Kinderen houden niet van spruitjes door de zwavelstank die ontstaat tijdens het koken. Spruitjes hebben een grote behoefte aan zwavel en nemen dat op uit de bodem waar ze groeien. De geur die vrijkomt bij het langdurig koken ontstaat door het vrijkomen van vluchtige zwavelverbindingen.
Waarom stinken spruitjes? Spruitjes bevatten natuurlijke zwavelverbindingen.Wanneer deze verbindingen tijdens het koken worden afgebroken, komen er gassen vrij die een sterke, onaangename geur hebben. De geur wordt dus sterker naarmate de spruitjes langer worden gekookt.
Kook ze iets minder dan vijf minuten , zegt ze, en spoel ze dan af met koud water om het koken te stoppen. "Ik vind het heerlijk om ze op te warmen met boter in een grote koekenpan en wat broodkruimels," zegt ze. "Gooi dan je spruitjes erin, hussel ze om ze op te warmen en serveer ze dan."
Er zijn verschillende trucjes die je kunt proberen om spruitjesgeur tegen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een scheutje melk of een gepelde ui laten meekoken in het water. Die zorgen ervoor dat er minder zwavel vrijkomt en dat de spruitjes dus ook minder geur afgeven.
Spruiten worden stinkend en drassig
Als er te weinig spruiten in de container zitten, drogen de planten gemakkelijk uit en verwelken. Als er te veel spruiten zijn, hebben de spruiten moeite om overtollig vocht en warmte kwijt te raken, waardoor ze gaan rotten en stinken.
Vieze, beschimmelde geur Als je spruitjes nog vers en eetbaar zijn, hebben ze niet veel geur of ze ruiken een beetje aards. Spruitjes ruiken normaal gesproken alleen nadat je ze hebt gekookt, dus gooi alle spruitjes met een sterke geur weg als ze nog rauw zijn .
Koolsoorten nemen zwavel op uit de bodem en als je ze te lang kookt dan komt dat weer vrij en dat stinkt. Dat is misschien wel het grootste probleem. Spruitjes worden vaak heel slecht klaargemaakt, veel te lang gekookt. Echte koks die weten dat bittere dingen lekkerder worden als je daar een ander smaakje bij doet.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Stoof de spruitjes dan samen met een gestoofde ui. Plet ze nadien samen met de gekookte aardappelen tot een smeuïge puree. Kook je spruiten in melk als je sneller last hebt van maagzuur.Ook de typische spruitengeur wordt hierdoor getemperd en de spruitjes zijn hiernaast lekker romig.
De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet
Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.
Corriher schreef: "Het geheim van het koken [van spruitjes] is om ze minder dan vijf minuten te koken ." Door de kooktijd te verkorten, voorkom je dat de spruitjes gassen afgeven waardoor je je neus wilt dichtknijpen.
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Wat geeft spruitjes een bittere smaak. Hoewel het waar is dat je smaakpapillen veranderen in de loop van de tijd, en dat de manier waarop je spruitjes bereidt een verschil maakt, bevatten de spruitjes die je als kind hebt gekregen waarschijnlijk hogere niveaus van verschillende chemische verbindingen die bekend staan als glucosinolaten .
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Verspreid je spruitjes gewoon over een bakplaat, zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben. Verwarm ze op 350 graden Fahrenheit gedurende 10 tot 12 minuten -- dat is vergeleken met je originele braadstuk, dat op 400 graden zou zijn geweest gedurende ongeveer 20 tot 25 minuten.
Spruitjes zijn al lang legendarisch vanwege hun vreselijke, zwavelachtige stank – en dat heeft allemaal te maken met scheikunde. Helaas is het enige medicijn tegen scheten van spruitjes om (beleefd) 'Nee bedankt' te zeggen als het gerecht langskomt.
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.
Doe de spruiten in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Voeg de spruiten toe zodra het water kookt. Kook de spruiten in 6 min. beetgaar (om bijvoorbeeld nog verder te verwerken) of in 9 min. zacht. Prik met een vork om de gaarheid te controleren.
1. Snijd de spruitjes bij en snijd ze vervolgens voor ¾ door de bovenkant, maar niet helemaal door. 2. Leg ze in ijswater en laat ze, indien mogelijk, een nacht in de koelkast staan .
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Spruitjes
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Spruiten zijn goed om te eten, ze zitten namelijk bomvol vitamine C. Maar ze zijn niet bij iedereen even populair. Dat komt door de spruitjeslucht. Als de groente te lang gekookt wordt, gaat het een beetje naar rotte eieren ruiken.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Bacteriële bladvlekkenziekte
Spruitjes doen het het beste als het weer koel en vochtig is. Helaas geldt dat ook voor Pseudomonas syringae pv. maculicola, de bacterie die bacteriële bladvlekken veroorzaakt. Zoals de naam al doet vermoeden, veroorzaakt het zwarte of paarse vlekken op de bladeren, meestal met een gele halo.