Hand-voet-mondziekte gaat vanzelf over. De blaasjes verdwijnen meestal na 1 tot 2 weken.
Meestal verdwijnen de blaasjes na een week. Er blijven geen littekens achter. Nadat je hand-, voet- en mondziekte hebt gehad, kun je het lange tijd niet opnieuw krijgen. Je bent immuun geworden.
Uw kind heeft vlekjes en blaasjes in de mond. En op de handen en voeten. Uw kind kan snotterig worden, met keelpijn, lichte koorts en hoesten. Andere klachten zijn bijvoorbeeld buikpijn en geen zin om te eten.
MKZ bij mensen ongevaarlijk
MKZ bij mensen is uiterst zeldzaam en alleen mogelijk door direct contact met besmet vee. Dus bijvoorbeeld de veehouder of dierenarts kan besmet raken. Besmette mensen krijgen blaasjes rondom de mond, maar de ziekte verdwijnt na een paar dagen vanzelf. De ziekte is ongevaarlijk voor mensen.
Het verspreidt zich door: de lucht. contact tussen mond en ontlasting via de handen.
Er zijn geen medicijnen tegen rodehond. De ziekte gaat vanzelf weer over. Je lichaam ruimt het virus zelf op. Daarna kun je het nooit meer krijgen.
Niet-jeukende rode vlekken of kleine met vloeistof gevulde blaasjes op handen en voeten. Deze kunnen ook voorkomen op knieën, ellebogen en lies- en schaamstreek en kunnen soms uitgroeien tot pijnlijke blaren.
Rodehond begint vaak met wat algemene ziekteverschijnselen zoals lichte koorts, moeheid, neusverkoudheid en lichte oogontsteking. Hierna komt er een rode huiduitslag. De uitslag zit vooral achter de oren, in het gezicht en in de nek. De ziekte verloopt meestal erg mild en vaak met weinig koorts.
Soms is de lichaamstemperatuur een beetje verhoogd. Na een dag komen er rozerode vlekjes in het gezicht en achter de oren. Binnen een paar uur zitten de vlekjes over het hele lichaam. Soms zijn het er zoveel dat het lijkt of de hele huid rood is.
In Nederland komt de ziekte bijna niet meer voor omdat de meeste kinderen gevaccineerd zijn. De kinderziekte kenmerkt zich door koorts en rode vlekken of vlekjes over het lichaam. Behalve baby's en kinderen kan rodehond ook volwassenen en pubers treffen.
Bij de zesde ziekte heeft uw kind opeens hoge koorts (39 tot 40,5 graden). Soms voelt de huid in de hals en achter de oren dikker. Na 3 tot 5 dagen wordt de temperatuur weer snel lager. Er komen dan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, en later ook op het lichaam.
In de 19e eeuw werden de exanthemateuze kinderziekten van een nummer voorzien. Mazelen was de eerste ziekte, roodvonk de tweede, rodehond de derde, erythema infecti- osum de vijfde en exanthema subitum de zesde. De 'vierde ziekte' was de ziekte van Filatow-Dukes, ook wel rubella scarlatinosa genoemd.
De ziekte van Pfeiffer is een infectie door een virus met keelpijn en koorts. Bijna iedereen krijgt dit virus, meestal zonder dat het klachten geeft. Pfeiffer komt het meeste voor bij jongeren tot ongeveer 25 jaar.
Mond- en klauwzeer (MKZ) is een virusziekte die wordt veroorzaakt door het MKZ-virus. MKZ komt voor bij tweehoevige dieren. Normaliter komt de ziekte niet in Nederland voor.
Rubella is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het Rubivirus. Dit virus wordt overgedragen van mens tot mens door druppeltjes uit neus, mond en keel. Rubella is doorgaans goedaardig en toont zich onder de vorm van koorts, malaise, lymfadenopathie en algemene huiduitslag.
Poliomyelitis is ook bekend als kinderverlamming. Polio wordt veroorzaakt door drie typen poliovirussen. Het virus wordt van mens op mens overgedragen door besmet voedsel, besmette ontlasting of besmet water of door kleine druppeltjes in de lucht. De infectie kan leiden tot verlammingen.
Als de difteriebacterie in de keel zit, kun je heel benauwd worden. Komt de gifstof verder in je lichaam, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je hart en het zenuwstelsel. Ondanks medische behandeling kan de afloop zelfs dodelijk zijn. Gelukkig komt de ziekte in Nederland bijna niet meer voor.
De meeste kinderen in Nederland zijn ingeënt tegen mazelen en kunnen dus geen mazelen meer krijgen. Als je al een keer mazelen hebt gehad kun je het ook niet meer krijgen. Vooral in gemeenschappen waar niet of minder wordt gevaccineerd, komen zo nu en dan mazelenuitbraken voor.
Risico's vijfde ziekte bij zwangerschap
Als je zwanger bent en je wordt besmet met de vijfde ziekte, kan dit gevolgen hebben voor de ongeboren baby. Het kan namelijk de aanleg van de organen verstoren en er is in de eerste helft van de zwangerschap een verhoogde kans (9 procent) op een miskraam of een stilgeboren baby.
Jonge kinderen, volwassenen en personen met een verminderde afweer, hebben een groter risico ernstig ziek te worden als zij mazelen oplopen dan gezonde kinderen op de basisschoolleeftijd. De kans om te overlijden bij patiënten met mazelen is in Nederland kleiner dan 1 op de 10000 gevallen.
Uw kind heeft misschien een beetje koorts en de vlekjes kunnen jeuken. Verder voelt uw kind zich niet ziek. Na ongeveer 10 dagen zijn de vlekjes weg. Soms komen ze weer even terug, vooral bij warmte, kou of als uw kind zich inspant.
De bof in Nederland
Vroeger maakte ongeveer 85% van de mensen op kinderleeftijd de bof door en kregen elk jaar 300 tot 800 kinderen en volwassenen hersenvliesontsteking veroorzaakt door de bof. Daarom is in 1987 de inenting tegen de bof opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.