Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
T-shirts. T-shirts was je ook nadat je ze één keer gedragen hebt. Dit komt omdat deze veel olie en zweet absorberen waardoor ze een vieze geur gaan uitstoten als je ze vaker aanhebt. Doe je omgeving een plezier en gooi 'm dus gewoon 's avonds in de was, please.
Hoe vaak je een kledingstuk daadwerkelijk kunt wassen, hangt af van de kwaliteit. "Het is interessant dat Primark aangeeft dat het van vijf naar dertig keer wassen wil. Die vijf keer zegt al iets over de kwaliteit van de kleding", zegt Van der Velden.
Omdat de standaarden behoorlijk zijn veranderd, is kleding nu niet meer zo'n lang leven beschoren. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'. Daarna wordt het weggedaan.
Truien en vesten
En het verschilt enorm hoe vaak je het kan wassen. Het ene materiaal blijft namelijk gewoon langer mooi dan het andere. Katoen en kasjmier kun je maximaal twee keer dragen. Wollen en synthetische stoffen vijf keer.
Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby's en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Ondergoed: Na iedere draagbeurt. Pantalons en rokken: Na 5 tot 7 keer dragen. Pyjama's: Na 3 tot 4 keer dragen. Spijkerbroeken: Na 4 tot 5 keer dragen.
Dit komt door wrijving door zitten/lopen/fietsen. Bij kuiten hebben ze bijv minder te lijden, Tip: nu is er uitverkoop; kijk dan voor een andere spijkerbroek Welk merk was het trouwens waar zo snel gaten invallen? Dag Jweustink, (ook) een spijkerbroek mag niet zo snel kapot gaan.
Hoe vaak moet je een spijkerbroek wél wassen? Na vier tot vijf keer dragen mag-ie in de wasmand. Het is trouwens ook niet nodig om een nieuwe aangeschafte spijkerbroek eerst in de was te doen voordat je 'm draagt. Voordat de broek in de winkel ligt, is hij namelijk al eens gewassen door de fabrikant.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Voor je huid is het best om je om de twee à drie dagen te douchen of een bad te nemen. Als je je toch vuil voelt, kan je je oksels, gezicht, geslachtsorganen en de zone onder je borsten wassen met een washandje en een beetje zeep.
Volgens experts moeten we onze nachtkleding na ongeveer drie tot vier keer dragen in de was gooien. Als je slaapt laat de huid miljoenen dode huidcellen los, daarnaast zweet u 's nachts behoorlijk. Dit zorgt ervoor dat nachtkleding al snel een bron van bacteriën wordt.
' 'Ook bij de gerenommeerde merken is de kwaliteit drastisch afgenomen. Een Levi's spijkerbroek van een (in mijn ogen) erg hoge prijs van 100 euro gaat tegenwoordig maar twee à drie jaar mee.
Was je hoodie niet elke keer nadat je hem hebt gedragen
Voor sommige soorten wasgoed, zoals vuile sportkleding, is wassen na elke draagbeurt een must. Maar dit geldt niet voor je hoodie. Het is prima om hem pas te wassen nadat je hem vijf of zes keer hebt gedragen.
Een witte stof neemt snel andere kleuren op, waardoor het van belang is witte kleding apart te wassen. Hierbij kunnen alle soorten kledingstukken worden samengevoegd, zoals broeken, t-shirts, overhemden etc., zolang deze maar wit zijn.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
Volgens het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NFCI) ligt dat bedrag iets hoger. Volgens hen geven we gemiddeld 1.600 euro per jaar uit aan kleding, waarvan iets meer dan 300 euro aan schoenen. Als we alleen uitgaan van kleding, komt dat uit op 106 euro per maand.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Daarom houden we een gemiddelde van twee jassen aan.
Broek 2 dagen, shirts 1 dag. Ondergoed en sokken dagelijks schoon.
Vier dagen. Het beste is dus om je joggingbroek of sportlegging dagelijks in de was te doen, maar hoe lang kun je een was uitstellen? “Drie of vier dagen”, adviseert dermatoloog Peterson Pierre.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”