In Suriname komen muggen voor die ziektes zoals dengue, zika of chikungunya kunnen overbrengen. Muggenwering is daarom van groot belang. Lees meer over dengue, zika of chikungunya. In zoet water kunnen parasieten voorkomen die schistosomiasis (bilharzia) veroorzaken.
In het zuiden van Suriname komt malaria voor, dat door muggen wordt overgedragen. In delen van dit gebied wordt aangeraden om malariatabletten te slikken tijdens een verblijf. Muggen kunnen in Suriname bovendien het denguevirus overbrengen, wat dengue (knokkelkoorts) veroorzaakt.
Als je niet volledig beschermd bent na 3 prikken
Dit zijn vooral mensen met hiv of hepatitis C en mensen die ouder zijn dan 40 jaar. Om zeker te weten of je beschermd bent, kun je 4 tot 8 weken na je 3e prik je bloed laten controleren.
U kunt hepatitis C krijgen door contact met besmet bloed. Besmet bloed kan in aanraking komen met een wondje in de huid of met de slijmvliezen van mond, neus, ogen, anus of geslachtsorganen. U kunt besmet raken door onveilige, ruwe seks of door een prik met een besmette naald.
Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis-C-virus en is de meest gevaarlijk vorm van hepatitis. Hepatitis C kent geen echte symptomen. U kunt hepatitis C oplopen door besmette (drugs)naalden. Vaak geneest hepatitis C niet vanzelf, en wordt de ontsteking van de lever chronisch.
Het malariarisico is laag in het binnenland. Het risico neemt toe aan de grens met Frans Guyana rondom de goudmijnen. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend. Laat u bij koorts tijdens of na de reis zo snel mogelijk testen op malaria.
Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming.Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.
In klinische studies ontwikkelde na de eerste injectie 99% van de gevaccineerden binnen 30 dagen antistoffen. U kunt de hepatitis A-vaccinatie het beste minimaal twee weken voor de dag van vertrek laten zetten.
De beste reistijd voor Suriname is begin februari tot half april en van half augustus tot half november, met september en oktober als beste maanden. Mocht je heel graag ook zeeschildpadden willen zien, dan raden wij aan om in de maanden februari of maart te gaan.
Als u vanuit Nederland naar Suriname reist, en onderweg niet in een gele koorts land komt, is de gele koorts vaccinatie voor u niet verplicht maar wel aanbevolen. Naast de in sommige gevallen verplichte gele koorts vaccinatie worden er nog een aantal andere inentingen voor Suriname geadviseerd.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdagavond het reisadvies voor Paramaribo aangepast. Het adviseert Nederlanders in de Surinaamse hoofdstad om de binnenstad, overheidsgebouwen en plekken waar veel mensen komen te vermijden.
Veiligheid water en voedsel
In Paramaribo is het kraanwater geschikt voor consumptie. In het binnenland is het raadzaam gebotteld mineraalwater te drinken. De kwaliteit van het voedsel is doorgaans goed.
Kwaliteit van de gezondheidszorg in Suriname
De kwaliteit van de gezondheidszorg is regelmatig zorgwekkend. Zo kunnen er in ziekenhuizen door een tekort aan werkmateriaal niet altijd alle medische ingrepen worden uitgevoerd. Artsen dragen in sommige gebieden de zorg over grote aantallen patiënten.
Iedereen die niet ingeënt is, kan hepatitis A krijgen. In Nederland komt de ziekte weinig voor. Wanneer mensen ziek worden van hepatitis A zijn dit meestal mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis A veel voorkomt zoals Turkije, Marokko en tropische gebieden.
Hepatitis A gaat vanzelf over. Binnen een paar weken tot 3 maanden is je lever helemaal beter. Je kunt je nog wel een tijd moe voelen. Het gebeurt bijna nooit dat mensen er erg ziek van worden.
Een hepatitis A-virusinfectie wordt nooit chronisch. De meeste patiënten met hepatitis A genezen uiteindelijk zonder restverschijnselen. De case fatality rate van hepatitis A is laag, 0.3% - 0.6%, maar neemt toe met de leeftijd, tot 1.8% boven 50 jaar (Mandell et al.
De gevaarlijkste is 'malaria tropica', die binnen enkele dagen dodelijk kan zijn. Behandeling in een vroeg stadium is noodzakelijk.
In het begin ziet men een 'griepachtig' ziektebeeld met hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, braken en soms diarree. Indien de patiënt niet tijdig wordt behandeld, kunnen er na verloop van enkele dagen levensbedreigende complicaties ontstaan zoals hersenmalaria, nierinsufficiëntie en shock.
Conclusie. Plasmodium malariae is het minst vaak verwekker van malaria, maar kan zich levenslang handhaven in het bloed. Het is mogelijk deze parasiet over te dragen via bloedtransfusie, zelfs wanneer primaire besmetting enkele jaren geleden is opgetreden, zoals de hier beschreven casus laat zien.
De verschijnselen van acute hepatitis B zijn moeheid, gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts (grieperig gevoel), geelzucht (verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine) en soms jeuk. De meeste mensen krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen.
Oorzaak van hepatitis A
Het virus veroorzaakt een ontsteking in de lever. Hepatitis A is heel besmettelijk. Vooral in de beginfase, tijdens de eerste twee weken, is er een grote kans op besmetting. Je kunt anderen al besmetten voordat je klachten hebt.
Bij ongeveer 90% van de mensen gaat de infectie binnen 6 maanden vanzelf over. Als u een chronische hepatitis B-infectie heeft, behandelen we die soms met antivirale medicijnen. Dit zijn tabletten die u vaak uw hele leven blijft gebruiken. De behandeling is bedoeld om het virus te remmen en zo leverschade te voorkomen.