Pijn in de kuit is vervelend, maar het kan meestal geen kwaad. Soms is er wel een ernstige oorzaak. Maak daarom snel een afspraak met uw huisarts als u pijn in uw kuit heeft. Het kan bijvoorbeeld een trombosebeen zijn.
Voel je bij het sporten een plotse, hevige pijn in de kuit, dan moet je onmiddellijk stoppen met de inspanning. Ijs op de kuit vermindert de pijn en de mogelijke bloedstorting. Een spierscheur geneest dankzij gedoseerde rust en een behandeling bij je kinesitherapeut 2 tot 6 weken na het voorval.
De meest voorkomende oorzaak bij pijnlijke kuiten is vermoeidheid en overbelasting. Compressiesokken helpen kramp en pijn in de kuiten te voorkomen en te verminderen, door een constante aanvoer van nieuw, zuurstofrijk bloed te stimuleren. Zo raken de kuiten minder snel vermoeid en overbelast.
Klachten bij een overbelaste kuitspier
Wanneer de kuitspier overbelast raakt kan dit zorgen voor vervelende pijnklachten. Deze klachten kenmerken zich door een zeurende pijn, soms in combinatie met een zwelling en een kuit die warm aanvoelt. De pijnklachten zijn vooral merkbaar tijdens het lopen en nemen af bij rust.
Daarbij ontstaat een onwillekeurige contractie van een of meerdere kuitspieren. Dat kan erg pijnlijk zijn en kan gepaard gaan met een verharding van de kuit. Zelfs als de kramp snel weer verdwijnt, kan de kuit nog meerdere dagen hard en stijf aanvoelen.
Uitvoering: trek de voet naar u toe totdat u spanning voelt in de kuit. Houd deze stand goed vast m.b.v. de handdoek. Hierbij hebt u rek op de onderkant van de voet. Houd dit 10 tellen vast en ontspan.
Kuiten masseren: ontspant kuitspieren
Ga met gestrekte benen zitten en leg je kuit op de BLACKROLL® of TWIN, zodat deze zich in het midden van je onderbeen bevindt. Beweeg nu met je andere been en je armen heen en weer op de foam roller, zodat deze langs je kuitspieren rolt.
Pijn in de benen kan verschillende oorzaken hebben. Er kan gedacht worden aan gewrichten, spataderen en oedeemvorming, maar de meest voorkomende oorzaak is spierspanning. Bovendien kan spierspanning de voorheen genoemde aandoeningen veroorzaken. Spierspanning komt wanneer de spieren in de benen overbelast zijn.
Zo behandel je een gescheurde kuitspier
Voorzichtig dribbelen, vaak nog met een hakverhoging, is meestal na vier tot zes weken weer mogelijk, uiteraard afhankelijk van de ernst van de scheuring en de individueel sterk verschillende snelheid van herstel.
Behandeling van pijn in het onderbeen
Kortstondig gebruik (5-7 dagen) van een niet-steroïde ontstekingsremmende medicijn (NSAID, zoals ibuprofen en naproxen) kan de pijn helpen verlichten.
Trombose in uw been kan deze klachten geven: Uw kuit kan dik worden en gaan glanzen. Uw been gaat pijn doen. Uw been wordt vaak ook warm.
Een dik, rood en pijnlijk onderbeen kan een trombosebeen zijn. Bel met deze klachten uw huisarts. Trombose betekent dat er een bloedklont in een bloedvat zit.
Herkennen van trombose
Trombosebeen of trombose arm: plotselinge zwelling van het been of arm, de huid is rood- of blauwachtig (en heel soms juist wit) en glanzend; het been of arm kan zwaar aanvoelen of er kan sprake zijn van een krampachtige of stekende pijn.
U krijgt vaak een scherpe, stekende pijn in uw kuit. De pijn zit meestal midden in de kuit. Van de pijn kunt u draaierig of misselijk worden. Doordat uw kuit pijn doet, kunt u heel moeilijk lopen.
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen. Ze zitten als het ware “gevangen” in het bindweefsel. De spieren reageren hier vervolgens op door nog meer aan te spannen.
Zere benen in het kort
Door ouderdom, roken, drinken of warmte kunnen bloedvaten wijder worden, verkalken of kan het bloed gaan klonteren. Dit beperkt de bloed- en dus de zuurstoftoevoer naar onder andere uw benen. De juiste oefeningen, voldoende bewegen en massages, kunnen uw bloedcirculatie verbeteren.
Ken je bijvoorbeeld tijgerbalsem of arnicazalf. De werkzame bestanddelen zouden zorgen voor een sneller herstel van de spieren. Ook een lichte massage helpt: dat is goed voor de doorbloeding, evenals een warm bad of douche.
De kuitspieren
Steun met je handen op een bankje of tegen een boom, zet één been gestrekt naar achteren met je knie op slot en het andere been licht gebogen naar voren. Druk je heupen afwisselend naar voren, zodat je spanning voelt op je kuit, en weer terug. Herhaal dit een paar keer en wissel daarna van been.
Oorzaak. Deze kan verschillend zijn. Vaak treedt de verkorting al op in de groei, waarbij er soms op jonge leeftijd al op tenen wordt gelopen. Verder kan erfelijke aanleg, ouderdom, medische aandoeningen zoals diabetes en immobilisatie ook een rol spelen.
Doordat de spier overbelast is, kan deze de onderliggende zenuw irriteren en kan dit leiden tot klachten in het been. U ervaart dan pijnklachten in de bil met uitstraling naar het been. Bij lang zitten ervaart u klachten in het been, wat kan doortrekken naar de kuit.
Bij zenuwpijn voelt u een tintelende, prikkelende, branderige pijn. U kunt heftige pijnscheuten hebben. Mensen beschrijven dit ook wel als 'elektrische' of 'schietende' pijn. De pijn blijft vaak lang: weken of maanden.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
Oefening kuiten soepel maken met foamroller
Ga met beide onderbenen op de foamrol liggen en til met beide handen je lichaam van de grond. Beide kuiten rusten nu op de foamroller. Beweeg langzaam heen en weer en tast je onderbeen af vanaf de enkels tot aan de knieholte. Ga niet over de knieholte.
Kuitkramp ontstaat namelijk vaak door overbelasting of vermoeidheid van de spieren in je kuiten.
Een prettige techniek om de kuiten te masseren is om tijdens het masseren van de hak naar de knieholte, de beide duimen in het midden van de kuiten te plaatsen en de vingers wat meer aan de voorkant van het onderbeen te plaatsen. Je ene hand omvat hiermee de ene spierkop en je andere hand de andere spierkop.