Vochtige slaapkamers kan je op verschillende manieren herkennen. Door vocht- of schimmelplekken, muffe geurtjes, loskomend schilderwerk of behang, … Soms geeft het zichtbaar gevolg ook al prijs om welk vochtprobleem het gaat. Zo kan je het probleem van condensatievocht makkelijk herkennen aan waterdruppels op de ramen.
Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Als de waarde tussen 40 en 60 procent ligt, dan zit je goed. Als je te hoog of juist te laag zit, dan kan het zijn dat je de lucht moet bevochtigen of juist minder vochtig moet maken, afhankelijk van de situatie.
Opstijgend vocht is aan volgende zaken te herkennen:
Pleister begint te verkleuren en af te brokkelen. Er kunnen schimmels op de muur ontstaan. Er ontstaan vlekken of witte zoutkringen op de muur. Een hangt een muffe geur in de ruimte.
Een vochtige ruimte droog maken op grootmoeders wijze
De ramen wagenwijd openzetten om zo de ruimte ten volle te ventileren. Geef de ruimte tijd om droog te worden, zo'n ventilatiebeurt is niet op 10 minuten gefikst. Daarnaast kan je ook altijd een bak met kattenbakvulling in de vochtige ruimte plaatsen.
Gevaar van een vochtige slaapkamer
Vocht in de slaapkamer is slecht voor je gezondheid. Door het teveel aan vocht kan je last krijgen van je ademhaling. In combinatie met een slechte verluchting en ventilatie leidt dit tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.
Als de lucht vochtig is, voelt warmte eerder drukkend aan dan wanneer de lucht droog is. Dat komt omdat koeling door verdamping bij hoge luchtvochtigheid bemoeilijkt wordt.
Te hoge luchtvochtigheid
Als het percentage waterdamp in het huis te hoog is, is het ook schadelijk voor de gezondheid en slecht voor de woning. Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem.
Condensatie onder het dak kan een veelvoorkomend probleem zijn. Over het algemeen kan het weinig kwaad, maar op de lange termijn kan het wel schadelijk zijn voor de constructie van uw dak. We leggen hieronder graag uit wat condens precies is, hoe het veroorzaakt wordt en vooral hoe het opgelost moet worden.
De meest effectieve oplossing om de luchtvochtigheid te optimaliseren is door te ventileren. Ventilatie helpt ook tegen schimmel, huisstofmijt, zilvervisjes, fijnstof en tabaksrook, welke in veel woningen aanwezig zijn. Door te ventileren zorgt u voor frisse lucht in huis en zo voor een gezonde woonomgeving.
Vocht in huis is nadelig voor uw gezondheid. Het veroorzaak reumatische en astmatische klachten en verzwakt uw immuunsysteem. Vocht in huis zorgt er ook voor dat schimmels en ongedierte vrij spel hebben. Vaak veroorzaken deze een allergische reactie, zoals huidirritatie.
Lekkage. Bevinden de vochtplekken zich in het midden van het plafond en niet bij de hoeken en randen? Dan duidt dit meestal op lekkage. Dit wordt nog aannemelijker wanneer de badkamer zich boven de vochtplek bevindt.
De oorzaak van vocht in de muur
Condensatie ontstaat door een hoge luchtvochtigheid en het verschil tussen koud en warm. De waterdamp in de warme lucht wordt vloeibaar tegen koudere oppervlakken. Dit is vaak eerst het geval tegen gladde oppervlakken, zoals bijvoorbeeld het raam.
Doe twee of drie ijsblokjes in een glas water. Laat vier tot vijf minuten staan. Controleer het resultaat – als het glas druipt van de condensatie, is dat een indicatie dat de luchtvochtigheid hoog is. Als er echter helemaal geen condens is, wijst dat erop dat de lucht te droog is.
Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.): Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus.
De ideale vochtigheid ligt rond de 40-50%, zeker in de slaapkamer. De vochtigheidsgraad is er echter vaak veel hoger omwille van de indeling van het huis. Vaak is de slaapkamer direct verbonden met de badkamer of doucheruimte.
Dit verschijnsel komt door het verschil in temperatuur tussen het buitenste en het binnenste blad die samen de dubbele beglazing vormen. Het kan dus inherent zijn aan het sterk isolerend vermogen van de beglazing. de aanwezigheid van een zogeheten superisolerende coating met lage emissiviteit.
Met een vochtmeter kun je controleren of de muren niet te vochtig zijn. Met behulp van een vochtmeter kan het vocht in muren, vloeren, hout, polyester of gyproc (gipsplaten) worden bepaald. Een vochtmeter geeft dus een goede indicatie en wijst uit of je wel of geen vochtprobleem hebt.
Luchtvochtigheid in huis. Vocht dat neerslaat op de ramen, een muffe lucht in huis en een klam gevoel in de hele woning. Herken je dit? Dan heb je te maken met een te hoge luchtvochtigheid in huis.
Oorzaken van luchtvochtigheidsproblemen
Bijvoorbeeld condens van een warme douche of eten koken zorgt voor veel vocht in de lucht. Ook vochtproblemen in huis kunnen zorgen voor te vochtige lucht in huis. Denk hierbij aan doorslaand vocht en opstijgend vocht! Bij doorslaand vocht trekt er regenwater in uw muur.
Warme lucht bevat meer vocht dan koude lucht
Warme lucht kan meer waterdamp vasthouden dan koude lucht. Een hoge temperatuur is daarom niet goed voor het vochtgehalte in huis. Met een lagere temperatuur bespaar je ook op energiekosten. In warme lucht, die bijvoorbeeld ontstaat na het douchen of baden, zit veel vocht.
Van nature warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Vandaar dat koude lucht die verwarmd wordt (als de verwarming aan gaat in de winter) meestal zeer droog is en een relatief vochtigheidspercentage heeft dat ver beneden de 45% ligt. Dit wordt vaak als oncomfortabel ervaren.
In een kamer die goed afgesloten is, daalt de relatieve luchtvochtigheid als er gestookt wordt, omdat de absolute hoeveelheid vocht in de lucht hetzelfde blijft en de warmere lucht veel meer vocht zou kunnen bevatten. Gaat de verwarming weer uit, dan stijgt de relatieve luchtvochtigheid weer.