Google verzamelt persoonlijke gegevens en maakt daarmee profielen van gebruikers. Zo kunnen advertenties beter op de gebruikers worden afgestemd, want die leveren meer op. Je hebt diverse opties om de data die Google van jou verzamelt te beperken.
Wat doet Google met je data? Google gebruikt je data vooral om je gepersonaliseerde advertenties aan te bieden, want daar verdienen ze meer geld mee. Het bedrijf noemt zichzelf een gratis dienst, maar eigenlijk dienen je privégegevens dus als betaalmiddel.
Google doet dat op basis van waar je op dat moment bent en andere dingen die specifiek over jou gaan zoals je geslacht, leeftijd, relatiestatus, hobby's en mogelijkerwijs ook je gewicht, bijvoorbeeld als je dat hebt ingevuld in een app die gekoppeld is aan je Google-account.
Gegevens van bij Google ingelogde gebruikers verlopen standaard na 26 maanden. Als de Analytics-instelling Bewaring van gegevens is ingesteld op een periode die korter is dan 26 maanden, worden de gegevens van op Google ingelogde gebruikers bewaard voor die kortere termijn.
Kun je zien of iemand je googled? Je naam en profielfoto kunnen worden bekeken door andere mensen die gebruikmaken van Google-services waarin het hoofdprofiel van je Google-account wordt getoond, ook wanneer je communiceert of content deelt.
Ga op je Android-telefoon of -tablet naar je Google-account. Tik bovenaan op Persoonlijke informatie. Scroll naar Je profielen. Tik daarna op Profielen bekijken.
Zij kunnen gemakkelijk volgen welke websites je bezoekt en welke apps je gebruikt. Als je ingelogd bent op Google en/of de Chrome browser gebruikt en/of Google Android gebruikt kan Google gemakkelijk volgen welke websites je bezoekt.
Google verzamelt persoonlijke gegevens en maakt daarmee profielen van gebruikers. Zo kunnen advertenties beter op de gebruikers worden afgestemd, want die leveren meer op. Je hebt diverse opties om de data die Google van jou verzamelt te beperken.
Iets terugzoeken in de browsergeschiedenis kan veelal tot ongeveer 90 dagen. Wat ouder is dan 90 dagen wordt automatisch verwijderd. Dat zijn nu nog de voordelen van het bewaren van de browsergeschiedenis.
Check ook even myactivity.google.com. Deze pagina houdt je zoekgedrag en aan Google-gelieerde activiteiten bij. Via 'activiteitsopties' op dezelfde pagina bepaal je wat Google wel en niet mag opslaan.
Google vertrouwt klanten meer dan jij.
Andere klanten hebben er ervaring mee en kunnen potentiële klanten helpen een beslissing te maken. Dat is precies waar het Google om gaat.
Uw beheerder kan zijn: De persoon van wie u uw gebruikersnaam (zoals [email protected]) heeft ontvangen. Iemand binnen uw IT-afdeling of helpdesk (in een bedrijf of school) De persoon die uw e-mailservice of website beheert (in een klein bedrijf of een club)
Luistert Google naar mij? Het korte antwoord is, ja – Siri, Alexa en Google Voice luisteren naar je. Standaard hebben de fabrieksinstellingen de microfoon ingeschakeld.
"Als onze systemen niet kunnen vaststellen dat de kijker ouder is dan 18 jaar, vragen we hen om een geldig identiteitsbewijs of creditcard", aldus Google. De verificatie is nodig voor het kijken van YouTube-video's met een leeftijdsbeperking.
Waar mogelijk beschermt Gmail je informatie door je e-mails automatisch te versleutelen. Ze worden dan tijdens de bezorging omgezet in een code. Deze beveiligingstool heet Transport Layer Security (TLS) en voorkomt dat anderen je e-mails kunnen lezen.
We kunnen je geboortedatum gebruiken om instellingen voor je account te bieden die geschikt zijn voor je leeftijd. Er kan bijvoorbeeld aan minderjarigen een waarschuwing worden weergegeven wanneer ze een site hebben gevonden die ze misschien niet willen zien.
Onze beveiligingstechnologie stelt verdachte gebeurtenissen vast zodat je je Google-account beter kunt beschermen. Met Cross-accountbeveiliging kunnen we beveiligingsmeldingen over verdachte gebeurtenissen delen met apps en services die je aan je Google-account hebt gekoppeld.
Back-ups van WhatsApp zijn gekoppeld aan het telefoonnummer en de Google-account waarmee ze gemaakt zijn.
Apparaten checken
Ga naar je Google-account. Selecteer in het navigatievenster links de optie Beveiliging. Selecteer in het deelvenster Je apparaten de optie Alle apparaten beheren. Je ziet apparaten waarop je momenteel op je Google-account bent ingelogd of in de afgelopen weken was ingelogd.
Als je Gmail gebruikt, heb je al een Google-account. Met een Google-account heb je kosteloos toegang tot Google-producten, zoals Drive, Documenten, Agenda en meer.
Je telefoon licht uit het niets op of gedraagt zich op andere manieren vreemd. Als je telefoon ineens oplicht, uitgaat, vanzelf opstart of apps installeert zonder dat jij iets doet, kan het zijn dat iemand je telefoon op afstand bedient, wat erop kan wijzen dat diegene je gesprekken afluistert.
Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
Een goede netwerkbeheerder KAN zien wat je allemaal doet, inclusief de URL's die je bezoekt en eventueel ook wachtwoorden als die niet versleutelt over het netwerk gaan. Of een netwerkbeheerder dit ook mag is een heel andere vraag en zal van bedrijf tot bedrijf ook verschillen en is ook nog afhankelijk van de situatie.