de torische kunstlens (kosten: 550 euro per oog) de multifocale kunstlens (kosten: 900 euro per oog) de torische bifocale kunstlens (kosten: 1200 euro per oog)
Als bij u sprake is van astigmatisme (een cilinder) heeft u voor ver en dichtbij een bril nodig. Als u een andere oogaandoening heeft die uw gezichtsscherpte beperkt, is een monofocale lens vaak de beste keuze.
Multifocale implantlens:
Deze kosten worden niet gedekt door de ziekteverzekering maar wel deels door sommige hospitalisatieverzekeringen. Indien de multifocale implantlens geplaatst wordt zonder dat er cataract aanwezig is, zal de kostprijs voor dit geheel € 2800 per oog bedragen.
Als bij de staaroperatie een standaardlens (monofocale implantlens) wordt geplaatst, valt de behandeling onder medisch-specialistische zorg. Je krijgt hiervoor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Je betaalt dan wel het eigen risico. Een oogarts bepaalt of er sprake is van een medische indicatie.
Multifocale lens: een lens waarmee u dichtbij en veraf scherp ziet. U heeft dan geen leesbril meer nodig. Voor deze lens geldt bij een staaroperatie een bijbetaling. Ook zonder staar kunt u voor deze lens in aanmerking komen.
Enkele maanden of jaren na de staaroperatie kan het lenszakje waar de lens in zit troebel worden. U ziet dan weer slechter . Dit kunnen we gelukkig met een behandeling verhelpen.
Kiest u een implantlens om dichtbij scherp te kunnen zien en had u voor de operatie ook een bril nodig om veraf goed te kunnen zien? Dan heeft u ná uw staaroperatie ook geen leesbril meer nodig, maar nog wel een bril of contactlenzen voor veraf.
Alleen het deel van de uitgaven dat ziet op de behandeling wegens staar is aftrekbaar. De Belastingdienst accepteert in alle gevallen een aftrek van 50% van de totale kosten, tenzij belastingplichtige aannemelijk maakt dat in zijn geval een hoger percentage van toepassing is.
De operatie doet geen pijn. Artsen kunnen de staaroperatie ook met een laser doen. Onderzoek heeft laten zien dat dit meestal niet beter is dan een gewone operatie. Na de operatie krijgt u meestal een plastic doorzichtig oogkapje op uw oog.
Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam helpen wij u graag van uw staar (ook wel cataract genoemd) af. Binnen het ziekenhuis worden zowel standaardoperaties uitgevoerd als complexe staaroperaties.
Vergoeding basisverzekering
Er geldt een vergoeding voor een lensimplantatie of staaroperatie uit de basisverzekering voor mensen waarbij dat medisch noodzakelijk is. Dat kan zijn: Als geen bril of lenzen gedragen kan worden, door een allergie bijvoorbeeld. Afwijkingen aanwezig zijn in het hoornvlies, zoals bij staar.
Nadelen lensimplantatie
Uw hersenen hebben enige tijd nodig om te wennen aan het nieuwe zicht. Hierdoor kunt u tijdelijk een blauw/paars zicht, halo's en uitstralingen rond verlichting zien. Binnen enkele maanden na de ingreep verdwijnen deze verschijnselen vanzelf.
De eerste week moet u 's nachts nog wel een plastic kapje dragen om uw oog te beschermen. Verder is het de eerste tijd goed om niet in het oog te wrijven, geen contactsporten te doen, niet te zwemmen en stoffige ruimten te vermijden. Onder de nazorg bij een staaroperatie valt ook het druppelen van het oog.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
Tijd tussen twee staaroperaties
Wanneer u aan beide ogen geopereerd moet worden, wordt tussen beide ingrepen ongeveer vier weken aangehouden. Dit in verband met het herstel van het oog. Een periode van vier weken kan onwenselijk zijn.
Oorzaken van staar
Dit is een normaal ouderdomsverschijnsel dat al vanaf 55 jaar kan ontstaan. Rond de 75 jaar heeft 70% van de mensen staar. Ouderdomsstaar is dan ook de meest voorkomende vorm van staar.
Verricht de eerste week na de operatie geen zware lichamelijke inspanning en niet bukken • Voorkom hard wrijven in het oog. De eerste week na de operatie mag u geen auto besturen. Als u voldoende ziet met het andere oog geldt: twee dagen niet autorijden. Het brillenglas van het geopereerde oog klopt niet meer!
Ongeveer binnen 4 tot 6 weken na de staaroperatie(s) kunt u een nieuwe bril of contactlenzen laten aanmeten. U kunt dan weer scherp en helder zien. Als uw ene oog hersteld is dan kunt u ook een afspraak maken voor de operatie van uw andere oog.
In het algemeen geldt dat staar ontstaat als de stofwisseling van de lens verandert. Dat kan veroorzaakt worden door leeftijd maar ook door stofwisselingsziekten, trauma, medicijngebruik, andere oogziekten of oogoperaties en soms komt staar al bij de geboorte voor (familiair of in kader van een syndroom of ziekte).
Cataractextractie met multifocale torische lensimplantatie:
Ziekenhuis: ongeveer 1700 euro per oog. Oogcentrum: ongeveer 1850 euro per oog.
U kunt een drukkend gevoel bij uw oog krijgen. Het klemmetje tussen de oogleden wordt verwijderd en uw oog wordt dichtgeplakt. U krijgt een dop met een ballonnetje op uw oog, zodat de verdoving goed kan verspreiden. Na ongeveer 15 minuten is uw oog helemaal verdoofd en kunt u het oog niet meer bewegen.
Bij een deel van de mensen die een staaroperatie ondergaan kan de staar weer gedeeltelijk terugkomen. De klachten die dan ontstaan, zijn vergelijkbaar met staarklachten, met name wazig, niet scherp zien. In zo'n situatie is er sprake van nastaar. Dit is overigens een veelvoorkomend verschijnsel.