Hoe ontstaat vervetting? Vettige etensresten of wasmiddelresten kunnen zich afzetten in de vaatwasser.Er ontstaat dan een vettige aanslag op filters, binnenruimte en waterleidingen. Dit gaat stinken en de vaat en machine worden niet meer goed schoon.
Als je vaak korte programma's op lage temperatuur draait, kunnen resten van vettig eten en schoonmaakmiddelen zich ophopen in de filters en leidingen. Dit zorgt ervoor dat de vaatwasser gaat stinken. Deze vervetting los je op door regelmatig een langdurig, heet programma te draaien.
De oplossing: draai wekelijks een wasbeurt op minimaal 60 graden (bijvoorbeeld handdoeken of beddengoed). Zo voorkom je bacteriegroei. En draai één keer per maand een was op 90 graden. Vetluis wordt gedood en nare luchtjes verdwijnen!
Een veelgemaakte fout is het gebruik van te veel of te weinig wasmiddel. Te veel kan betekenen dat het wasmiddel niet volledig uit de kleding is gespoeld. Ook dat kan een vervelende geur veroorzaken. Terwijl te weinig wasmiddel je kleding misschien niet goed genoeg schoonmaakt.
Als de wasmachine stinkt en de was muf ruikt na het wassen dan is 'vetluis' de boosdoener.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Doe een schijfje citroen in het rek van je afwasmachine. Je vaatwasser gaat hier lekker van ruiken én je glazen gaan er mooi van glanzen!
De makers van vaatwasmiddelen raden klanten af om hun vaat af te spoelen voordat het in de vaatwasser gaat. Vaatwasmiddel zit namelijk vol met enzymen die zo ontwikkeld zijn dat ze zichzelf hechten aan etensresten. Simpel gezegd, zonder etensresten kunnen de enzymen zich nergens aan vastklampen.
Als de vaatwasser niet goed schoon is na gebruik, dan wordt dit meestal veroorzaakt door vetresten of kalkaanslag. Je kunt dit probleem echter heel goed verhelpen door gebruik te maken van huishoudsoda, een professioneel ontvettings- of ontkalkingsmiddel of een kop azijn.
Om de adem te controleren is het veel eenvoudiger om een slechte adem tester te kopen. Dit is een klein apparaatje dat in slechts 10 seconden laat zien hoe je adem ruikt. Hierbij blaas je een aantal seconden in de sensor. Vervolgens laat het apparaatje zien of je uit je mond stinkt (of niet).
Je ruikt je zweet het best onder je oksels, waar het zich concentreert, zegt Jacob. Volgens Dodd helpt het om het aan je kleren te ruiken om verdachte geurtjes op te sporen. Maar panikeer vooral niet als je op de tram een sterke lichaamsgeur ruikt: “De kans is klein dat jij het bent”, aldus Jacob.
Stinkt je was na het reinigen van je wasmachine nog steeds? Misschien gebruik je dan te veel of te weinig wasmiddel. Ook kun je een kopje schoonmaakazijn aan de was toevoegen en de was daarna nog eens laten draaien. Schoonmaakazijn neutraliseert vieze geurtjes en dit product zorgt dan ook voor een fris ruikende was.
Simpele scheikunde
Nee, de aluminiumfolie en het vaatwastablet zorgen samen voor een chemische reactie, waardoor de aanslag verdwijnt en je bestek weer helemaal gaat glimmen. De reactie is bijna hetzelfde als de techniek van het oppoetsen van zilver.
Vaatwasser reinigen met soda en azijn
Strooi 1-2 eetlepels baking soda op de bodem van een lege vaatwasser. Giet 20 ml azijnessence in het poederreservoir.
Soda, is een krachtig reinigingsmiddel dat vet en aangekoekte resten kan verwijderen. Volg deze stappen om soda te gebruiken bij het reinigen van je vaatwasser: Strooi een kopje soda op de bodem van de vaatwasser.Draai een heet wasprogramma zonder vaat.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Hierdoor was je ook nog eens zuiniger en blijft je wasmachine langer goed. Als wasverzachter zijn er verschillende soorten azijn inzetbaar. Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat.Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter.
Maak met keukenpapier of wc-papier de manchetrand goed schoon. De zogeheten vetluis die hier zit, is wat je overhoudt na veel wassen draaien op een lage temperatuur waarbij de lichaamsvetten, haren en huidschilfers op de was in aanraking komen met het wasmiddel.
Laat de machine één keer per maand een beurt draaien op 60°C, 90°C of 95°C, zonder wasgoed maar met een liter schoonmaakazijn. De schoonmaakazijn verwijdert de vetluis en vuilophoping die de was vies laten ruiken. Daarnaast voorkom je op deze manier kalk.
Vetluis kun je op de volgende manier uit je wasmachine verwijderen: Draai een kookwas van minimaal 90º graden Celsius. Een programma van 60º graden zal niet genoeg zijn om het vetluis te verwijderen. Door deze hoge temperatuur dood je al het vetluis en zal het wegspoelen.
Kleding kan dus muf gaan ruiken doordat de was te lang in de wasmand of wastrommel heeft gelegen, doordat de wasmachine niet schoon is of doordat er te veel of te weinig wasmiddel wordt gebruikt. Daarnaast zijn er nog andere belangrijke zaken die een rol spelen bij schone, frisse was.
Azijn – je kunt azijn op dezelfde manier gebruiken. Doe het in de wasmachine met je wasmiddel of week je kleren een nachtje in een mengsel van drie delen water met één deel azijn voordat je ze wast. Denk eraan: meng nooit azijn met bleekmiddel.