Opgelet: tiramisu volgens het klassieke recept is niet geschikt voor kinderen, ouderen of zwangere vrouwen. Dat komt omdat Marsala een hoog percentage alcohol (tussen de 20 en 25%) bevat en de tiramisu wordt gemaakt met rauw ei.
Altijd lekker deze tiramisu, een klassiek italiaans recept waarbij als drank van origine marsalawijn wordt gebruikt. Wij kiezen voor Amaretto omdat we dat echt het lekkerste vinden. Maar je kan naar eigen smaak lekker experimenteren met bijvoorbeeld rum, cognac, advocaat, Grand Marnier, Limoncello of Tia Maria.
Tiramisu is een heerlijk Italiaans dessert. Met de smaken van ei, mascarpone, biscuit, koffie, alcohol en cacao. Oorspronkelijk wordt voor dit dessert Marsala wijn gebruikt, ik verving de Marsala door port. Maar je kunt bijvoorbeeld ook Amaretto, rum of cognac gebruiken.
Omschrijving. Bevat 1,8% alc.
Koelkast. Bij bewaren in de koelkast of bij kamertemperatuur van gerechten of sauzen waarin alcohol is verwerkt, kan het alcoholgehalte met circa 10 tot 20 procent afnemen. Voor koude gerechten zoals tiramisu geldt vanzelfsprekend dat ze niet geschikt zijn voor kinderen als er likeur (en rauw ei) aan is toegevoegd.
Iedereen die wel eens in Italië in een familierestaurant heeft gegeten, weet dat de lokale famiglia tot laat in de avond van spijs en drank geniet.
Het rauwe ei in verse tiramisu bevat mogelijk de listeria of salmonella bacterie, daarom kan je alle producten met rauw ei beter vermijden.
Geschiedenis. Tiramisu is een relatief modern gerecht; het zou sinds de jaren 60 gemaakt zijn, maar pas sinds 1980 komt het voor in Italiaanse woordenboeken en kookboeken. In 1982 verscheen het voor het eerst in Engelstalige lectuur.
Tiramisu kun je goed afgedekt tot maximaal drie dagen in de koelkast bewaren. Beter is het, qua smaak en textuur, om het gerecht binnen één tot anderhalve dag na het maken, op te eten.
Amaretto is een Italiaanse likeur gemaakt van amandel- of abrikozenpitten. Het heeft een mild bittere smaak. Vandaar ook de naam amaretto, wat in het Italiaans 'een klein beetje bitter' betekent.
Maar waar komt het nu vandaan? Tiramisu is een vrij modern gerecht dat pas in 1971 op de kaart gezet werd. Het werd uitgevonden door Carlo Campeol uit Treviso, een stad gelegen in de Noord-Italiaanse regio Veneto. Tiramisu of 'tira mi su' betekent letterlijk 'trek mij omhoog' of 'pep me op'.
Het verhaal gaat dat tiramisù in 1971 is uitgevonden in Treviso, en wel door Roberto Linguanotto, banketbakker en eigenaar van restaurant Le Beccherie.
'Dronken worden is niet mogelijk' 'Je kan niet dronken worden van een portie tiramisu', zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven. 'Je zou echt al gigantisch veel tiramisu moeten eten vooraleer je wat alcohol in het bloed zou kunnen meten. En dan zou je nog maar 0,1 of 0,2 promille blazen.
Er zitten 211 kilocalorieën in 1 portie (85 gram) tiramisu. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tiramisu'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Dessertwijnen zijn wijnen die je drinkt bij het dessert. De meeste dessertwijnen zijn zoete witte wijnen (sauternes, muscat), maar er bestaan ook klassieke dessertwijnen die droger zijn (zoals sherry). En natuurlijk is rode port niet te vergeten bij het dessert.
De enige echte winnaar van de tiramisu-test is geworden: Milbona tiramisu van de Lidl! Deze tiramisu steekt er met kop en schouders boven uit. Er wordt door het testpanel vooral gezegd dat de romigheid van dit toetje zo opvalt. Daarnaast is bij veel andere merken de alcoholsmaak te overheersend.
Tiramisu (klemtoon op de laatste klinker) is net zo Japans als sushi Italiaans. Inderdaad, wij hebben dit machtige toetje aan de Italianen te danken.
Echt originele tiramisu kan niet lang meer worden gegeten. Het restaurant Le Beccherie in de Italiaanse stad Treviso, waar het zoete dessert werd uitgevonden, gaat namelijk dicht. In de jaren 70 bedacht het restaurateursechtpaar, samen met een van hun koks, het nagerecht dat later wereldberoemd werd.
De zachte, Italiaanse kaas wordt gemaakt van lichte room, waar wijnsteenzuur aan toe wordt gevoegd. In Nederland wordt de melk waar mascarpone van gemaakt wordt gepasteuriseerd. De melk wordt dan verhit tot temperaturen waarop eventuele schadelijke bacteriën niet kunnen overleven.
Het eten van rauwe eieren en gerechten waarin rauwe eieren zijn verwerkt wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Dat komt door de salmonella bacterie die eieren kunnen bevatten, waar de zwangere erg ziek van kan worden.
Eieren kun je prima eten tijdens je zwangerschap zolang het niet rauw is. Helaas houdt dat dus wel in dat je zelfgemaakte tiramisu of chocolademousse beter kunt vermijden. Dit maak je namelijk met rauwe eieren.
Alcohol verdampt bij een temperatuur van 78°C. Er wordt daarom vaak gedacht dat alle alcohol verdwijnt tijdens het bereiden van een gerecht, maar dit is niet waar.
Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: circa 40% na 15 minuten verhitten.