Het RIVM adviseert vervanging van infuussystemen2 om de 4 dagen (96 uur). Wat heeft het beste effect op het voorkomen van bloedbaaninfecties: vervangen van een infuussysteem om de 4 dagen of om de 7 dagen?
Veel patiënten hebben tijdens een ziekenhuisopname een perifeer infuus nodig. Daarbij kunnen complicaties optreden, zoals flebitis en bloedbaaninfecties. Het percentage bloedbaaninfecties bij een perifeer infuus is 0,03%. Het RIVM adviseert vervanging van infuussystemen2 om de 4 dagen (96 uur).
Er is geen eenduidig beleid voor het aantal dagen dat een venflon/waaknaald in situ mag blijven. Vaak wordt deze na 72 uur vervangen, uit angst dat een patiënt flebitis ontwikkelt en dan niet geopereerd kan worden.
Een perifeer infuus is geschikt voor kortdurende toediening van maximaal twee weken. Een Midline katheter is een perifere canule die dieper in de ader wordt ingebracht, deze kan langer blijven zitten. De infuuscanule ligt bij voorkeur in een ader in de onderarm.
Infuusflessen of -zakken mogen vervolgens maximaal gedurende 24 uur gebruikt worden. ☞ Dagelijkse inspectie van de insteekopening is noodzakelijk.
Inspecteer de huid rondom de insteekplaats dagelijks op tekenen van infectie en subcutaan lopen. Vervang het verband dagelijks (als geen transparante infuuspleister wordt gebruikt), om inspectie mogelijk te maken. De transparante infuuspleister wordt eens per 5 dagen vervangen of eerder indien noodzakelijk (bijv.
Infuustherapie kan steeds vaker thuis worden gegeven
Soms wordt iemand zelfs zo ziek dat het nodig is om vocht, medicatie of voeding via een infuus toe te dienen. Vaak wordt infuustherapie in het ziekenhuis gegeven. Maar gelukkig is het steeds vaker mogelijk om met infuustherapie naar huis te gaan.
Omschrijving. Het inbrengen van een infuus in de vene mag alleen door een arts of verpleegkundige gedaan worden die daarvoor bevoegd en bekwaam is: dit is namelijk een voorbehouden handeling.
Voorstel is om het vervangingsinterval van infuussystemen van vier naar zeven dagen te verlengen; het blijkt veilig, vermindert de verpleegkundige werklast en ziekenhuiskosten. Daarnaast wordt de productie van afval vermindert, waarmee Gelre ziekenhuizen bijdraagt aan het verminderen van de ecologische voetafdruk.
Het voordeel van deze lijn is dat je kind niet steeds een infuus hoeft te krijgen. Het inbrengen gaat onder narcose. De lijn kan maanden blijven zitten.
Douchen is toegestaan. Baden en zwemmen raden we af.
Flushen (spoelen) en locken (afsluiten) is essentieel voor het goed laten werken van een infuuscanule.Op die manier voorkom je dat het infuus verstopt raakt en voortijdig verwisseld moet worden. Voor het uitvoeren van deze handeling gelden wettelijke richtlijnen.
Een Tegaderm infuuspleister mag 5 tot maximaal 7 dagen blijven zitten. Verwijderen: Pel voorzichtig en vanuit de hoeken het verband los, terwijl u met uw andere hand de huid ondersteund.
Type infuus
Bij perifere infusie is éénmaal per 12 uur spoelen en afsluiten met NaCl 0,9% voldoende.
'Bij een perifeer infuus volstaat het om elke 12 uur te spoelen en een slotje te maken met NaCl 0,9%.
Er bestaat twijfel of de infuuscanule goed zit nadat de infuusslang is aangekoppeld. Houd de infuuszak lager dan de arm van de cliënt en kijk of er bloed terugstroomt in de infuusslang.
De meest bekende complicaties van het inbrengen van een subcutaan infuus zijn roodheid van de huid, pijn, oedeem of harde plekken in de huid. De oorzaak hiervan kan een ontsteking zijn of een verkeerd geplaatste infuuscanule.
Soorten infusen
We onderscheiden het perifeer infuus en het centraal infuus. Het inbrengen van ieder infuus werkt op dezelfde manier. Het centraal infuus is enigszins anders vanwege de extra voorzorg.
Het toedienen van het infuus duurt in totaal ongeveer 2 uur. Je ligt niet in bed. Als het infuus is ingelopen blijf je nog 30 minuten op de afdelingzodat we een mogelijke allergische reactie op tijd ontdekken.
De naald trekt u in een rechte lijn uit de ader.De insteekopening drukt u een poosje dicht.Als het bloeden is gestopt, dekt u het af met een pleister of een gaasje. U kunt dit ook op de verpleegafdeling laten doen.
De PICC-lijn kan langere tijd blijven zitten en voorkomt dat u elke behandeling een nieuw infuus moet krijgen. Het uiteinde van de PICC-lijn ligt tot vlakbij het hart. Via deze lijn worden medicatie, bloed en bloedproducten gegeven en er kan ook, zonder u te prikken, bloed door worden afgenomen.
Na het prikken
De arts of verpleegkundige test ook even of het buisje wel goed zit. Dit gebeurt door een beetje vloeistof door het buisje te spuiten. Dit kan een beetje koud zijn, maar het doet geen pijn.
Hoe lang antibiotica nog nawerken, verschilt per antibioticum. Het kan soms tot vijf dagen na de laatste pil in je lichaam blijven. Ondanks dat de klachten snel zullen verdwijnen, zal je de antibiotica gedurende een paar dagen moeten gebruiken. Een antibioticakuur wordt zelden voor minder dan vijf dagen voorgeschreven.
Het inlopen van het infuus duurt 15 tot 30 minuten. Daarna moet u nog een half uur blijven ter observatie om te zien of u last van bijwerkingen krijgt. De arts houdt bij de bepaling van de dosering rekening met uw leeftijd, gewicht en hoe erg het ijzertekort is.