Een zweetgeur kan ook ontstaan doordat zweet uit de exocriene klieren een reactie aangaat met bacteriën op de huid, die het omzetten in geurstoffen. “Dat heeft vaak te maken met slechte hygiëne. Vaker wassen helpt, vooral onder de oksels.'' Neem bijvoorbeeld pH-neutrale zeep en was zo nodig meerdere keren per dag.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
Hormonale veranderingen: Hormonen hebben een grote invloed op de zweetklieren. Puberteit, menstruatie, zwangerschap, menopauze of schildklieraandoeningen kunnen allemaal je zweetgeur veranderen en je zweet opeens laten stinken.
De apocriene zweetklieren ontwikkelen zich pas in de pubertijd en zijn voornamelijk te vinden in de schaamstreek en het okselgebied. Vandaar dat een zweetgeur probleem zich vaak ontluikt vanaf een jaar of 14. Wanneer de apocriene zweetklieren overactief zijn, ontstaat er een heftige transpiratiegeur.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
Ruikt je zweet plotseling anders? Ga dan eens na of je anders hebt gegeten dan anders. Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
Je lichaamsgeur kun je niet veranderen
Dat betekent dat er op elk lichaamsdeel een andere samenstelling van bacteriën zit. 'Onder de oksel heb je heel veel bacteriën. Op de handen heb je er veel minder', legt Callewaert uit.
Als je op zoek bent naar een deodorant die effectief werkt tegen zweten, dan kun je kiezen voor een deodorant met aluminium. Aluminium werkt door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren, waardoor je minder gaat zweten. Dit helpt om de geur van bacteriën die in zweet groeien te verminderen.
Immuun voor zweetlucht
Niet alleen ruik jij jezelf niet, het verklaart ook waarom je de geur in jouw huis niet ruikt. Terwijl je in andere huizen soms wel een specifieke geur kan waarnemen, eigen aan die personen of plekken. Onze reukzin past zich snel aan.
Maximaal twee keer per week
Douchen verstoort de natuurlijke regulatie van vetten op de huid en droogt deze uit. Een uitgedroogde huid wordt zo een goede voedingsbodem voor allerlei bacteriën. Je handen wassen is in principe genoeg om alle bacteriën die je ziek zouden kunnen maken, te doden.
Elke dag douchen is niet nodig
Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel. Waarom we dan toch de neiging hebben om zo vaak te douchen? Vooral omdat we ons te veel laten beïnvloeden door verleidelijke reclames van zeepfabrikanten.
Hoe vaak is te veel? Maar het zit zo: misschien douchen we allemaal wel veel vaker dan nodig is. “Hoewel de meeste mensen dagelijks douchen kunnen verdragen, hebben veel mensen er baat bij om slechts drie keer per week te douchen”, legt gediplomeerd dermatoloog Deanne Robinson uit.
Dr. Sara Gottfried legt uit dat de geur na seks ontstaat door zijn sperma in combinatie met jouw vaginale afscheiding. Sperma heeft een hoge pH-waarde en vaginale afscheiding heeft juist een lage pH-waarde. Als die twee samenkomen, vindt er een chemische reactie plaats en dat zorgt voor een compleet nieuwe geur.
Waarom ruikt mijn vagina? Het is volkomen normaal dat uw vagina een geurtje heeft. Als uw vagina plotseling een onaangename geur krijgt of gaat stinken, dan kan dit een teken zijn van een infectie.
Het kan ook dat je rechter oksel meer zweet produceert dan je linker.Hierdoor kan er dus een verschil in geur zijn." In de oksels, onder de borst en de liezen zitten aparte zweetkliertjes die goede kweekbodems zijn voor die bacteriën.
Scrubben
Vooraleer je je oksels onthaart, is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden. Gebruik een milde scrub die vastzittende haartjes losmaakt, dode huidcellen verwijdert en je huid lekker zacht maakt. Maak je oksels nat en masseer een nootje scrub zachtjes met ronddraaiende bewegingen in.
Gebruik nóóit chemische deodorant bij stinkende oksels
Dus in plaats van zweet oksels en stinkende oksels aan te pakken met aluminium chloorhydraat, kun je beter een natuurlijke deodorant gebruiken met aluinsteen.
In het kort: Bij overmatig zweten produceren de zweetkliertjes in je huid meer zweet dan nodig is om jouw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Je kunt ook last krijgen van plotselinge hevige zweetaanvallen. Overmatig zweten kan onder andere veroorzaakt worden door zenuwen of de overgang.
Als er chronisch weinig koolhydraten aanwezig zijn kan je lichaam nog een derde energieleverancier aanspreken, namelijk de eiwitten. Met name de spieren, die opgebouwd zijn uit eiwit, krijgen het dan te verduren. Bij de afbraak van deze eiwitten komt de ammoniakgeur vrij.
Elke dag een uitgebreide wasbeurt is niet nodig. Het is voldoende om dagelijks het gezicht, de handen en de billen te wassen met een washandje en je kind één of twee keer per week in bad of onder de douche te doen.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”