' Het Openbaar Ministerie (OM) zegt hierover tegen de Volkskrant: 'Er bestaan in Nederland geen verboden van vlaggen of symbolen die te allen tijden gelden. Het OM vaardigt geen verbod uit op uitingen, maar beoordeelt of een bepaalde uiting een strafbaar feit oplevert.
Regels voor het uithangen van de vlag
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
Als burger, bedrijf of organisatie mag u op alle dagen de vlag uithangen, niemand verbiedt dit of bepaalt hoe u de vlag moet ophangen. Het is echter niet toegestaan de nationale driekleuren vlag commercieel te gebruiken of te bedrukken met (reclame) teksten. Voor Rijksgebouwen geldt wel een vlaginstructie.
Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag.
Paars wordt in geen enkele vlag toegepast omdat dit geen primaire kleur is. Paars is namelijk een mengsel van blauw en rood. Er worden eigenlijk alleen maar primaire kleuren gebruikt in vlaggen, omdat deze het symbool van de vlag het beste weergeven en erg herkenbaar zijn.
De vlag mag nooit de grond raken of ergens tegenaan slaan. Dreigt dit te gebeuren, dan dient de vlag met de uiterste blauwe punt aan de vlaggenlijn te worden vastgebonden. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam in top gehesen en vervolgens op de zelfde wijze neergehaald.
Een vlag, volledig gehesen of halfstok, mag nooit de grond raken en/of het verkeer hinderen. Volgens de vlaginstructie geldt dat de vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang uitgehangen wordt.
Een fatsoensregel is bijvoorbeeld dat je de vlag rond de schemering binnenhaalt. Het is namelijk zonde om de fraaie driekleur in het donker te laten verpieteren. Niemand kan hem zien. 'Daarom mag je je vlag wel 's nachts buiten laten hangen als je er een schijnwerper op zet,' legt van Westerhoven uit.
Mozambique. Mozambique draait er niet omheen. Ze hebben de enige nationale vlag ter wereld waar een modern vuurwapen op staat, om precies te zijn een AK-47 met bajonet. Op de achtergrond zijn drie gekleurde stroken te zien.
De omgekeerde vlag is een signaal waarmee wordt geïmpliceerd dat men zich in een noodsituatie bevindt. In de Nederlandse zeevaart werd met het omkeren van de vlag aangeduid dat een schip in nood verkeerde.
Een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen, ook niet als de vlag halfstok hangt. De vlaggenstok moet dus een goede lengte hebben. Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen.
De omgekeerde vlag is een signaal, waarmee wordt aangeduid dat men in nood zou verkeren. Al in de middeleeuwen werden vlaggen ondersteboven gehesen op kastelen in noodsituaties. Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16de eeuw in de scheepsvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was.
We hebben zwarte vlaggen en wimpels in diverse maten. Deze zwarte vlaggen zijn vooral geschikt als rouwvlaggen en rouwwimpels tijdens de rouwperiode en de begrafenis.
Vlag uit bij bijzondere gebeurtenissen
Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp. Op Koningsdag en de verjaardagen van de Prinses van Oranje, Koningin Máxima en Prinses Beatrix wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden hangt de vlag zonder oranje wimpel uit.
De oorsprong van de wimpel begon in de tijd van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, toen Willem I vorst was. In de tijd van de Franse bezetting wilde Willem I graag het rood van de vlag vervangen door oranje.
Een vlag moet af en toe gewassen worden. Gebruik in dat geval GEEN wasmiddel. Stop de vlag bij voorkeur in een speciale waszak en stel de temperatuur in op 30 of 40 graden. Laat de vlag vervolgens aan de open lucht drogen.
Een vlag die halfstok wordt gehangen is een (nationale) vlag die niet aan de top van de vlaggenmast, maar slechts tot ongeveer de helft of 2/3 van de hoogte wordt gehesen en daar uitgehangen. Dit is een teken van rouw. Symbolisch hangt de onzichtbare vlag des doods boven de vlag die halfstok is gehangen.
Windrichting: Plaats de vlaggenstokhouder aan de windzijde van het huis om de vlag goed te kunnen laten wapperen. Beschikbare ruimte: Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om de vlaggenstokhouder te plaatsen en dat er geen obstakels in de weg staan die de vlag kunnen raken.
India. De Indiase vlag is de mooiste vlag ter wereld, niet alleen vanwege het kleurenschema of de pictogrammen die erin worden gebruikt, maar ook vanwege wat het allemaal aangeeft. Deze vlag is rechthoekig van vorm zoals de meeste vlaggen en heeft saffraan, witte en groene kleuren.
Opmerkelijk genoeg is de Jamaicaanse vlag de enige nationale vlag ter wereld die geen van de kleuren rood, blauw of wit bevat. Het ontwerp is gebaseerd op het Britse witte vaandel, met in het kanton de vlag van Jamaica.
Een situatie krijgt een gele, rode of zwarte vlag als één of meerdere criteria niet oké zijn. Een gele vlag geven we aan licht grensoverschrijdend gedrag; Een rode vlag geven we aan zwaar grensoverschrijdend gedrag; Een zwarte vlag geven we aan zeer ernstig grensoverschrijdend gedrag.
Frankrijk. De vlag van Frankrijk heeft vrijwel dezelfde kleuren als de Nederlandse vlag, alleen lopen de banen verticaal en zijn de kleuren in omgekeerde volgorde. Volgens Eve Devereux was de Franse vlag gebaseerd op die van Nederland al voordat Napoleon Nederland veroverde in 1810.
Wereldwijd werd het idee van de omgekeerde vlag bekend doordat in 2022 Canada veel truckers boos waren op het coronabeleid van premier Trudeau. Het gevolg was dat overal in het land de vlag met de bekende maple leaf op de kop hing, uit protest.
In 1937 werd de Nederlandse vlag door Koningin Wilhelmina bij Koninklijk Besluit vastgesteld. Hierin zijn de drie kleuren van de vlag omschreven: helder vermiljoen (rood), helder wit en kobaltblauw. Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de Nederlandse vlag.