De meest voorkomende reden is dat het water vol zit met bacteriën. Zeker als het water al wat langer in de jacuzzi zit, kan dit een bron van bacteriën vormen en dan zal dat op een gegeven moment gaan ruiken.
Stinkend water? Als je last hebt van water dat stinkt, is waarschijnlijk de spafilter organisch vervuild. Dit komt door een oude filter of door veel gebruik van de spa te maken zonder chloor aan het water toe te voegen. Om van het stinkende water af te komen moet de filter extra goed gereinigd worden.
Over het algemeen geldt dat u per week ongeveer één 20 grams chloortablet nodig heeft voor elke 1000 liter water in uw jacuzzi. Maar let op, dit is slechts een richtlijn. Het is belangrijk altijd eerst de pH-waarde van het water te meten en aan te passen indien nodig.
Het is afhankelijk hoeveel jij jouw spa gebruikt, hoe vaak je het water moet vervangen. Je kan ervan uitgaan dat je bij een gemiddeld gebruik van één of twee keer in de week, dat je het water iedere drie maanden zal moeten verversen. Dit is met de toevoeging van onderhoudsproducten.
Al onze jacuzzi's hebben een dagelijkse filtercyclus en zijn uitgerust met een ozonator. Een ozonator speelt een grote rol in het doden van 60% van de bacteriën. Zo bent u er zeker van dat legionella niet kan voorkomen in uw Jacuzzi. Zorg ervoor dat uw ozonator om de 2 jaar wordt vervangen.
Een chloorvrije waterbehandeling is noodzakelijk, omdat een jacuzzi zonder chloor beter is voor je huid. Blootstelling aan chloorwater kan je huid aantasten. Chloor zorgt ervoor dat je huid natuurlijke oliën en talg verliest, waardoor je huid uitdroogt.
Ververs je spawater. Ververs het water van je spa minimaal 1 keer in de 3-4 maanden. Dit is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet afhankelijk van hoe vaak je gebruik maakt van je spa. Water dat lang staat heeft vaak de neiging om muf te worden.
Maar, hoe los je een teveel aan chloor in je jacuzzi op? Je kunt een aantal dingen doen: Stel het water bloot aan zonlicht (of een UV lamp), daardoor ontbindt het chloor sneller;Voeg natriumthiosulfaat (pH-minus) toe aan je jacuzzi, waardoor chloor wordt afgebroken.
Voelen de wanden van uw spa glad en glibberig aan? Dan heeft u waarschijnlijk last van biofilm. De biofilm op de wanden is makkelijk te verwijderen door de spa leeg te laten en de wanden goed te reinigen met een microvezeldoekje. De biofilm in het leidingwerk kunnen we spijtig genoeg niet handmatig verwijderen.
Giet een fles schoonmaakazijn in het bad of doe je jacuzzi schoonmaken met twee kopjes baking soda. Laat de systemen voor zeker een kwartier aanstaan, zodat vuil loskomt. Laat vervolgens het water een uur staan voor een verder losweken van het vuil.
Zo zorgt zout voor zachter water, doordat het natuurlijker is dan chloor. Een ander voordeel is dat het zout na het toevoegen weer terugkomt in zijn oorspronkelijke vorm, zo vormt het een onuitputtelijke bron. Daardoor hoef je maar één keer zout toe te voegen aan je spa in tegenstelling tot chloor.
Verwijder al het vuil of aanslag dat ontstaan is met een zachte spons, warm water en wat vloeibaar afwasmiddel. Gebruik ook zeker geen bijtende schoonmaakmiddelen of ontkalker om de jacuzzi schoon te maken, deze kunnen een agressief effect hebben op het buitenste deel.
Grote kans dat oorzaak ligt in de aanwezigheid van zwavelbacteriën. De bacteriën produceren waterstofsulfide gas. Wanneer de waterstofsulfide oplost in uw warme water, krijgt het water de geur en smaak van rotte eieren. Niet gevaarlijk voor uw gezondheid, maar wel vervelend en onsmakelijk.
In een fles waaraan gedronken is, zie je vaak witte velletjes zweven die je niet vindt in een ongeopende fles. De bacteriën voeden zich met de voedselresten uit de mond en sterven. Daardoor krijgt het water na enkele dagen een sterke rioollucht: het begint te stinken.
Water met koolzuur (prik) is iets zuurder dan water zonder koolzuur. Maar het is niet zo zuur dat het slecht is voor je tanden. Je kunt het elke dag drinken, al is het beter om te kiezen voor kraanwater, vanwege het milieu en je portemonnee.
Let wel op dat je een middel om de pH-waarde te verbeteren nooit tegelijk met chloor in het water brengt. Voeg eerst de pH-waterverbeteraar toe en meer dan een uur later kan het chloor in het water.
Hierna kun je gewoon weer volop gebruik maken van je zwembad. Gebruik je de chloorshock echt om bijvoorbeeld algen te doden en het chloorgehalte naar 10 ppm te brengen, geldt hier voor een zwemverbod van ongeveer 12 uur.
Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.
En dat is niet zo gek! En het fijne is, dat u net zo lang in de jacuzzi mag blijven zitten als jij maar wilt. Doordat in de jacuzzi relaxen de gezondheid niet schaadt, kunt u er oneindig in zitten. Let er wel op dat u een glaasje drinken mee neemt naar de jacuzzi, zodat u genoeg vocht binnen krijgt.
De temperatuur van een Jacuzzi kunt u instellen van 16 tot 40 graden. De meest ideale jacuzzi temperatuur in de winter is 37-38 graden op zomerse dagen kunt u de jacuzzi instellen op 34 graden.
Mocht u toch besluiten om uw jacuzzi uit te zetten tijdens de wintermaanden, dan adviseren wij u de volgende stappen te nemen: Schakel de stroomtoevoer naar de jacuzzi uit. Open de afvoeropening en laat het water in de jacuzzi eruit lopen (dit kunt u ook doen met een dompelpomp).
In de zomermaanden krijgen we regelmatig de vraag of je een HotSpring jacuzzi ook kan gebruiken om af te koelen op zwoele zomeravonden. Het antwoord is kort maar krachtig: absoluut ja! Je kan de HotSpring als een soort mini zwembad gebruiken om je te verfrissen als de temperaturen weer de hoogte in gaan.
First things first bij bubbelbad onderhouden: Het vullen van het jacuzzi water. Dit moet gewoon leidingwater zijn, omdat de onderhoudsproducten hier beter op hechten. Eenmaal gevuld is het belangrijk dat de PH waarde op orde is (7.2/7.6). Gebruik hiervoor PHplus of PHminus.
Het desinfecteren van je water kan je doen met chloor zout of een ozonator. Vervang minimaal eens in de 3 maanden het water en wanneer je jacuzzi dan toch leeg is, maak hem dan direct even goed schoon. Denk hierbij ook aan het schoonmaken van de leidingen.