Tijdens een douchebeurt spoelt er behoorlijk wat rommel weg.Denk hierbij aan zeepresten en haren.Wanneer deze troep zich in de afvoer ophoopt, kan dit stank veroorzaken. Voorkom daarom dat deze resten in de afvoer van uw douche belanden en plaats een zeefje in het putje.
De meest voorkomende oorzaak van stank in de badkamer is een verstopt doucheputje of een verstopte afvoer. Zeepresten, haren, stof: alles verzamelt zich bij een verstopping en kan enorm gaan rotten en stinken.
Giet een kopje baksoda of schoonmaaksoda in de afvoer en laat het een uur zitten. Giet er na een uur een kopje azijn bij. De azijn zal reageren met de soda. Laat het een nachtje weken, maar zet er wel een pot of een kom over want er komen gassen vrij.
De oorzaak van een stinkende afvoer kan zitten in etensresten, zeepresten, haren en ander opgehoopt vuil. Het regelmatig schoonmaken, helpt om een verstopping van uw afvoer te voorkomen.
Als u vermoedt dat de stankoverlast uit bijvoorbeeld het riool komt, is een camera inspectie een prima middel voor geurdetectie. Ook is het een optie een monster te nemen van de lucht: een deskundige neus stelt dan de geur vast.
Stank in huis opsporen
Meestal komt de stank uit een leiding, afvoerputje, door dode dieren zoals muizen, uit de kruipruimte, spouwmuur of uit luchtbehandelingskanalen.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Breng een pan met azijn en citroenpartjes aan de kook. Laat dit een uur op een zo laag mogelijk vuur staan, zonder deksel.
Hoe langer je wacht met het schoonmaken van je doucheputje, hoe viezer het wordt. Stel het niet uit, maar voorkom dat het zo vies wordt. Probeer na elke douchebeurt je haren van het rooster te plukken. Ontdoe je doucheputje eens in de 2 weken van alle haren en zeepresten.
Soda helpt goed tegen vetresten. Het is niet schadelijk voor uw leidingen of het milieu.
Geur meet men over het algemeen met behulp van de menselijke neus. Volgens een gestandaardiseerde methode worden met behulp van een olfactometer verschillende verdunningen gemaakt van een luchtmonster dat geurcomponenten bevat.
Schimmel in de badkamer kan nare gevolgen hebben
In de eerste plaats ruiken schimmels vies en muffig. Een indringende, penetrante geur vergalt uw doucheplezier! Maar de vieze stank is niet het enige probleem. Schimmels trekken namelijk ongedierte aan, waardoor het in de badkamer gewoon onhygiënisch wordt.
Gebruik dan regelmatig natuur- of schoonmaakazijn om stinkende kalkophopingen in de afvoer op te lossen. Giet een flinke scheut azijn in de afvoer en dek het afvoerputje af met een schoonmaakdoek. Laat minstens 30 minuten intrekken en gebruik dan de ontstopper of 'plopper'.
Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
Neem dit echter wel serieus want die rioollucht in huis kan giftige gassen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Ruik je rotte eieren? Dan is dit een teken van aanwezigheid van waterstofsulfide. De ontluchting van het riool mag nu niet lang op zich laten wachten.
Een stankafsluiter staat ook wel bekend als een waterslot. Deze naam is ontleent aan de manier waarop een stankafsluiter werkt. Ongewenste geuren worden namelijk geweerd doordat er in de afvoerput een standpijp aanwezig is waardoor er water in blijft staan. De stankafsluiter wordt daar overheen geplaatst.
Chemische ontstoppingsmiddelen werken zeker, maar bij veelvuldig gebruik brengen ze ernstige schade toe aan uw leidingen en dan zit u weer in de problemen. Soda en azijn zijn dan een goed alternatief! Beide middeltjes zijn milieuvriendelijk en helemaal veilig voor uw leidingen.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Kokend water kan u hierbij helpen. Draai allereerst het putje van uw douche open, zodat de opening van de afvoer geheel zichtbaar is. Giet hier vervolgens het kokende water in, zodat dit met grote snelheid door uw afvoer spoelt. Het kokende water reinigt de binnenkant van uw afvoer en neemt ook ophopende haren mee.
Doucheputje schoonmaken met soda en azijn
Dat doe je met een zelfgemaakt ontstoppingsmiddel van soda en azijn. Giet een kopje soda in het putje en wacht 5 minuten. Giet er een kopje azijn achteraan en wacht 2 uur. Giet er daarna kokend water, dat je eerst iets laat afkoelen, doorheen.
Ontstoppen en reinigen van de afvoer
Voor een iets minder hardnekkige oplossing, kan je 200ml bleekmiddel mengen met een liter kokend water en een kneepje azijn. Giet dit in het doucheputje en laat het ten minste een uur inwerken. Daarna kan naspoelen met een flinke hoeveelheid warm of koud water.
Huishoudsoda of baking soda lost vetresten in een gootsteen of wasbak op. Meng een pak soda met een liter kokend water en giet dit in de verstopte afvoer. Wacht een nacht en spoel de afvoer daarna door met heet of kokend water. Check of de afvoer weer goed werkt.
Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel vocht in huis kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zodra de schimmels en bacteriën zich uitbreiden zal ook de muffe geur in huis sterker worden.
Badzout heb je in allerlei geuren en kleuren. Maar dit zout hoef je echt niet alleen maar in bad te gebruiken. Je kunt namelijk ook je hele huis er lekker door laten ruiken. Ook dit keer laat je wat badzout door je stofzuiger opzuigen en de frisse geur zal zich door het hele huis verspreiden.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.