook schimmels. In bepaalde kazen zoals de Mimolette en Stilton bevindt zich de kaasmijt die gaten en spleten in de kaas vreet.
Microbieel stremsel is een alternatief voor dierlijk lebstremsel en wordt gebruikt in vegetarische kazen. Dit microbiële stremsel wordt gemaakt uit genetisch gemodificeerde micro-organismen. Het meest gangbare stremsel is dierlijk stremsel en is een restproduct bij het slachten van stierkalfjes.
De kaasmakers ontdekten vroeger al dat de ronde vorm de meest ideale vorm is om de kaas te laten rijpen. Bij een vierkante kaas zouden de hoeken veel sneller uitdrogen dan het midden van de kaas. De hoeken krijgen dan een andere smaak. Bij een ronde vorm wordt het vocht op alle plekken tegelijk uit de kaas onttrokken.