Deze geur wordt ook wel eens omschreven als bloemkool lucht. Het gas dat de geur van rotte eieren veroorzaakt heet zwavelwaterstof. Zwavelwaterstof wordt ook wel waterstofsulfide of H2S genoemd. Ondanks dat deze gas ontzettend stinkt, is het toch een sluipmoordenaar.
Uien, bieslook, restjes prei of kliekjes met knoflook of kool geven een vieze, onaangename geur aan de eieren. Check ook het kippenvoer dat je ze geeft: voer met visbestanddelen of raapzaad kan een vieze geur geven.
Dat gebeurt alleen bij bruine kippen. Sommige bruine kippen produceren trimethylamine in de eierdooier. Deze stof wordt in de darmen van de kip aangemaakt door opname van bepaalde voedingstoffen. "Theoretisch kan bij twintig procent van de eieren die bruine leghennen produceren een visgeur voorkomen.
Zwavel is dus de stof die veel mensen omschrijven als bloemkoolgeur. De geur ontstaat door waterstofsulfide dat H2S wordt genoemd. Het is belangrijk dat de geur van rotte eieren en vooral de oorzaak hiervan zo spoedig mogelijk op te sporen. De geur komt door rotting van zwavelhoudende en organische stoffen.
Een zwavelgeur in huis is levensgevaarlijk! Verlaat dus onmiddellijk uw woning als u denkt dit te herkennen en neem contact op met Strooming voor een onderzoek. Ga nooit zelf op onderzoek uit! In te hoge concentraties wordt uw centrale zenuwstelsel aangetast.
Klachten / symptomen giardiasis
Diarree of papperige, stinkende ontlasting. Gasvorming. Dit geeft klachten als winderigheid, een opgezette buik en boeren laten. Bij sommige mensen ruiken de boeren naar rotte eieren.
Wat is H₂S-gas of rioolgas? Als u de geur van rotte eieren in uw buurt of rond uw huis waarneemt, wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door waterstofsulfide (H₂S). H₂S is afkomstig van rioolzuiveringsinstallaties, rioleringssystemen en afvalwaterzuiveringsinstallaties.
Gevolgen van stank voor de gezondheid
Is de stof zelf niet schadelijk, dan kan de stankoverlast toch directe gevolgen hebben voor de gezondheid. Wie geuroverlast ervaart, voelt zich minder prettig, en dat kan psychische effecten hebben. Ook klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en slaapstoornissen komen voor.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Laboratoriumtesten met proefdieren hebben aangetoond dat zwavel ook ernstige schade aan de bloedvaten in de hersenen, het hart en de nieren kan toebrengen. Uit deze tests blijkt ook dat bepaalde vormen zwavel schade aan de foetus en aangeboren afwijkingen kunnen veroorzaken.
Bedorven eieren
Zitten er teveel bacteriën in dan pas is het bedorven. Dan ruiken ze verrot: een typische waterstofsulfide lucht. Als je dat ruikt moet je het ei sowieso niet meer eten.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Soms legt een kip afwijkende eieren. Iedere hen legt wel eens een eitje dat minder goed is gelukt. Maar als het regelmatig gebeurt, ga dan op zoek naar de achterliggende reden. Misschien krijgt je hen te weinig voedingsstoffen binnen, heeft ze stress of is ze ziek.
Een kip kan in principe geen rotte eieren leggen. Wel kan er een geur aan het ei komen door iets wat ze eten (vismeel, dan ruikt het ei ook naar vis bijvoorbeeld).
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Manier 3: kijk en ruik. De beste manier om te zien of een ei nog goed is, is natuurlijk om er een open te maken en te kijken en te ruiken of er iets geks aan is. Als het ei stinkt, moet je hem gelijk weggooien. Dit betekent dat het ei bedorven is.
Komt de geur uit de badkamer? Dan kan er iets aan de hand zijn met de afvoer van de wastafel, douche of het bad. Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer.
De geur van dood, oftewel lijklucht, is niet gevaarlijk. De bron die de geur veroorzaakt, zoals rottend vlees of een lichaam in ontbinding en het residu dat dit achterlaat (i.e. bloed, lichaamssappen etc.) vormt uiteraard wel een gevaar, maar de geur die wordt geproduceerd niet.
In de badkamer of wc doen frisse geuren het het beste. Zoek dus een lekkere olie uit met bijvoorbeeld een citroen- of sinaasappelgeur. Ook eucalyptus is lekker in de badkamer, hierdoor krijg je meteen een spa-gevoel. In de badkamer heb je misschien liever een andere geur dan in de woonkamer.
Een zwavellucht in huis ontstaat doordat er een te hoge concentratie waterstofsulfide (h2s) in de lucht hangt. Waterstofsulfide? Ja dit is een giftig gas dat ontstaat door rotting en zwavelhoudende en organische stoffen.
De rotte eiergeur die u van het water of uit de kranen ruikt is het bijproduct van zwavel reducerende bacteriën. De bacterie creëert Waterstofsulfide, een gas dat ontstaat door het afbreken van organisch materiaal. Waterstofsulfide wordt ook wel rioolgas genoemd, vanwege de sterke stank.
Binnen enkele seconden tot maximaal een minuut wordt de geur verspreid. Zelfs honderd meter verderop is de geur te ruiken. "Het is echt enorm sterk. Je creëert een soort geurschild om jezelf heen", legt Van der Kamp uit, die stelt dat geur al vaker als afstotingssmiddel wordt ingezet.